Aloe vera - Beneficii si proprietati

Aloe vera (Aloe barbadensis), supranumită și ’’elixirul tinereții’’, este o plantă cu proprietăți extraordinare, cunoscută încă din antichitate. Se spune că însăși Cleopatra folosea sucul de Aloe pentru rutina zilnică de îngrijire a feței. Se consideră că aceasta plantă miraculoasă deținea secretul vieții veșnice, al frumuseții și al sănătății. Deși originea plantei nu este concret cunoscută, ea a fost prezentată întregii lumi prin intermediul exploratorilor. Cristofor Columb a fost unul dintre aceștia, având mereu la bordul navei sale Aloe vera, pentru tratarea rănilor și arsurilor.

Datorită proprietăților unice, această planta s-a răspândit rapid în întreagă lumea, iar astăzi este utilizată la scară largă în industria farmaceutică și în industria cosmetică. Aloe vera conține un număr impresionant de vitamine (A, B4, B9, B12, C, E), minerale (calciu, magneziu, zinc, crom, seleniu, cupru, potasiu, mangan, sodiu), acizi grași, precum și 20 dintre 22 cei mai importanți aminoacizi pentru organismul uman.

Pe lângă compoziția sa unică, Aloe vera mai prezintă o serie de beneficii remarcabile:

  • Are proprietăți vindecătoare și antiimbatranire

Compușii existenți din cadrul plantei susțin sinteza de colagen de la nivelul pielii. Astfel plăgile și arsurile se vindecă mai repede iar ridurile sunt estompate. Datorită proprietăților sale emoliente, Aloe vera hidratează intens piele, oferindu-i totodată un aspect mai ferm și mai catifelat. De asemenea, planta are un efect benefic asupra problemelor dermatologice precum acnee, psoriazis, dermatită, etc.;

  • Îmbunătățește sănătatea scalpului și a părului

Capacitățile sale hidratante precum și compoziția importantă de vitamina A, C, E și B12 ajută la regenerarea pielii scalpului și la normalizarea secreției de sebum. Totodată, acesta previne și îndepărtează mătreața, fortifică firul de păr și stimulează creșterea acestuia. Tratamentul cu Aloe vera este indicat persoanelor care doresc să prevină ruperea și căderea în exces a firelor de păr;

  • Susține sănătatea sistemului digestiv

Aloe vera este un adevărat aliat pentru sistemul digestiv întrucât reduce ulcerațiile și iritația de la nivelul gurii, stomacului și de la nivelul intestinului. Datorita efectelor benefice, sucul de Aloe este indicat pentru persoanele care se confruntă cu Sindromul Intestinului Iritabil. De asemenea, prin faptul că potențează descompunerea grăsimilor și a zaharurilor, planta susține procesul de digestie și ajută la normalizarea și reglarea tranzitului intestinal;

  • Are efect analgezic și antiinflamator

Aloe vera inhibă producția de prostaglandine, reducând astfel efectul inflamator de la nivelul organismului. Se recomandă folosirea gelului de Aloe vera în cazul durerilor sciatice sau a durerilor articulare, prin aplicare și masare direct pe zona afectată. De asemenea, studiile au arătat că gelul are efecte analgezice și în cazul artritei reumatoide;

  • Susține sistemul imunitar

Datorită multitudinii de vitamine, minerale și acizi grași de care dispune, curele cu Aloe vera pot ajuta la întărirea sistemului imunitar și la obținerea unui efect tonic asupra organismului. Capacitatea sa de a susține sănătatea intestinului, precum și efectul antiseptic și antiinflamator ajută corpul să distrugă agenții patogeni și să-și revină într-un timp mai scurt;

  • Reduce placa dentară

Studii recente au relevat faptul că produsele pe baza de Aloe vera au rezultate foarte bune în ceea ce privește sănătatea bucală. Proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și analgezice o recomandă pentru probleme precum placa dentară, sângerări și dureri gingivale. Totodată, produse cu Aloe vera au și efecte de durată, care împiedică reapariția problemelor de la nivel bucal.


Contraindicații

  • Deși beneficiile sale sunt numeroase, nu este indicat să folosim gelul de Aloe vera direct din plantă, întrucât aceasta conține și substanțe toxice. Putem opta pentru produse naturiste, create de specialiști.

  • Femeile însărcinate și cele care alăptează nu trebuie să consume produse pe baza de Aloe vera, întrucât acestea stimulează contracția uterului și poate genera probleme digestive bebelușului.

  • Deși exista teorii care susțin că Aloe vera scade nivelul de zahăr din sânge, persoanele care suferă de diabet ar trebui să consulte un medic înainte de a începe orice cură cu astfel de produse. Acestea pot interacționa negativ cu tratamentul recomandat și pot deregla secreția de insulină.

  • Aloe vera crește absorbția cremelor cu steroizi, în special a celor pe bază de hidrocortizon. De aceea este bine ca aceste produse să nu fie utilizate împreună.

  • Persoanele care suferă de probleme cardiace sau tulburări digestive grave nu trebuie să consume produse cu Aloe vera, întrucât aceasta poate înrăutății simptomele și poate interacționa cu efectele tratamentului urmat.

Aloe vera poate aduce multiple beneficii organismului atunci când este utilizată corect, sub formă de produse naturiste calitative și de încredere. Înainte de a începe orice cură de acest tip, este bine să fim informați și să apelăm și la sfatul medicului.

Surse:

https://www.csid.ro/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

https://www.medicalnewstoday.com

https://www.gardena.com/ro

Comentarii