Sfaturi utile pentru păstrarea alimentelor

Sfaturi utile pentru păstrarea alimentelor

Atunci când vine vorba de alimente, cu toții ne dorim ca acestea să dureze cât mai mult posibil. Nimeni nu vrea să irosească bani pe alimente doar pentru ca acestea să se strice câteva zile mai târziu. Deși există unele alimente care pur și simplu nu rezistă foarte mult timp, indiferent de ceea ce faceți, fiind mai perisabile, există o mulțime de modalități de a prelungi durata de valabilitate a alimentelor, astfel încât să vă puteți bucura de ele mai mult timp.

Iată câteva sfaturi simple, dar eficiente, pentru a prelungi durata de valabilitate a alimentelor proaspete

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face este să vă depozitați alimentele în mod corespunzător. Acest lucru înseamnă să păstrați fructele și legumele în frigider, carnea în congelator, iar pâinea într-un loc răcoros și uscat. Este important, de asemenea, să nu vă supra aglomerați frigiderul sau congelatorul, deoarece acest lucru va împiedica aerul să circule în mod corespunzător și va face ca alimentele să se altereze mai repede. De asemenea, menținerea unei igiene corespunzătoare și curățarea periodică a frigiderului va influența în mod direct modul de păstrare a produselor alimentare.

Cum trebuie așadar să depozitați produsele:

  • Legumele rădăcinoase: cartofii, morcovii, țelina pot rezista mai mult timp dacă sunt depozitate într-un loc uscat și aerisit.
  • Fructele și legumele: depozitați fructele și legumele în ambalajul lor original sau într-o pungă de plastic cu găuri perforate, pentru ventilație.
  • Pâinea: Pâinea are cel mai bun gust atunci când este consumată proaspăt coaptă, dar poate fi păstrată timp de până la două zile dacă este depozitată corect. Așezați pâinea într-un recipient etanș la temperatura camerei, departe de lumina directă a soarelui sau de alte surse de căldură. Dacă aveți nevoie să păstrați pâinea pentru mai mult de două zile, congelarea este cea mai bună opțiune. Pur și simplu înfășurați bine pâinea în folie alimentară înainte de a o pune în congelator.
  • Produsele lactate: Produsele lactate, cum ar fi laptele, brânza și smântâna au un termen de valabilitate relativ scurt și, prin urmare, trebuie consumate imediat după cumpărare. Depozitați laptele în spatele frigiderului, unde va rămâne mai mult timp proaspăt datorită temperaturii scăzute constante (între 2-4°C). Brânza poate fi, de asemenea, păstrată la frigider, dar brânzeturile tari vor rezista cel mai mult timp dacă sunt învelite mai întâi în hârtie antigrăsime sau folie alimentară, pentru a nu se usca.
  • Produsele uscate: Utilizați un recipient etanș pentru produsele uscate, cum ar fi făina, zahărul și cerealele; acest lucru le va împiedica să se altereze prematur.
  • Verdețurile: ceapa verde, mărarul, pătrunjelul, coriandrul etc. se pot păstra în stare proaspătă până la 3 săptămâni dacă le desfaceți elasticul cu care sunt legate și le puneți într-un pahar/borcan sau orice alt recipient mai înalt, cu puțină apă, pe care îl poziționați pe ușa frigiderului. Periodic, această apă trebuie înlocuită iar frunzele care încep să se altereze, trebuie îndepărtate.
  • Avocado: dacă avocado ales nu este gata de consum, acesta se păstrează foarte bine la temperatura camerei, până când considerați că este suficient de copt. Dacă nu îl consumați atunci, avocado se va păstra foarte bine în frigider, unde procesul de coacere va fi încetinit. (știați că, dacă doriți să grăbiți procesul de coacere al unui avocado, este suficient să îl puneți alături de o banană sau un măr? Aceste doua fructe emană gaz etilenă care vor accelera procesul de coacere).
  • Citricele: citricele se păstrează excelent și la temperatura camerei, dacă nivelul de umiditate nu este extrem de ridicat. Păstrarea citricelor la frigider le prelungește durata „de viață” cu până la 1 săptămână. Indiferent de locul de depozitare al citricelor, este important să verificați periodic starea lor, iar imediat ce observați că un fruct începe procesul de alterare, să-l îndepărtați de celelalte.
  • Ceapa și usturoiul: pentru a prelungi durata de păstrare a usturoiului și a cepei, depozitați-le într-un loc întunecat, răcoros și bine ventilat. Acestea nu se depozitează alături de cartofi deoarece cartofii eliberează umezeală.
  • Carnea: atunci când urmează să fie consumată, respectiv când nu trece la procesul de congelare, carnea se păstrează pe raftul de jos al frigiderului, pentru a evita scurgerea de sucuri pe alte alimente. De asemenea, este recomandat să nu fie depozitată alături de alte produse procesate din carne, pentru a se evita astfel contaminarea încrucișată.

Un alt sfat este să cumpărați produse proaspete care sunt în sezon, sau direct de la producătorii locali. Nu numai că vor fi mai ieftine în acest fel, dar produsele de sezon au întotdeauna un gust mai bun decât cele care nu sunt de sezon și care au fost expediate de la mare distanță. De asemenea, produsele de sezon au mai multe șanse să fie mai proaspete, deoarece nu au stat în depozit săptămâni sau luni înainte de a ajunge pe rafturile magazinului alimentar local.

Dacă vă treziți cu prea multe produse proaspete la îndemână, nu le lăsați să se irosească! Le puteți prelungi durata de depozitare prin congelare sau prin prepararea de conserve, cum ar fi gemul sau murăturile (acest lucru funcționează foarte bine mai ales în cazul fructelor). Congelarea este, de asemenea, o modalitate excelentă de a păstra carnea mai proaspătă pentru perioade mai lungi de timp; pur și simplu dezghețați-o atunci când sunteți gata să gătiți/mancați și savurați-o în câteva zile, obținând în același timp toate substanțele nutritive pe care aceasta le are.

Păstrarea alimentelor corespunzător, proaspete și pentru o perioadă lungă de timp va contribui la reducerea risipei, asigurând-vă în același timp că alimentele sunt încă nutritive atunci când sunt consumate.

Comentarii