Anemia - Ce este, care sunt cauzele, simptomele  și cum se combate

Știați că, potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, peste 2 miliarde de oameni suferă de anemie la nivel mondial, iar cauza principală este lipsa de fier?

Anemia o afecțiune destul de comună dar totuși adesea trecută cu vederea, care este dată de insuficiența globulelor roșii sănătoase sau a hemoglobinei de a transporta oxigen către țesuturile corpului. Hemoglobina, la rândul ei, este o proteină găsită în celulele roșii ale sângelui care are rolul de a prelua oxigenul din plămâni și a-l distribui către toate organele din corp.

Anemia se prezintă în diverse forme, fiecare cu cauze specifice. Aceasta poate avea o durată scurtă sau prelungită, intensitatea sa variind de la ușoară la severă. Uneori, anemia poate semnala prezența unei afecțiuni grave, iar ca principali factori de risc care pot duce la anemie sunt perioadele menstruale, sarcina, genetica, afecțiunile renale sau vârsta.

Care sunt cauzele anemiei

Ei bine, anemia poate fi cauzată de multe lucruri, inclusiv o alimentație deficitară, boli cronice sau afecțiuni ereditare. În unele cazuri, anemia poate să apară și atunci când organismul distruge celulele roșii din sânge. Însă, principalele cauze ale anemiei sunt:

⮞ deficitul de fier, care este responsabil pentru producerea hemoglobinei;
⮞ deficitul de vitamine precum vitamina B-12 și acidul folic, care sunt necesare pentru formarea globulelor roșii sănătoase;
⮞ afecțiuni care provoacă inflamația precum bolile cronice inflamatorii, cancerul sau Sida care pot împiedica producția normală de globule roșii;
⮞ afecțiuni legate de măduva osoasă precum leucemia și mielofibroza care pot afecta producția de sânge de către măduva osoasă.

Care sunt simptomele anemiei

Manifestările anemiei variază în funcție de origine și severitatea acesteia. Formele ușoare de anemie pot să nu genereze simptome evidente pe moment, însă, pe măsură ce anemia avansează, simptomele încep să apară. Principalele semne ale anemiei sunt:

⮞ oboseala persistentă - este semnul cel mai comun al anemiei deoarece organismul luptă pentru a putea funcționa fără cantitatea necesară de oxigen;
⮞ amorțeală a mâinilor și picioarelor;
⮞ piele palidă - lipsa oxigenului face ca pielea să pară mai deschisă la culoare, iar acest simptom se observă în special persoanelor care în general au o nuanță mai deschisă a pielii;
⮞ bătăi neregulate ale inimii - simptom care apare atunci când inima încearcă să compenseze lipsa de oxigen, lucru care poate duce la palpitații;
⮞ temperatură corporală redusă;
⮞ dificultăți respiratorii;
⮞ dureri de cap și amețeli;
⮞ durere în piept;
⮞ extremități reci.

Odată ce observați oricare dintre aceste simptome, este important să discutați cu medicul specialist înainte de a începe orice tratament.

Cum se previne și se tratează anemia în mod natural

1. Alegeți o alimentație bogată în fier - carnea roșie, ficatul, lintea, fasolea, și cerealele fortificate sunt surse excelente;
2. Introduceți Vitamina C în alimentație - aceasta poate ajuta la absorbția fierului. Mâncați mai multe citrice, broccoli, roșii, pepeni și ardei;
3. Consumați cât mai multe verdețuri cu frunze - spanacul și alte verdețuri sunt bogate în fier și vitamina C, acoperind astfel aportul necesar;
4. Evitați consumul excesiv de cafea și ceai deoarece acestea pot inhiba absorbția fierului;
5. Beți suficientă apă pentru a rămâne mereu hidratați;
6. Faceți exerciții fizice regulate;
7. Consumați suplimente naturale pe bază de fier și vitamine esențiale pentru producerea de celule roșii sănătoase. Nu uitați ca înainte să apelați la suplimente, este important să discutați cu un specialist înainte de a le lua.

În plus, față de variantele naturiste, dacă anemia este severă sau cauzată de o boală subiacentă, tratamentul medical poate fi necesar. Asigurați-vă că aveți o discuție deschisă și cu medicul specialist pentru a alege cel mai bun plan de tratament.

Pe lângă aceste indicații de mai sus, specialiștii recomandă, pentru combaterea anemiei câteva legume și plante valoroase, precum:

Moringa, sub formă de pulbere sau chiar frunze de moringă, deoarece are un conținut ridicat de fier, de vitamine precum vitaminele A, B, C, D, E, K, magneziu, calciu și potasiu. Prin consumul regulat de moringă se poate îmbunătăți atât nivelul de hemoglobină cât și de celule roșii. Pulberea de moringă se poate adăug în shake-uri, iaurturi, sucuri, sosuri sau se poate presăra în salate și în diverse preparate, ca un condiment versatil.

Sfecla, sub formă de pulbere de sfeclă sau sub formă crudă sau fiartă, conține o cantitate mare de fier, cupru, fosfor, magneziu și vitaminele B1, B2, B6, B12 și C, care stimulează producția de globule roșii și îmbunătățirea nivelului de hemoglobină.

Curmalele și stafidele oferă o mare cantitate de fier, magneziu, cupru și vitamine organismului. Acestea întăresc sistemul imunitar și ajută la absorbția fierului în organism.


Anemia poate fi o afecțiune ascunsă, deoarece simptomele sale sunt adesea trecute cu vederea sau confundate cu alte probleme. Însă, printr-o abordare atentă și prin adoptarea unui stil de viață sănătos, e posibil să combați anemia și să te simți din nou în formă atât tu cât și întreaga familie.


Surse:

https://www.netmeds.com/

https://www.mayoclinic.org/

https://www.nhlbi.nih.gov/

https://my.clevelandclinic.org/

Comentarii