Alimente care ne incalzesc in sezonul rece

Odată ce temperaturile de afară încep să scadă, fiecare dintre noi încercăm să ne asigurăm propriul confort, prin încălzirea locuinței, prin schimbarea ținutei cu pulovere, fulare, mănuși și alte tipuri de îmbrăcăminte mai groasă. Însă, știați că, în sezonul rece și alimentele sunt un factor important pentru menținerea și reglarea temperaturii corpului? Și aici, bineînțeles că nu ne referim doar la supă, ciocolată caldă sau ceai. Conform studiilor, există o serie de alimente care ajută la creșterea temperaturii corpului datorită conținutului ridicat de vitamine, minerale și antioxidanți. Totodată, prin reglarea unei temperaturi optime, organismul nostru este mai puțin predispus la răceli și afecțiuni specifice sezonului rece.

Așadar, iată care sunt alimentele care te ajută să te încălzești în sezonul rece și care, totodată, sprijină sistemul imunitar

1. Carne slabă

Dacă odată cu scăderea temperaturilor simțiți că atât membrele inferioare cât și cele superioare sunt mereu reci, se poate ca organismul să aibă un deficit de fier. Acest deficit de fier poate să fie provocat fie de incapacitatea organismului de a-l absorbi în parametrii normali, fie din cauza dietei care este lipsită de alimente cu un conținut bogat în fier. Astfel, prin consumul unor alimente bogate în minerale, veți reuși să acoperiți acea carență de fier și, implicit, să mențineți organismul la o temperatură optimă. Carnea slabă de vită, carnea de pasăre sau ficatul de gâscă, de porc sau de vițel sunt bogate în fier și totodată, au un conținut scăzut de grăsimi saturate.
Bineînțeles, dacă este vorba despre o carență de fier, nici vegetalele nu pot fi lăsate deoparte, deoarece există o serie de legume cu un conținut impresionant de fier, precum spanacul, broccoli, germenii de grâu, orezul, lintea, fasolea sau semințele de dovleac. Însă, cea mai mare cantitate de fier pe care organismul are capacitatea să o valorifice, se găsește în carne. Dacă pentru unii, sursele principale de fier sunt reprezentate de legume, atunci ar fi indicat să se adauge în salată și citrice, deoarece acestea ajută organismul să absoarbă fierul cu o mai mare ușurință.

2. Produse de origine vegetală

Chiar dacă fiecare dintre noi are tendința de a consuma mult mai multe alimente în sezonul rece, știm cu toții că acest obicei duce la creșterea în greutate. Ei bine, energia pe care organismul o utilizează pentru digestie ridică temperatura corpului, dacă alimentele nu sunt grele și dacă sunt în cantitatea optimă. Însă, în special persoanele de sex feminin se opun acestei nevoi a organismului, pentru a evita acele câteva kilograme în plus, ceea ce provoacă atât scăderea temperaturii corpului cât și creșterea riscului de răceală și gripă, prin slăbirea sistemului imunitar.
Așadar, pentru a vă asigura că nu vă expuneți acestui risc și controlați totodată și temperatura corpului, se recomandă consumul de alimente cu un conținut ridicat de nutrienți și un număr scăzut de calorii, precum fructe, legume, cereale integrale, nuci și semințe, ierburi și condimente.

Fructele și legumele

Dintre toate alimentele consumate în sezonul rece, fructele și legumele aduc cel mai mare aport de substanțe nutritive. Așadar, bananele, căpșunile, rodiile, citricele, broccoli, varza, fasolea, sfecla, morcovii și ardeii sunt ideale atât pentru întărirea sistemului imunitar cât și pentru a ridica temperatura corpului. Știați că sistemul digestiv produce o cantitate mai mare de căldură atunci când digeră alimente crude?

Usturoiul și ghimbirul

Deoarece au aceleași calități precum fructele și legumele, atât usturoiul cât și ghimbirul sunt apreciate și pentru proprietățile lor antioxidante, motiv pentru care sunt utilizate încă din antichitate în medicina tradițională. Acestea acționează direct procesele digestive, accelerând metabolismul și stimuland imunitatea.

Condimente și ierburi

Există o serie de condimente și de ierburi tradiționale care s-au dovedit a fi benefice în ridicarea și menținerea temperaturii corpului în sezonul rece, precum: fenicul, nucșoară, coriandru, chimen, piper negru, șofran și scorțișoară. Adăugate în supele de legume sau în alte preparate, acestea vor ajuta la decongestionarea sinusurilor, la stimularea circulației sângelui, la creșterea imunității și la ameliorarea simptomele neplăcute, provocate de temperaturile scăzute.

Cafeaua

Deși este un aliment care deshidrateaza, cafeaua are capacitatea de a accelera metabolismul prin încurajarea eliberării de acizi grași din țesuturile adipoase din organism, care, la rândul lor, pot crește temperatura corpului.

Pe lângă toate aceste alimente care ajută la creșterea temperaturii corpului, este foarte important să avem grijă de sănătatea psihică deoarece, în special persoanele predispuse la depresie, pot să fie foarte afectate de lipsa razelor de soare și a zilelor senine de vară. Astfel, specialiștii în nutriție recomandă consumul de carbohidrați precum orez brun, mei, paste sau ovăz pentru a îmbunătăți starea de spirit.

Nu uitați de hidratare. Organismul uman are tendința de a se deshidrata la fel de repede și la temperaturi scăzute, nu doar la cele ridicate. Astfel, consumul de apă și de lichide este foarte important pentru o bună stare de spirit. Pentru a îmbina atât hidratara cât și sezonul, consumul de ceai este alegerea perfectă, în special dacă se consumă ceai de ghimbir care are și capacitatea de a încălzi organismul nu numai atunci când băutura este caldă.
Indiferent de regimul alimentar și de numărul de mese din zi, evitați mesele încărcate și consumul de alimente în exces. În caz contrar, metabolismul dvs. își va consuma toate caloriile pentru digerarea mâncării, iar acesta va rămâne fără caloriile necesare încălzirii corpului.


Surse:

https://www.marylandpainandwellnesscenter.com/

https://www.eatthis.com/

doc.ro

Comentarii