Ghimbirul - Aliatul organismului pentru orice varsta

Ghimbirul este considerat unul dintre tratamentele minune datorită efectelor pozitive pe care le aduce organismului, în special asupra sistemului digestiv și al imunității. Însă, acțiunea ghimbirului nu se oprește aici atunci când vorbim despre beneficiile pentru sănătate deoarece, acesta acționează și în caz de alte afecțiuni. Folosit încă din antichitate, atât în gătit, în special ca și condiment, cât și în medicină, ghimbirul este văzut ca remediul popular și naturist cu care se poate trata fiecare acasă, atât pentru greață cât și pentru durerile de stomac.

Beneficiile ghimbirului

În ultimii ani, ghimbirul a atras tot mai mult atenția marilor cercetători, drept urmare, acesta este studiat în mod continuu, pentru a se vedea care sunt în totalitate toate proprietățile lui. Însă, ce se știe încă din cele mai vechi timpuri este faptul că ghimbirul are proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene și antivirale. Toate aceste proprietăți ajută organismul pentru:

  1. Reducerea gazelor și îmbunătățirea digestiei - enzimele care se regăsesc în ghimbir pot ajuta organismul să descompună și să elimine gazele care se formează în tractul intestinal în timpul digestiei, ameliorând simptomele și disconfortul creat. Totodată, ghimbirul este benefic și în caz de constipație deoarece ajută la creșterea mișcării prin tractul digestiv.
  2. Calmează răceala și gripa - studiile au arătat faptul că ghimbirul proaspăt poate ajuta la protejarea sistemului respirator. Totodată, ghimbirul prezintă un efect de încălzire al organismului, efect care ajută la eliminarea toxinelor, în special din sinusuri și plămâni.
  3. Reduce inflamația - datorită proprietăților fitochimice, în special datorită gingerolului, ghimbirul calmează reacțiile inflamatorii și îmbunătățește circulația sângelui.
  4. Sprijină sănătatea cardiovasculară - extractul de ghimbir este de multe ori utilizat pentru afecțiunile cardiovasculare, în special pentru protejarea întregului sistem cardiovascular. Astfel, studiile arată faptul că, consumul de ghimbir ajută la scăderea tensiunii arteriale sistolice cât și a tensiunii arteriale diastolice.
  5. Reduce riscul de apariție a cancerului - fiind o sursă excelentă de antioxidanți și totodată, o sursă excelentă de gingerol, care reprezintă principalul compus bioactiv, ghimbirul poate reduce diferitele tipuri de stres oxidativ dar și a radicalilor liberi.

Cum se consumă ghimbirul

Cel mai bun mod de a consuma ghimbirul este bineînțeles, în forma lui naturală. Astfel, se ia rădăcina proaspătă de ghimbir și se dă prin răzătoare. Bucățelele mici obținute se pot include în mâncare, dulciuri sau salate. De asemenea, ceaiul de ghimbir este o altă soluție eficientă prin care se poate include ghimbirul în alimentație. Ceaiul de ghimbir se prepară din rădăcina acestuia (aprox. 2 cm), curățată de coajă, care se fierbe în 250 de ml. de apă, timp de 10 minute. Dacă se dorește o aromă mai intensă, atunci rădăcina de ghimbir se poate tăia mărunt, înainte de a se pune la fiert. Pentru a-i oferi ceaiului un gust și mai aparte, după răcire, se poate adăuga miere de albine sau zeamă de lămâie.

Pentru situațiile în care ghimbirul nu este mereu la îndemână, în stare proaspătă, acesta se regăsește și sub formă de supliment alimentar, fiind concentrat în capsule de ghimbir, sub formă de pulbere, regăsit de cele mai multe ori ca ghimbir măcinat sau ghimbir pudră, sub formă de extract de ghimbir, sub formă de sirop de ghimbir sau sub formă de ghimbir confiat.

Capsule de ghimbir

Realizate din pulbere din rădăcini de ghimbir, acest supliment alimentar este benefic pentru:

  • reducerea răului de mașină;
  • reducerea răului de înălțimi;
  • reducerea răului de apă;
  • creșterea rezistenței organismului la stres și la oboseală;
  • diminuarea asteniei fizice și sexuale;
  • mărirea fertilității masculine, prin favorizarea spermatogenezei și a mobilității spermatozoizilor.

Se administrează câte 1 capsulă de 3 ori pe zi, în timpul meselor, pentru o perioadă de 2 luni.


Extract de ghimbir

Realizat prin procesul de extract gliceric, extractul de ghimbir este benefic pentru organismul uman, pentru:

  • funcționarea optimă a sistemului digestiv;
  • înlăturarea stărilor de greață;
  • menținerea colesterolului și a trigliceridelor în limite normale;
  • menținerea sănătății căilor respiratorii;
  • protejarea organismului în fața stresului oxidativ.

Se administrează de 3 ori pe zi câte ½ - 1 linguriță de produs, diluat în apă sau ceai.

Sirop de ghimbir

Siropul de ghimbir este un produs 100% natural, realizat prin prelucrare manuală, care contribuie la:

  • îmbunătățirea digestiei;
  • la combaterea stărilor de greață;
  • la creșterea poftei de mâncare.

Acest produs prezintă proprietăți digestive, cu efect tonic general pentru organism, fiind benefic și pentru eliminarea toxinelor.
Se administrează câte 1 lingură (aprox. 15 ml) de sirop de ghimbir, de 3-4 ori pe zi, pentru adulți. În cazul copiilor, se administrează câte o linguriță (aprox. 5 ml) de sirop de ghimbir, de 3-4 ori pe zi, timp de 1-2 luni.

Pe lângă toate aceste beneficii pe care le are ghimbirul asupra organismului nostru, știați că ghimbirul are și putere antibacteriană care ajută la luminarea zâmbetului? Ei bine, compușii activi din ghimbir împiedică creșterea bacteriilor orale, răspunzătoare de afecțiunile parodontale sau de infecțiile gingiilor.

Tu în ce mod consumi ghimbirul?

Surse:

https://www.healthline.com/

https://www.webmd.com/

https://www.medicalnewstoday.com/

Comentarii