Cum să-ți păstrezi mereu optimismul și buna dispoziție pentru a avea o viață sănătoasă și fericită

Cum să-ți păstrezi mereu optimismul și buna dispoziție pentru a avea o viață sănătoasă și fericită

A avea o perspectivă pozitivă asupra vieții poate fi benefică în multe feluri. Nu numai că ne face să ne simțim mai bine, dar cercetările au arătat, de asemenea, că optimismul și buna dispoziție sunt legate de îmbunătățirea sănătății fizice. În acest articol, vom discuta despre modul în care vă puteți păstra mereu optimismul și buna dispoziție, indiferent de ceea ce vă aruncă viața în față. Vom explora legătura dintre optimism și sănătate, astfel încât să înțelegeți de ce este important să aveți o atitudine optimistă pentru starea generală de bine.

Beneficiile optimismului asupra sănătății

Optimismul a fost asociat cu o mai bună bunăstare fizică și mentală, inclusiv cu un sistem imunitar mai puternic și un risc mai mic de depresie. Persoanele care se concentrează pe optimism tind, de asemenea, să aibă perspective mai pozitive asupra vieții în general, ceea ce poate duce la o fericire și o satisfacție mai mare. În plus, aceste persoane tind să fie mai puțin capricioase și să experimenteze mai puține emoții negative.

În timp ce unele beneficii ale optimismului sunt psihologice - cum ar fi fericirea crescută - altele sunt fizice. Optimismul a fost asociat cu rezultate mai bune în materie de sănătate, inclusiv cu un risc mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare, a accidentelor vasculare cerebrale, a cancerului și a altor cauze. Acest lucru se poate datora faptului că, optimiștii tind să aibă niveluri mai scăzute de hormoni ai stresului, cum ar fi cortizolul, în corpul lor. Acești hormoni pot deteriora vasele de sânge și pot duce la inflamații, ceea ce crește riscul de probleme cardiovasculare. De asemenea, optimiștii tind să aibă comportamente mai sănătoase și să facă alegeri mai sănătoase decât persoanele pesimiste.

Sfaturi pentru a fi mai vesel și mai optimist

Poate fi ușor să lași negativismul să preia controlul, dar există modalități de a deveni mai optimist. Una dintre modalități este pur și simplu făcând eforturi pentru a vă concentra asupra lucrurilor pozitive din viața voastră, indiferent cât de mici ar putea părea acestea. În plus, puteți încerca să petreceți timp cu persoane optimiste sau să participați la activități care vă fac fericiți. De asemenea, este important să evitați să vă gândiți la gânduri sau evenimente negative - în schimb, reformulați-le într-o lumină pozitivă sau căutați partea bună a lucrurilor ori de câte ori este posibil. Amintiți-vă că este în regulă să aveți zile proaste - toată lumea are din când în când - dar nu lăsați acele zile să se transforme în săptămâni sau luni de melancolie.

Iată câteva strategii pe care le puteți folosi pentru a cultiva pozitivitatea și pentru a promova o atitudine optimistă:

1. Concentrați-vă pe aspectele pozitive. Obișnuiți să căutați în mod deliberat lucrurile bune din viața voastră și să mulțumiți pentru ele în fiecare zi. Acest lucru vă va ajuta să vă antrenați creierul să se concentreze asupra aspectelor pozitive în loc să stăruiască asupra gândurilor sau experiențelor negative.

2. Găsiți motive de a râde în fiecare zi. Râsul este un medicament grozav pentru promovarea emoțiilor pozitive și îmbunătățirea sănătății și bunăstării generale. S-a demonstrat că stimulează imunitatea, reduce hormonii de stres, ameliorează durerea, îmbunătățește sănătatea inimii și multe altele. Așa că, faceți lucruri care să vă facă să chicotiți - urmăriți un film sau o emisiune TV amuzantă, citiți o carte plină de umor, petreceți timp cu prieteni care vă fac să râdeți, ascultați podcasturi de comedie sau chiar faceți ceva prostesc, cum ar fi să puneți glume prin casă, unde le veți vedea pe parcursul zilei. (PS. râsul copiilor este deosebit de contagios! 😀).

3. Practicați acte de bunătate. O modalitate ușoară de a vă simți bine este să faceți ceva frumos pentru altcineva, fără să așteptați nimic în schimb. Cercetările arată că efectuarea de acte de bunătate produce endorfine (substanțele chimice naturale ale corpului care dau starea de bine), reduce hormonii de stres, scade tensiunea arterială, îmbunătățește funcția cardiacă și multe altele. Puteți să vă oferiți voluntar la o organizație non-profit locală, să donați obiecte precum haine sau alimente, să dați mai departe, cumpărând cafea pentru persoana din spatele vostru la coadă, să scrieți bilete de mulțumire, să faceți acte de bunătate la întâmplare ori de câte ori se ivește ocazia sau pur și simplu să zâmbiți oamenilor mai des!

4. Conectați-vă cu natura. Numeroase studii au constatat că petrecerea timpului în aer liber, în natură, are beneficii pentru sănătatea mentală și fizică deoarece ajută la reducerea nivelului hormonilor de stres și la creșterea stimei de sine.

Nu este un secret că ceea ce mâncăm are un impact direct asupra sănătății noastre fizice. Dar știați că alimentele pe care le consumați pot juca, de asemenea, un rol în bunăstarea voastră mentală și emoțională? Așa este, nutriția joacă un rol esențial în menținerea bunei dispoziții și în menținerea veseliei.

Așadar, care sunt unele dintre cele mai bune alimente pentru a stimula starea de spirit și a promova optimismul? Iată câteva de care să țineți cont:

  • Somonul - Acest pește gras este plin de acizi grași Omega-3, care s-au dovedit a promova gândirea pozitivă și a reduce simptomele depresiei. Mai mult, somonul este, de asemenea, o sursă excelentă de proteine, oferind elementele de bază pentru hormonii fericirii, cum ar fi serotonina.
  • Afinele - Aceste mici fructe de pădure sunt pline de antioxidanți, care ajută la protejarea creierului de daunele cauzate de stres. De asemenea, au fost asociate cu reducerea inflamației în tot corpul, inclusiv în creier. Ca atare, afinele pot contribui la îmbunătățirea stării de spirit și a funcției cognitive.
  • Spanacul - Popeye a avut dreptate când a mâncat spanac! Această legumă cu frunze verzi conține niveluri ridicate de folat, care este esențial pentru producerea de dopamina și serotonina. Spanacul este, de asemenea, bogat în magneziu, un alt nutrient care s-a dovedit că stimulează starea de spirit și ameliorează anxietatea.

În general, este clar că optimismul și buna dispoziție sunt esențiale pentru un stil de viață sănătos. Păstrarea unei perspective optimiste asupra vieții poate contribui la reducerea nivelului de stres, la îmbunătățirea sănătății fizice și la creșterea fericirii generale. Făcându-vă timp pentru a practica gândirea pozitivă în fiecare zi, veți putea să vă mențineți optimismul și buna dispoziție indiferent de provocările care vă apar în cale.

Comentarii