PRODUSE GEMOTERAPICE (macerate glicerinice)

pagina urmatoare

 

EXTRACT DIN MUGURI DE ARBORE DE IUDEEA – Cercis siliquastrum MG=D1

Organotropism: sistem arterial, factori de coagulare.

Sindrom biologic experimental:

Metabolism proteic: creste albuminele, reduce alfa-2, beta si gama globulinele.

Metabolism lipidic: reduce colesterolul total, creste esterii de colesterol; reduce beta-lipoproteinele si chilomicronii.

Coagulare: neta actiune antitrombofilica.

Actiune farmacologica: tonifica circulatia arteriala, hipolipemiant, ajuta la fluidificarea sangelui la persoanele cu tulburari de coagulare - remediu antitrombofilic de prima electie.

Recomandari principale:

Sistem arterial: arterite trombotice, arteriopatie aterosclerotica obliteranta, manifestari tromboflebitice sau risc de tromboza cu semne de trombofilie hematica, cerebropatie vasculara, boala Buerger, vasculite nodulare, arterita temporala Horton, arteriopatie retiniana, etc.

Atentionare: Nu se va administra pacientilor la care parametrii biologici, proteici si lipidici sunt in limite normale. Este necesar controlul parametrilor coagularii pe parcursul administrarii.

Mod de administrare: adulti: in general, cate 2 ml, in putina apa, de 2‑3 ori pe zi, inainte de mese.In caz de asociere cu alte gemopreparate, 2 sau 3 ml, in putina apa, o data pe zi, inainte de masa. 1 ml=aprox. 25 de picaturi

 

Extract din mladite de afin  - Vaccinium myrtillus MG=D1

Organotropism :cavitate bucala, tract gastrointestinal, aparat urinar, metabolism glucidic, mucoase, sistem vascular, ochi.

Sindrom biologic experimental:

Metabolismul glucidic: actiune hipoglicemianta, drenaj pancreatic;

Metabolismul proteic: actiune uricozurica;

Coagulare: reduce agregabilitatea trombocitelor (stimuleaza PG), actiune antitrombofilica;

Actiune histologica: diminua fragilitatea si permeabilitatea vasculara, proprietati antiedematoase si antiinflamatorii asupra vaselor de sange si asupra mucoaselor intestinale.

Actiune farmacologica: insumeaza actiunea terapeutica a frunzelor si fructelor de Afin:antiseptic, astringent, antifermentativ si antibacterian la nivel intestinal, diuretic, hipoglicemiant, uricozuric, reduce agregabilitatea trombocitelor, creste rezistenta vaselor capilare, vasoprotector la nivelul retinei, eutrofic al tesutului conjunctiv dermic.

Recomandari principale:

Ochi:  imbunatatirea acuitatii vizuale si ameliorarea tulburarilor vizuale (miopie, cecitate nocturna, retinite, uveite, retinopatie diabetica);

Cavitate bucala: afte bucale si gingivo-stomatite aftoase ;  

Aparat digestiv: ameliorarea simptomelor din infectiile intestinale (colibaciloza intestinala, enterite) si diaree, reechilibrarea florei intestinale post-antibioterapie, cicatrizant al mucoasei in ulcer gastro-duodenal (in asocieri);

Aparat urinar: cistite, colibaciloze, enurezis, incontinenta urinara;

Metabolism glucidic: ajuta la scaderea nivelului glicemiei in diabet si in complicatiile vasculare ale acestuia;

Afectiuni vasculare: stari de fragilitate si permeabilitate capilara alterate.

Contraindicatii, atentionari: 

Mod de administrare: adulti si copii peste 7 ani: cate 2 ml, in putina apa, de 2-3 ori pe zi, dupa mesele principale sau 2-3 ml, o data pe zi, in asocieri. La copii intre 2 si 7 ani doza trebuie redusa la jumatate. In cazul asocierii cu alte extracte gemoterapice, se va administra o data pe zi. 

1 ml=aprox. 25 de picaturi

In enterite, posologia poate fi crescuta pana la 3-4ml, de mai multe ori pe zi.

 

Extract din muguri de alun  - Corylus avellana MG=D1

Organotropism: ficat, plamani, maduva osoasa, sistem vascular.

Sindrom biologic experimental:

Metabolism proteic: creste albuminele, normalizeaza valorile beta- si gama-globulinele;

Metabolism lipidic si lipoproteic: reduce lipoproteinele, colesterolul total, creste colesterolul esterificat; reechilibreaza raportul alfa-beta lipoproteine;

Metabolism fosfolipidic: normalizeaza beta-fosfolipidele;

Metabolism nucleoproteic: reduce nivelul acidului uric;

Coagulare: actiune hipocoagulanta globala, normalizeaza trombofilia totala;

Actiune citologica: stimuleaza eritropoieza, activeaza eritroblastii, stimuleaza granulopoieza, stimuleaza celulele Kupffer.

Actiune farmacologica: antiscleros cu actiune polivalenta pe tesutul pulmonar si hepatic, permitand restaurarea elasticitatii acestora; antiaterosclerotic general– duce la rehidratarea si refacerea si a altor tesuturi, precum a celor din peretii vasculari, din maduva osoasa, din articulatii sau la nivelul pielii; stimuleaza eritropoieza, granulopoieza, celulele Kupffer, anticoagulant usor, uricozuric, hipocolesterolemiant, antiinflamator  si cicatrizant la nivelul tesutului conjunctiv.

Recomandari principale:

Ficat: refacerea tesutului hepatic fibrosclerozat (adjuvant in ciroza hepatica cu ficat diminuat in volum, hepatita virala, hepatopatii cronice, hepatopatie alcoolica), reechilibrare in steatoza hepatica, reechilibrare dupa tratamente repetate cu substante chimice;

Plamani: refacerea elasticitatii tesutului pulmonar (adjuvant in emfizem pulmonar, scleroza  pulmonara, astm bronsic, bronsite cronice), sustinere pulmonara la fumatori si persoane expuse la noxe respiratorii profesionale;            

Alte recomandari:

Sange: anemii (in special prin pierderi de sange), trombocitopenii (prin sustinerea functiei splenice);

Sistem circulator: insuficienta arteriala cu ateroscleroza, arterite ale membrelor inferioare.

Metabolism: actiune de eliminare a catabolitilor toxici, la nivel digestiv si respirator, mare detoxifiant al organismului, recomandat mai ales in perioada toamnei, adjuvant in tratamentul celulitei si in curele de slabire.

Contraindicatii, atentionari:  -

Mod de administrare: adulti si copii peste 7 ani: cate 1-2 ml, in putina apa, de 2-3 ori pe zi. La copiii intre 2 si 7 ani doza trebuie redusa la jumatate. De administrat in special in a doua parte a zilei si seara, cand persoana este mai stresata, mai deshidratata si mai supusa dezechilibrelor. In cazul asocierii cu alte extracte gemoterapice, se va administra o data pe zi.

1 ml=aprox. 25 de picaturi

 

Extract din muguri de arin alb  - Alnus incana MG=D1

Organotropism: aparat genital feminin (uter) si glande mamare, aparat osteoarticular, ficat.

Sindrom biologic experimental:

Metabolism proteic: creste albuminele si reduce hiper-gama-globulinemia.

Actiune farmacologica:antiinflamatoare generala, cu tropism in special pe aparatul genital feminin si pe aparatul osteoarticular; galactofug (ablactare).

Recomandari principale:

Aparat genital feminin: ameliorarea elasticitatii uterului (adjuvant in fibroame, mioame si fibromioame uterine- cu Rubus fructicosus MG=D1 sau in asociatie cu Sequoia gigantea MG=D1 si Ribes nigrum MG=D1), prolaps uterin (cu Fraxinus excelsior MG=D1),  ptoza viscerala, displazie mamara, mastopatie fibrochistica, mastite, mastodinii, adenoame mamare, pentru oprirea secretiei lactate –ablactare;

Alte recomandari:

Aparat osteoarticular: osteoporoza si dureri articulare in osteoporoza.

Ficat: insuficienta hepatica, ciroza hepatica, scleroza hepatica – in asocieri.

Asocieri in: angioame, hemangioame, neoformatii cutanate (cu Buxus), tumori benigne, hiperhidroza palmo-plantara, parazitoze intestinale.

Contraindicatii, atentionari:  nu se administreaza la femei insarcinate si in perioada de alaptare.

Mod de administrare: in general cate 1-2 ml, in putina apa, de 2 ori pe zi; in fibrom uterin cate 2 ml, in putina apa, de 2 ori pe zi, in cure de 3 luni, repetate dupa 1-2 luni de pauza. In cazul asocierii cu alte extracte gemoterapice, se va administra o data pe zi.

1 ml=aprox. 25 de picaturi

 

 

Extract din muguri de arin negru - Alnus glutinosa MG=D1

Organotropism: sistem arterial (arterele cerebrale si coronare), mucoase.

Sindrom biologic experimental:

Metabolism proteic: cresterea albuminelor serice; normalizarea starilor de hiper- alfa si gama-euglobulinemie; reducere intensa a nivelului in hiper-alfa 1si hiper-alfa 2 globulinemie; reducerea gamaglobulinelor si a betaglobulinelor.

Metabolism lipidic si lipoproteic: cresterea esterilor de colesterol (cand sunt diminuati), favorizand conversia catre molecule cu greutate moleculara mai joasa.

Actiune citologica:  asupra mielogramei, stimuleaza linia mielocitara, granulopoieza si seria eozinofila.

Coagulare: actioneaza pe starea trombofilica, avand proprietati antitrombotice.

Fenomene inflamatorii: proprietati antiinflamatorii generale.

Actiune farmacologica: antiinflamatoare generala (activ in toate sindroamele inflamatorii in faza supurativa acuta sau sechelele inflamatorii la nivel de mucoasa); antitrombotica si tonifianta asupra sistemului vascular arterial (arterele din sfera encefalica si coronariana); antimigrenoasa,stimuleaza activitatea corticosuprarenalei; galactofug (ablactare).

Recomandari principale:

Sistem circulator – la nivel cerebral:  imbunatateste circulatia la nivel cerebral (adjuvant in sechele ale hemoragiilor cerebrale si in ramolisment cerebral), dementa senila, cerebropatie senila,ischemie cerebrala, vasculopatie cerebrala,infarct cerebral,deficit neurologic ischemic reversibil,vertij la persoane cu ateroscleroza, cefalee vasomotorie si hemicranie (in crize cefalalgice sau hemicranii, cate 2 ml la 4 ore, preventiv, cure de 2-3 luni, in asociere cu Rosa canina si Ribes nigrum).

Sistem circulator – la nivel coronarian: imbunatateste circulatia la nivel coronarian: sechele ale infarctului miocardic: din a doua saptamana, in prima saptamana se administreaza Cornus sanguinea; insuficienta arteriala.

Sistem circulator – inflamatii arteriale si venoase: coronarite, arterite, aortita (cu Cercis si Populus),scleroza vasculara,trombofilie, tendinta la tromboza, tromboza retiniana, hemoragie retiniana,tromboflebite, flebite (actioneaza singur)sindrom postflebitic, ulcer varicos, sindrom varicos,vasculita, vasculopatie diabetica.

Procese inflamatorii si la alte nivele: la nivel gastric si intestinal, in ulcer gastro-duodenal (cu Ficus carica MG=D1), gastrite, colite;sindroame inflamatorii (acute sau cronice) in perioada lor de debut (inflamatie exudativa): rinite, rinofaringite, otite, sinuzite, traheite, bronsite, laringotraheobronsite, stomatite aftoase si stomatite ulceromembranoase, gingivostomatite, sindrom gripal, pielite, cistite, colecistite, etc, aderente postinflamatorii.

Obs: poate fi prescris in asociere cu tratamentul antibiotic, reducand timpul de administrare al acestuia, sau poate inlocui antibioticul, administrat la debutul bolii.

Manifestari alergice (stimulator al CSR): astm alergic reactiv cu cresterea IgE (cu Ribes), astm alergic spasmodic (cu Viburnum), urticarie cronica de origine necunoscuta, alergie mucoasa hiperplazica.

Contraindicatii, atentionari:  nu se administreaza la femei insarcinate si in perioada de alaptare.

Mod de administrare: in general, cate 1-2 ml, in putina apa, de 2 ori pe zi. In cazul asocierii cu alte extracte gemoterapice, se va administra o data pe zi.

Pentru prevenirea cefaleelor vasomotorii cu hemicranie, se asociaza cu Rosa canina MG=D1 si Ribes nigrum MG=D1, pentru perioade de 2-3 luni (in acut, Alnus glutinosa MG=D1 la 4-6 ore).

1 ml=aprox. 25 de picaturi

 

Extract din muguri de artar - Acer campestre MG=D1

Organotropism: vezica si cai biliare, sistem arterial, sistem nervos central si periferic.

Sindrom biologic experimental:

Metabolism proteic: reduce hiper - beta- euglobulinemia, usoara actiune ambivalenta asupra alfa-2 si gamaglobulinelor; creste nivelul alfa-1 si alfa -2 globulinelor, reduce beta-globulinele; fara efect asupra albuminelor.

Metabolism lipidic si lipoproteic: reduce beta-lipoproteinele si colesterolemia totala.

Coagulare: usoara actiune anticoagulanta prin actiune antitrombofilica.

Metabolism glucidic: usoara actiune hipoglicemianta.

Actiune farmacologica: antiinflamator la nivelul colecistului (modifica compozitia bilei si reduce astfel formarea calculilor biliari), hipocolesterolemiant, usor hipoglicemiant, analgezic, actioneaza mai bine in asociere cu alte gemoterapice.

Recomandari principale:

Tract digestiv:sustine buna functionare a vezicii biliare si a cailor biliare, imbunatateste fluxul biliar (adjuvant in dischinezie biliara si litiaza biliara);

 Metabolism: ajuta la scaderea nivelului colesterolului si a trigliceridelor (recomandat in ateroscleroza initiala); diabet noninsulino dependent.

Sistem nervos: ajuta la ameliorarea durerilor din nevralgii (nevralgie faciala si intercostala, nevralgie sciatica), neurastenie, nevroze (cu Tilia), adjuvant in pareze si parestezii, urmari ale poliomelitei, in herpes simplex si zona zoster, actiune sedativa si de inducere a somnului.

Obs: remediu de drenaj in procese degenerative organice in stadiu initial.

Contraindicatii, atentionari:  -

Mod de administrare: 1-2 ml, in putina apa, o data pe zi. Potenteaza efectele gemopreparatelor cu care se asociaza. In cazul asocierii cu alte extracte gemoterapice, se va administra o data pe zi. 1 ml=aprox. 25 de picaturi

 

 

Extract din muguri de brad - Abies pectinata MG=D1

Organotropism: aparat osteoarticular, aparat respirator, maduva osoasa, dentitie.

Sindrom biologic experimental:

Metabolism proteic: creste albuminele si alfa-euglobulinele, scade hiper-beta si gama globulinemia;

Metabolism lipidic: reduce usor hiper-beta-lipoproteinemia

Actiune histologica: stimuleaza tesutul osos, osteoblastii si eritroblastii, actiune remineralizanta si reconstructiva;

Coagulare: alungeste constantele longitudinale, actiune ambivalenta asupra constantelor transversale ale trombelastogramei.

Actiune farmacologica: remineralizant, favorizeaza fixarea calciului in oase si cresterea tesutului osos, reechilibreaza metabolismul fosfo-calcic la adulti si copii, antianemic, stimuleaza pofta de mancare, proprietati balsamice.

Recomandari principale:

Sistem osos:

Copii: ajuta la cresterea armonioasa, poate reduce durerile osoase de crestere, recomandat in intarzieri si tulburari ale cresterii, demineralizare la copii si adolescenti; 

Adulti si copii: ajuta la consolidarea oaselor dupa fracturi, aport mineral in decalcifieri osoase (rahitism- profilaxie si tratament, osteoporoza, osteopatie dismetabolica, osteocondrita, osteomielita).

Dentitie: mentine integritatea smaltului dentar, recomandat in tulburari ale dentitiei la copii, eruptie dentara dureroasa, profilaxia cariei dentare, carii dentare de demineralizare, cu sau fara pioree alveolo-dentara, paradontoza, gingivite, stomatite, gingivostomatite, granulom dentar, periodontita, radiculita dentara.

Aparat respirator: rinofaringite repetate la copii cu hipertrofie glandulara (adenoidita), profilaxia infectiilor respiratorii, rinofaringita, rinita paroxistica, adenoidite, amigdalita, laringita, febra, frilozitate.

Alte recomandari: in anemie la copii, spasmofilie, diateza limfatica, limfatism, limfangita, tulburari neuro-musculare ca urmare a carentelor metabolismului calciului.

Contraindicatii, atentionari: administrat seara, poate determina intarzierea aparitiei somnului sau treziri peste noapte.

Mod de administrare: adulti si copii peste 7 ani: 2-3 ml, in putina apa, o data pe zi, in cura de durata lunga. In fracturi si carie dentara se administreaza cate 2 ml, in putina apa, de trei ori pe zi. La copiii sub 7 ani doza trebuie redusa la jumatate.

In cazul asocierii cu alte extracte gemoterapice, se va administra o data pe zi.

1 ml=aprox. 25 de picaturi

 

 

EXTRACT DIN SEMINTE DE CAIS - Prunus armeniaca MG=D1

Organotropism:aparat respirator

Actiune farmacologica: antitusiv, emolient.

Recomandari:

Aparat respirator: ameliorarea tusei neproductive, iritative si in caz de sughit, dispnee.

Contraindicatii, atentionari: Nu se va utiliza pentru perioade lungi, contraindicat la copii, in timpul sarcinii si alaptarii.

Mod de administrare: Se recomanda administrarea la adulti a cate 1 ml, in putina apa de 1 – 2 ori  pe zi, inainte de mese; pentru perioade scurte (maxim 10 zile).

In cazul asocierii cu alte extracte gemoterapice, se va administra o data pe zi.

1 ml=aprox. 25 de picaturi

 

 

Extract din MLADITE CAPRIFOI NEGRU- Lonicera nigra MG=D1

Organotropism: mucoase, aparat respirator, ficat, splina, aparat osteoarticular, sistem nervos.

Actiune farmacologica: decongestionant, expectorant, antispastic, cicatrizant al mucoaselor, restabileste functia hepatica, sedativ.

Recomandari principale:

Tract respirator: ameliorarea simptomelor de tuse uscata si de raguseala ( bronsita acuta, astm bronsic, traheobronsita, laringita);

Aparat digestiv: ajuta la restabilirea functionalitatii hepatice ( hepatomegalie, icter, hepatita acuta si cronica), splenomegalie.

Alte recomandari:

Aparat osteoarticular:  artrita, artrita gutoasa, guta (cu Fraxinus muguri);

Mucoase: cicatrizant al mucoaselor digestive (in candidoze bucale, stomatita aftoasa), eroziuni ale colului uterin, leucoree, candidoze vaginale (cicatrizant al mucoaselor genitale), conjunctivita acuta, rani infectate, piodermite.

Sistem nervos: debut al starilor depresive, cu prostatie si melancolie (cu Betula semi).

Sughit – cu Ficus carica.

Contraindicatii, atentionari:  -

Mod de administrare: cate 1-2 ml, in putina apa, de 2 ori pe zi (sau de mai multe ori, la nevoie); in asocieri, 2 ml, in putina apa, o data pe zi. 1 ml=aprox. 25 de picaturi

 

 

Extract din muguri de carpen - Carpinus betulus MG=D1

Organotropism: aparat respirator (sinusuri, faringe, bronhii, plamani); ficat; maduva osoasa.

Sindrom biologic experimental:

Metabolism proteic: creste albuminele plasmatice (cu stimularea apararii imunitare a organismului), reduce alfa -1, alfa-2 si gamaglobulinele (putand actiona in acele forme de boala caracterizate prin inflamatie cronica: hepatica sau alte forme de inflamatie cronica cu infiltrare cronica tisulara cu detritusuri biologice);

Metabolism lipidic si lipoproteic: diminueaza colesterolul total, actiune modesta, ambivalenta, asupra lipoproteinelor;

Mielograma: stimuleaza seria megacariocitara, creste productia de trombocite – cantitativ si calitativ, reduce timpul de sangerare.

Coagulare: creste constantele transversale ale trombelastogramei (cand sunt reduse), creste cantitativ trombocitele; reduce timpul partial de tromboplastina, scurteaza constantele longitudinale si reduce timpul de sangerare (cand este alungit patologic).

Actiune farmacologica: antispastic si cicatrizant cu tropism pe aparat respirator, tesut hepatic si colon;antihemoragic (creste numarul trombocitelor).

Recomandari principale:

 Plamani: cicatrizarea mucoasei bronsice, calmarea spasmelor din tuse (rinofaringite cronice, sinuzite cronice, traheite, traheo-bronsite, complicatii pulmonare si acutizari ale acestora; tuse spasmodica); 

Aparat digestiv: ajuta la regenerarea tesutului hepatic ( insuficienta hepatica cu hipergamaglobulinemie; intoxicatie cu anticoagulante ), cicatrizant in colon iritabil;

Sange: sindrom hemoragic provocat de anticoagulante; trombocitopenii de diverse etiologii: iatrogena, autoimuna, post-splenectomie.

Alte recomandari: avort habitual.

Contraindicatii, atentionari:  -

Mod de administrare: in general cate 1 ml, in putina apa, de 2-3 ori pe zi sau cate 2 ml, in putina apa, de 2 ori pe zi in sinuzite cronice; in disglobulinemie (asociat) cate 2 ml, in putina apa, de 3 ori pe zi, sau 3 ml, in putina apa, o data pe zi. In cazul asocierii cu alte extracte gemoterapice, se va administra o data pe zi. 1 ml=aprox. 25 de picaturi

 

 

Extract din muguri de castan comestibil -  Castanea vesca MG=D1

Organotropism: vase limfatice si sistem venos, aparat digestiv, aparat respirator.

Sindrom biologic experimental:

Metabolism proteic: creste albuminele si gamaglobulinele; diminueaza alfa-2 globulinele; reduce alfa-2 si beta -globulinele.

Actiune farmacologica: drenor venos si limfatic (in principal la nivelul membrelor inferioare si micului bazin),antispastic.

Recomandari principale:

Sistem circulator si limfatic: ajuta la ameliorarea circulatiei venoase (edeme, varicozitati, varice, hemoroizi) si limfatice, reduce blocajele limfatice (tulburari circulatorii venoase la menopauza sau datorate contraceptivelor, celulita, cefalee congestiva la menopauza), in fragilitate capilara; actiune detoxifianta generala, de eliminare a toxinelor; reechilibrare hidrica a organismului (in retentii de apa, pierderi de fluide, etc);

Alte recomandari:

Aparat digestiv: colita si rectocolita ulceroasa cu dureri spasmodice ale colonului si sensibilitate dureroasa a peretelui abdominal.

Aparat respirator: tuse spastica agravata noaptea, tuse convulsiva;

Aparat genital: leucoree, iritatii – datorate prezentei steriletului sau folosirii contraceptivelor.

Contraindicatii, atentionari:  -

Mod de administrare: cate 1-2 ml, in putina apa, de 3 ori pe zi; in asocieri, 2 ml, in putina apa, o data pe zi. 1 ml=aprox. 25 de picaturi

 

 

Extract din muguri de castan salbatic - Aesculus hippocastanum MG=D1

Organotropism: sistem venos, aparat respirator.

Sindrom biologic experimental:

Metabolism proteic: usoara actiune ambivalenta asupra euglobulinelor; creste gamaglobulinele;

Metabolism lipidic: usor hipocolesterolemiant.

Actiune farmacologica:  vasoprotector (flebotonic); decongestionant venos (asupra stazei si pletorei sanguine, cu ameliorarea functiilor circulatorii alterate in zonele de dilatatie vasculara);

actiune vasoprotectoare asupra capilarelor, diminuand staza bronsica.

Recomandari principale:

Sistem circulator: sustine starea de sanatate a venelor (varice, hemoroizi, hemoroizi sangeranzi, tromboza hemoroidala) si a capilarelor (fragilitate capilara), degeraturi, acrocianoza; reechilibrare hidrica a organismului, in retentie de apa si stari de deshidratare;

Aparat respirator: adjuvant in emfizem pulmonar si insuficienta respiratorie, faringo-laringite uscate, prin dilatarea plexului venos faringian.

Alte recomandari: Algii lombosacrale, lombalgii, discopatii, dismenoree.

Contraindicatii, atentionari:  -

Mod de administrare: cate 2-3 ml, in putina apa, de 2-3 ori pe zi. In cazul asocierii cu alte extracte gemoterapice, se va administra o data pe zi. 1 ml=aprox. 25 de picaturi

 

 

Extract din muguri de calin - Viburnum lantana MG=D1

Organotropism: aparat respirator, sistem neurovegetativ, miometru, ureche, sistem endocrin.

Sindrom biologic experimental:

Metabolism proteic: creste albuminele, usoara actiune ambivalenta asupra alfa-2, beta si gama-globuline;

Metabolism lipidic si lipoproteic, coagulare – nici o actiune;

Actiune citologica: usoara stimulare a granulopoiezei eozinofile. Linia celulara interesata – polimorfonucleare si granulocite eozinofile.

Actiune farmacologica: spasmolitic si antialergic cu tropism pe aparatul respirator si miometrul uterin, actiune reglatoare neurovegetativa.

Recomandari principale:

Aparat respirator: sustine buna functionare a plamanilor, ajuta la normalizarea functiei respiratorii (astm bronsic, bronsita cronica astmatiforma, dispnee astmatiforma, asocieri in bronhospasm);

Aparat genital feminin: actiune anti-spastica asupra miometrului, utila in contractiile din timpul sarcinii, previne pierderile de sarcina; dismenoree, ovarialgie.

Organe senzitive: amelioreaza tulburarile de auz la varstnici, in scaderea auzului post-traumatica;

Sistem endocrin: boala Basedow (cu Cornus sanguinea);

Alte recomandari:

Sistem neurovegetativ: actiune sedativa, calmanta, de inducere a unei stari de linistire a mintii (util pentru relaxare mentala si inducerea somnului).

Contraindicatii, atentionari:  -  se prefera administrarea catre seara.

Mod de administrare: adulti si copii peste 7 ani: cate 2 ml, in putina apa, o data pe zi. La copiii intre 2 si 7 ani doza trebuie redusa la jumatate. In cazul asocierii cu alte extracte gemoterapice, se va administra o data pe zi. 1 ml=aprox. 25 de picaturi

 

 

EXTRACT DIN MUGURI DE CATINA - Hippophae rhamnoides MG=D1

Organotropism: sistem imunitar, sistem nervos.

Actiune farmacologica: stimulator al imunitatii, tonic nervin, eutrofic si usor euforizant .

Recomandari principale:

Sistem imunitar: creste rezistenta organismului, scade durata convalescentei, ajuta la ameliorarea simptomelor din infectii ale tractului respirator, stimuleaza pofta de mancare;

Sistem nervos:tonic al sistemului nervos, revigorant dupa stari de suprasolicitare fizica si psihica.

Contraindicatii, atentionari:nu se administreaza seara.

Mod de administrare:cate 1-2 ml de 2 ori pe zi. In cazul asocierii cu alte extracte gemoterapice, se va administra o data pe zi. 1 ml=aprox. 25 de picaturi

 

 

Extract din mladite DE CEDRU- Cedrus libani MG=D1

Organotropism: piele, glande sebacee si sudoripare, sistem nervos.

Sindrom biologic experimental:

Metabolism proteic: creste albuminele;

Metabolism lipidic: reduce nivelul sanguin al colesterolului;

Craza hematica: stimuleaza productia de eritrocite.

Actiune farmacologica: dezinfectant, astringent, regleaza secretiile de sebum, stimuleaza productia de eritrocite, actiune tonica generala.

Recomandari principale:

Piele: ajuta la ameliorarea simptomelor din tulburari dermatologice cu manifestari de tip piele uscata (piele deshidratata si ridata, bataturi, calozitati, dermatoze, eczeme, psoriazis, prurigo senil, dishidroza palmo- plantara, simptome cutanate in intoxicatii cronice, sindrom alergic cu manifestari cutanate, etc.)

Alte recomandari:

 Sistem nervos: stare de bine, de tonus, actiune eutrofica, anti-imbatranire.

Contraindicatii, atentionari: nu se administreaza seara.

Mod de administrare: cate 1-2 ml, in putina apa, de 1-3 ori pe zi; In cazul asocierii cu alte extracte gemoterapice, se va administra o data pe zi. 1 ml=aprox. 25 de picaturi

 

 

EXTRACT DIN MLADITE DE CIMISIR - Buxus sempervirens MG=D1

Organotropism: aparat osteoarticular si sinovial, ficat, cai biliare, sistem nervos central, epiderma.

Sindrom biologic experimental:

Metabolism proteic: creste usor albuminele, reduce alfa-2 euglobulinele, alfa-1, alfa-2 si betaglobulinele;

Metabolism lipidic si lipoproteic: reduce usor colesterolul si beta-lipoproteinele;

Coagulare: actiune ambivalenta in tulburari ale coagularii si in trombofilie.

Actiune farmacologica: antiinflamatoare asupra tesutului fibros (lenta, dar profunda), antisclerotica, anti-chistica, anti-tumorala. Este un gemoterapic de tranzitie, complementar altor gemoterapice.

Recomandari principale:

Este recomandat pentru actiunea antiinflamatoare profunda asupra tesutului fibros.

Adjuvant in artrite reumatoide, aderente postinflamatorii, reumatism cronic, guta si hiperuricemie, icter, afectiuni ale tractului biliar (colangite, insuficienta biliara, colecistite), leziuni preneoplazice si neoplazii, etc.

Alte recomandari:

Adjuvant in tratamentul chisturilor ovariene, a mastopatiei fibrochistice, a altor tumori benigne ale uterului, glandei mamare si tiroidei.

Contraindicatii:  Nu se administreaza copiilor, in sarcina si alaptare. Nu se administreaza pentru perioade lungi de timp, se alterneaza cu alte gemoterapice complementare.

Mod de administrare: cate 1-2 ml de 2-3 ori pe zi, 2-3 ml o data pe zi in asocieri.

1 ml=aprox. 25 de picaturi

 

 

Extract din muguri de coacaz negru -  Ribes nigrum MG=D1

Organotropism: glande suprarenale, mucoase, aparat respirator, aparat osteoarticular, cai genito-urinare.

Sindrom biologic experimental:

Metabolism proteic: creste albuminele, reduce hiper-alfa-2, beta si gama-globulinele;

Mielograma: reduce net eozinofilia.

Mecanisme de actiune: activeaza si stimuleaza 11–oxi-steroizii – activatori ai raspunsului endogen in procese inflamatorii; inhiba catenele enzimatice care produc prostanoizi, inhiband astfel procesele inflamatorii; reduce eozinofilia; reduce valorile VSH.

Actiune farmacologica: antialergica - efect „cortison-like”, antiinflamatoare, antioxidanta puternica, antimigrenoasa, cicatrizanta, stimulator al imunitatii, drenor universal.

Recomandari principale:

Sindroame alergice: scaderea incidentei si ameliorarea sindroamelor alergice (profilaxia alergiilor, sindroame alergice acute, astm bronsic de tip alergic si bronsite alergice, oculorinite alergice; urticarie, dermatite si dermatoze, eczema atopica);

Sindroame inflamatorii: ajuta la ameliorarea simptomelor inflamatorii de la nivel local si general, in special cele de la nivelul articulatiilor (asocieri in reumatism, artrite, artroze) si la nivelul mucoaselor (aparatului respirator, digestiv si  genitourinar) si in toate cazurile de VSH crescut; asocieri in fibrom uterin, chist ovarian; prostatite si adenom de prostata; cefalee vasomotorie (cu Arin negru si Maces), astenie psiho-fizica in perioada de convalescenta (cu Porumbar).

Contraindicatii, atentionari: Prima administrare din zi sa se incadreze in intervalul orar 8-10, pentru a se sincroniza cu activitatea corticosuprarenalei.

Mod de administrare: cate 2 ml, in putina apa, de 2-3 ori pe zi; 3 ml, in putina apa, odata pe zi in asocieri. In sindroame alergice, la copii cu varste cuprinse intre 2 si 7 ani, doza recomandata este de cate 25 de picaturi (1 ml), in putina apa, de 2-3 ori pe zi.  1 ml=aprox. 25 de picaturi

 


Extract din muguri de dud - Morus nigra MG=D1

Organotropism: pancreas, metabolism glucidic, lipidic si protidic, aparat respirator.

Sindrom biologic experimental:

Metabolism proteic: stimuleaza sinteza de proteine;

Metabolism lipidic: reduce lipemia totala si colesterolul;

Metabolism glucidic: actiune hipoglicemianta;

Metabolism celular: creste indicele fagocitar.

Actiune farmacologica: hipoglicemiant, hipolipemiant, stimulator imunitar.

Recomandari principale:

Metabolism glucidic: ajuta la scaderea nivelului glicemiei (adjuvant in diabet non-insulinodependent, toleranta alterata la glucoza; complicatii vasculare in diabet sau hemoragii retiniene in diabet). Previne aparitia aterosclerozei, ca posibila complicatie a bolnavului diabetic.

Alte recomandari posibile:

Sistem circulator: protector al peretilor vaselor de sange.

Aparat respirator: afectiuni inflamatorii (bacteriene si virale) ale cailor respiratorii.

Contraindicatii, atentionari: -

Mod de administrare: cate 2 ml, in putina apa, de 2-3 ori pe zi, dupa mesele principale sau 2-3 ml, o data pe zi in asocieri. 1 ml=aprox. 25 de picaturi

 

 

Extract din muguri de fag - Fagus sylvatica MG=D1

Organotropism: aparat urinar, rinichi, ficat, tesut adipos, sistem reticulo-endotelial.

Sindrom biologic experimental:

Metabolism proteic: creste albuminele si gamaglobulinele; reduce usor hiper-alfa-2 si beta-globulinemia;

Metabolism lipidic si lipoproteic: scade beta- lipoproteinele, reduce colesterolul total (creste esterii acestuia);

Actiune citologica: activeaza macrofagele hepatice (Kupffer), franeaza degranularea mastocitara (reducand eliberarea de histamina);

Coagulare: actiune minora si ambivalenta.

Actiune farmacologica: crestere diureza,usor hipocolesterolemiant,drenor renal in tulburari metabolice, imunostimulator, antialergic.

Recomandari principale:

Aparat excretor: detoxifierea organismului prin stimularea diurezei, litiaza renala , nefrite, cistopielite; insuficienta renala initiala, hipogamaglobulinemie; obezitate cu retentie hidrica si celulita.

Obs:

De prescris atunci cand exista o patologie caracterizata prin hipogamaglobulinemie (infantila-post infectioasa,  post – lezionala, pana la fibroscleroza post inflamatorie si cu disfunctie neurogena, din depresie imunitara, din steatoree, dupa tratamentul prelungit cu corticosteroizi sau ACTH, etc ) sau  hipoalbuminemie (prin radioterapie prelungita, din amiloidoza, din nefrite cronice cu scleroza nefrotica, din nefroza amiloida, din sindrom nefrotic, etc).

Alte recomandari:

Adjuvant in alergii digestive, respiratorii si cutanate.

Contraindicatii, atentionari: -

Mod de administrare: cate 2 ml, in putina apa, de 1-2 ori pe zi. In cazul asocierii cu alte extracte gemoterapice, se va administra o data pe zi. 1 ml=aprox. 25 de picaturi

 

 

Extract din muguri de frasin - Fraxinus excelsior MG=D1

Organotropism: aparat osteoarticular, cai biliare, cai urinare, ochi, uter.

Actiune farmacologica: drenor articular, biliar, renal si limfatic; antiinflamator, diuretic, uricozuric, hipocolesterolemiant.

Obs: dupa Pol Henry este unul dintre cele 6 gemoterapice ale inflamatiei exudative (+Coacaz negru, Mesteacan, Arin negru, Plop negru, Ulm)

Recomandari principale:

Cai urinare: detoxifiant la nivel renal; insuficienta renala usoara cu oligurie (cu Juniperus MG=D1), calculoza renala, celulita si limfangita dureroasa (cu Betula linfa MG=D1)

Dereglari metabolice: ajuta la eliminarea acidului uric si a ureei (hiperuricemie si tulburari ale catabolismului nucleoproteinelor in artrita gutoasa, guta acuta si cronica, rigiditate articulara ) surditate de origine gutoasa; mentinerea colesterolului in limite normale; se recomanda si la supraponderalii cu retentie hidrica si hipercolesterolemie. 

Aparat osteoarticular: reumatism cronic, artroze, dureri articulare, tendinite si inflamatii ligamentare (cu Ampelopsis MG=D1) si ale membranelor sinoviale;

Aparat digestiv: calculoza colecistica colesterinica (cu Artar si Rozmarin), dischinezie biliara, colecistita (cu Artar);drenor biliar (congestie hepatica si biliara).

Ochi:retinopatii (cu Afin si Ginkgo biloba), dezlipire de retina, retinite (cu Coacaz si Afin), uveite (cu Afin).    

Alte recomandari: fibromatoza uterina (cu Sequoia), proplaps uterin si anal, ptoza visceralanevroze anxioase (cu Tei)tonic, antisenescent (cu Sequoia, Stejar)drenaj limfatic, stagnare limfatica interstitiala – cu marire de volum (edeme limfatice membre superioare, inferioare, edeme ale pleoapelor etc). Utilizare in scheme de detoxifiere generala, alaturi de alte gemoterapice cu actiune asupra sistemului limfatic, a aparatului urinar si tractului digestiv.

Contraindicatii, atentionari: -

Mod de administrare: cate 50 de picaturi (2 ml), in putina apa, de 1-2 ori pe zi. In cazul asocierii cu alte extracte gemoterapice, se va administra o data pe zi. 1 ml=aprox. 25 de picaturi

 

 

EXTRACT DIN SEMINTE DE FRASIN - Fraxinus excelsior semi MG=D1

Organotropism:Aparat genital masculin.

Actiune farmacologica: afrodiziac, stimulator de spermatogeneza.

Obs: contine compusi cu structura asemanatoare testosteronului.

Recomandari principale:

Imbunatatirea potentei in tulburari de libidou, in stari de astenie sexuala sau senescenta sexuala masculina, azoospermie, astenospermie, hipogonadism masculin, insuficienta testiculara, sterilitate.

Contraindicatii, atentionari: -

Mod de administrare: cate 1-2 ml de 1-3 ori pe zi. In cazul asocierii cu alte extracte gemoterapice, se va administra o data pe zi. 1 ml=aprox. 25 de picaturi

 

 

EXTRACT DIN MUGURI DE GINKGO – Ginkgo biloba MG=D1

Organotropism: sistem circulator.

Actiune farmacologica: sustine circulatia cerebrala si periferica (vasodilatator si trofic vascular); antiagregant plachetar ( inhibitia factorului agregant plachetar - PAF); antiinflamator -reduce edemele cerebrale de natura traumatica sau toxicologica, edemele si leziunile cerebrale de la nivelul retinei, creste fluxul sanguin (in special la nivelul microcirculatiei); efect antioxidant, de combatere a radicalilor liberi ai oxigenului; neuroprotector: reduce fenomenele de degradare a functiilor intelectuale la varstnici si imbunatateste capacitatile cognitive la persoane tinere.

Recomandari principale:  reducerea fenomenelor de senescenta si degradare a functiilor intelectuale, imbunatatirea capacitatilor cognitive la tineri; boala Alzheimer si alte forme de dementa, hipoxie si ischemie cerebrala; circulatie periferica defectuoasa; sindromul Raynaud; claudicatie intermitenta; acrocianoza; sindrom postflebitic; vertij de origine vasculara; tinitus de origine vasculara.

Contraindicatii, atentionari: Nu se recomanda administrarea dupa orele 18, putand provoca insomnii datorita efectului stimulator la nivel cerebral

Mod de administrare: adulti si copii peste 12 ani: in general, cate 2 ml, in putina apa, de 2 ori pe zi, dimineata si la pranz, inainte de masa. Durata administrarii poate varia intre 1‑3 luni de zile. Se poate repeta administrarea dupa 1 sau 2 luni de pauza.

 

 

Extract din mladite de iarba neagra - Calluna vulgaris MG=D1

Organotropism: aparat genito-urinar, intestin, splina.

Sindrom biologic experimental:

Metabolism proteic: creste albuminele, beta si gama -globulinele.

Domina procesele degenerative datorate inflamatiei cronice tisulare si caracterizate prin sindrom hipoimun.

Actiune farmacologica: antiseptic, antiinflamator, astringent, cicatrizant pe caile genito-urinare, diuretic, antilitiazic, antidiareic, antiscleros.

Recomandari principale:

Aparat urinar: adjuvant in infectii ale cailor urinare (cistite acute si recidivante, cistopielite, colibaciloze, prostatite acute si cronice,cistite la prostatici cu manifestari precum disurie si piurie, uretrite), ajuta la eliminarea calculilor - calculoze ale cailor urinare, litiaza renala oxalo-calcica (cu Juniperus communis MG=D1)

Eficient atat in infectiile acute cat si in afectiuni caracterizate prin procese de supuratie recidivanta si prelungita (subacute, cronice).

Exista triada:

  - Merisor - activ in cazurile cu hialinizare,

  - Iarba neagra - remediul eficient in sclero-amiloza, cand amiloidoza nu este in faza prea avansata (hiper alfa, beta, gama globulinemie cu hipo-albuminemie); poate readuce pacientul la un stadiu  de hialinoza, de unde va reactiona la Merisor,

  - Murul este  remediul pentru fibroscleroza organelor.

Alte recomandari:

Procese inflamatorii cronice: pielonefrita cronica, poliartrita reumatoida, osteomielita cronica,

splenite si splenomegalie (cu Tamarix gallica MG=D1 si Lonicera nigra MG=D1).

Procese degenerative de tip hialin si amiloidozic: in afectiuni la nivelul creierului, ficatului, splinei,mucoasei digestive, rinichilor, glandelor endocrine, arterelor.

Arterite obliterante ale membrelor inferioare (diabetica, tabagica) – in special persoanelor cu

 cistite recidivante, ameliorand parametrii functionali arteriali (crampe, claudicatie) – asociere cu

 Populus nigra MG=D1 si Cornus sanguinea MG=D1.

 Intestin: diaree.

 Aparat genital feminin: leucoree (cu Alnus glutinosa MG=D1 si Juglans regia MG=D1).    

 Aparat genital masculin: prostatite acute si cronice.

Contraindicatii, atentionari: -

Mod de administrare: in general cate 1-2 ml, in putina apa, de 2 - 3 ori pe zi, inainte de mese; 2-3 ml, o data pe zi, in asociere cu alte gemoterapice. 1 ml=aprox. 25 de picaturi

 

 

Extract din mladite de ienupar - Juniperus communis MG=D1

Organotropism: ficat, aparat urinar, aparat osteoarticular, tract gastro-intestinal, sistem vascular si metabolism general.

Sindrom biologic experimental:

Metabolism proteic: creste albuminele, corectand hipoalbuminemia, reduce hiper-alfa-beta-gama globulinemia, normalizeaza profilul proteic;

Metabolism lipidic si lipoproteic: reduce hipercolesterolemia, hiperuricemia, normalizeaza hiper-beta lipoproteinemia;

Coagulare: usoara actiune trombofilica globala.

Mecanisme de actiune:

La nivel hepatic: influenteaza functiile ficatului, actionand la nivelul metabolismelor proteic, lipidic si glucidic (reduce hiperglicemia);

La nivel renal: creste diureza la subiecti hepatopatici, la care corecteaza hipoalbuminemia, normalizand si echilibrul osmotic.

Actiune farmacologica:  detoxifianta puternica, diuretica,antiinflamatoare,cicatrizanta, stimulator al metabolismului la nivelul hepatocitului, stimuleaza functionalitatea rinichiului deficitar, actiune antireumatica (inhiba ciclooxigenaza), efect depurativ - actiune uricozurica si hipouricemizanta, fiind preferat la subiectii hepatopatici.

Recomandari principale:

Aparat digestiv: sustine functia de detoxifiere a ficatului  (insuficienta hepatica si ciroza hepatica de diverse etiologii; hepatita cronica, steatoza hepatica); regularizare neuro-vegetativa in aerofagie.

Aparat excretor: sustine functiile rinichilor si vezicii urinare (cistita recidivanta, insuficienta renala); ajuta la eliminarea calculilor oxalo-calcici.

Aparat osteoarticular: la subiectii hepatopatici in: guta si stari hiperuricemice asociat cu Extract din muguri de Frasin-Fraxinus excelsior MG=D1 si Extract din seva de Mesteacan - Betula linfa MG=D1;  in reumatism, artritism si forme artralgice in formule de asociere cu gemoterapice cu tropism la nivel osteoarticular.

Contraindicatii:  Va fi prescris numai in sindroame bine definite. Contraindicat in sarcina (actiune toxica asupra uterului) si in perioada de alaptare.

Reactii adverse: Prudenta in stari inflamatorii acute ale rinichiului.

Mod de administrare: in general cate 1-2 ml, in putina apa, de 2-3 ori pe zi, 2-3 ml, in putina apa, o data pe zi, ca drenor hepatorenal sau in asocieri. 1 ml=aprox. 25 de picaturi

 

 

Extract din muguri de jneapan - Pinus montana MG=D1

Organotropism: aparat osteoarticular (tesuturi osoase si cartilaginoase).

Sindrom biologic experimental:

Metabolism proteic: corecteaza hipo-alfa-2, beta si gamaglobulinemia; creste usor hipoalbuminemia;

Metabolism lipidic si lipoproteic: diminua colesterolul total si beta-lipoproteinele.

Actiune farmacologica: antiinflamator al cartilagiilor articulare si regenerator al tesutului osos (daca Abies pectinata MG=D1 este indicata in decalcifieri la tineri, Pinus montana MG=D1 este indicat in forme de decalcifiere la persoane intre 40 si 60 ani, iar la varstnicul de peste 60 de ani, se recomanda in special Sequoia si Mur.); stimuleaza formarea de tesut osos si cartilaginos; decontracturant muscular.

Recomandari principale:

Sistem osteo-articular: ajuta la ameliorarea durerilor reumatice si articulare si la remineralizarea oaselor - reumatism cronic degenerativ, dorsalgii, spondilartroza, cervicartroza, coxartroza si gonartroza si  simptome ce acompaniaza fenomenele dureroase (insomnie, nervozitate); consolidarea fracturilor, osteoporoza postmenopauza.

Contraindicatii, atentionari: -

Mod de administrare: cate 2 ml, in putina apa, de 3 ori pe zi; 2-3 ml, in putina apa, o data pe zi in asocieri. 1 ml=aprox. 25 de picaturi

 

 

Extract din scoarta de lamai- Citrus limonum cortex MG=D1

Organotropism: sange (in special pentru fibrinogen).

Actiune farmacologica: anticoagulanta (reduce nivelul de fibrinogen din sange); tonica si protectoare asupra peretilor vaselor de sange.

Recomandari principale:

Sistem circulator: ajuta la fluidificarea sangelui, fiind recomandat ca adjuvant in cazuri de hipercoagulare si alterari ale factorilor de coagulare, pentru sustinerea circulatiei sanguine centrale si periferice si protejarea inimii, a retinei si creierului de actiuni trombotice (sindroame de hipercoagulare cu hiperfibrino­ge­nemie, arterioscleroza, ischemie cerebrala, sechele de infarct miocardic si angina pec­torala, valvulopatii);

Adjuvant in cure de slabire: ajuta la eliminarea lichidelor si lipidelor din organism, protejand pielea impotriva unei relaxari excesive.

Contraindicatii, atentionari: -

Mod de administrare: 2-3 ml, in putina apa, o data  pe zi, mai ales in asociere cu alte macerate glicerinice. 1 ml=aprox. 25 de picaturi

Este complementar cu Cornus sanguinea MG=D1 (care normalizeaza testul de rezistenta la heparina, cand este crescut), cu Olea euro­paea MG=D1, ca atero­sclerotic, hipotensiv si hipocolesterolemiant.

 

 

Extract din mladite de lemn cainesc - Ligustrum vulgare MG=D1

Organotropism:  sistem limfatic si glandular, mucoasa orofaringiana, intestinala si vaginala, aparat respirator, aparat osteoarticular.

Actiune farmacologica: astringent şi cicatrizant, detoxifiant important la nivel limfatic (cu actiune si la nivelul ganglionilor limfatici), imbunatateste filtrarea renala si drenajul hepatic (prin efectul de detoxifiere limfatica).

Recomandari principale:

Cavitate bucala si gat: ajuta la ameliorarea simptomelor din inflamatii ale mucoasei bucale (stomatite,