Exfolierea pielii. Importanta, beneficii si retete pentru scruburi naturale

Exfolierea pielii. Importanță, beneficii și rețete pentru scruburi naturale

Atunci când vine vorba de rutina de îngrijire a pielii, fiecare dintre noi are un ritual aparte și utilizează anumite produse, dedicate tipului de piele. Însă, deși cu toții am auzit, nu cu toții folosim, scruburile pentru exfolierea pielii s-au dovedit extrem de benefice pentru piele.

Ce sunt scruburile și care sunt beneficiile lor

Scruburile sunt acele produse de îngrijire a pielii care au rolul de a stimula circulația sângelui dar și de a curăța și exfolia pielea, prin îndepărtarea celulelor moarte care împiedică pielea să respire. Toate acestea, se fac cu ajutorul particulelor existente în compoziția scrubului, de duritate medie.

Atunci când vine vorba de beneficiile scruburilor, respectiv ale exfolierii pielii, acestea sunt suficiente pentru a convinge pe fiecare dintre noi că, periodic, merită să aplicăm aceste produse pe pielea noastră. Iată care sunt:

  • oferă strălucire și netezire pielii;
  • hidratează pielea în profunzime, fiind extrem de benefice în special în perioada rece, când pielea tinde să fie mai uscată;
  • datorită faptului că scruburile îndepărtează celulele moarte, ajută pielea să fie mai capabilă să absoarbă crema hidratantă;
  • deoarece au rolul de a deschide porii, contribuie la prevenția de apariție a firelor de păr sub piele.

Există multe moduri diferite de a vă exfolia pielea, dar folosirea unui scrub natural este adesea cea mai bună opțiune atât dpdv financiar cât și al calității și naturalității. Exfolianții naturali sunt blânzi și, de cele mai multe ori, nu vor irita pielea așa cum pot face unele produse pe bază de substanțe chimice. De asemenea, sunt ușor de făcut acasă, cu ingrediente pe care probabil că le aveți deja în bucătărie. Un mare avantaj al utilizării de scruburi naturale făcute acasă, este faptul că știți exact ce conțin și ce puneți pe piele.

Baza celor mai multe exfoliante naturale este zahărul sau sarea. De asemenea, veți avea nevoie de un ulei pentru a ajuta la legarea exfoliantului și pentru a-l face mai ușor de aplicat pe piele. Uleiul de nucă de cocos, uleiul de măsline, uleiul de jojoba sau de migdale, sunt toate alegeri bune. În cele din urmă, veți avea nevoie de câteva picături de ulei esențial pentru parfum - bineînțeles, adăugarea uleiului esențial fiind facultativă.

Rețete de exfoliante naturale pe care le puteți încerca acasă:

Scrub natural cu sare

Cu o textura abrazivă, sarea reprezintă un exfoliant natural pentru corp.
Se utilizează:

  • ½ cană de sare de mare (cu o duritate medie)
  • ½ cană de ulei de nucă de cocos sau ulei de măsline.

Scrub natural cu zahăr

Deși zahărul nu este deloc recomandat pentru consum, atunci când este aplicat pe corp, poate aduce rezultate excepționale.
Se utilizează:

  • 1 cană de zahăr;
  • ½ cană de ulei de măsline, ulei de migdale sau ulei de cocos.

Scrub natural cu cafea

Cafeaua prezintă o serie de beneficii pentru corp, fiind recunoscută ca un excelent exfoliant, cu proprietăți antiinflamatoare.
Se utilizează:

  • ½ zaț de cafea naturală;
  • 1 lingură de ulei de cocos (încălzit);
  • 2 linguri de apă (încălzită).

Scurb natural cu zahăr, cafea și vitamina E

Combinând ingredientele de bază, veți obține un scrub natural blând, benefic și sănătos pentru pielea.
Se utilizează:

  • ¼ cană de zaț de cafea;
  • ¼ cană de zahăr;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • o capsulă de vitamina E.

Scrub natural cu zahăr și iaurt

Combinația de zahăr cu iaurt, aplicată pe piele, va oferi pielii o catifelare și strălucire de invidiat.
Se utilizează:

  • 3 lingurițe de zahăr;
  • 1 linguriță de iaurt;
  • ¼ cană de ulei de măsline;
  • o linguriță de miere.

*Odată ce ați pus într-un bol toate ingredientele pentru fiecare rețetă în parte, se omogenizează ușor până se obține o pastă potrivită.
**În toate dintre aceste rețete, se poate adăuga ulei esențial de lavandă (aprox. 10 picături), care ajută la calmarea pielii iritate sau inflamate dar și pentru a aduce un miros plăcut și relaxant.
***Dacă ați realizat o cantitate mai mare de scrub, puteți să îl păstrați într-un recipient etanș în frigider și să-l folosiți în termen de o săptămână sau două, pentru rezultate optime.

Cum și cât de des se aplică un scrub pe piele

Indiferent de ce tip de scrub folosiți, pașii de aplicare sunt aproximativ aceeași.

  1. Se umezește pielea cu apă călduță;
  2. Se aplică scrubul cu vârful degetelor, în cantități suficiente pentru a acoperi întreaga zonă;
  3. Se masează ușor, cu mișcări fine, circulare, fiecare zonă a corpului;
  4. Se clătește cu apă călduță, din abundență;
  5. Se usucă pielea folosind un prosop fin, cu care se tapează ușor. În acest moment, pielea corpului este destul de delicată, motiv pentru care, presiunea aplicată pe piele sau folosirea unui prosop dur poate produce iritații;
  6. Se aplică o cremă hidratantă.

Știm deja o lege general valabilă - Ce e prea mult, strică! Ei bine, această lege se aplică și în cazul exfolierii pielii. Pentru a evita iritarea pielii, în funcție de tipul de piele, se determină frecvența exfolierii, după cum urmează:

Pentru persoanele cu piele normală, exfolierea se poate realiza o dată pe săptămână. Pentru persoanele cu pielea sensibilă, este recomandat ca exfolierea să se facă o dată la 2 săptămâni iar pentru persoanele cu piele grasă, un ritual de exfoliere de două ori pe săptămână este excelent.

*pentru rezultate și mai frumoase, este recomandat ca exfolierea să se facă împreună cu dușul, imediat după spălare, deoarece atunci este perfect curată și pregătită pentru acest proces.

Atunci când alegeți să introduceți exfolierea în rutina de îngrijirea a pielii, este important să aveți în vedere următoarele mențiuni:

  • imediat după exfoliere, evitați să stați la plajă deoarece, pielea poate să fie mai sensibilă la soare, fiind predispusă la arsuri sau iritații.
  • dacă pielea este deja iritată sau prezintă arsuri solare, evitați să o exfoliați;
  • evitați saunele imediat după exfolierea pielii pentru a preveni iritațiile;
  • imediat după exfoliere, nu uitați să aplicați o cremă hidratantă.

Surse:

https://www.healthline.com

https://www.andreearaicu.ro/

Comentarii