Vrei să fii mai fericit? Consumă aceste alimente

[fericire] - Stare de mulțumire sufletească intensă și deplină.

Știm deja cu toții că fericirea este influențată de o multitudine de factori externi și uneori, interni. Dar, știți oare că până și alimentația poate să influențeze nivelul nostru de fericire? Cu toate că termenul și sentimentul de fericire poate varia de la o persoană la alta, din punct de vedere științific, acesta este strâns legat de anumiți hormoni și neurotransmițitori, precum serotonină, cunoscută și ca „hormonul fericirii". Serotonina reglează dispoziția, emoțiile, somnul și apetitul, contribuind la sentimentul de bine și satisfacție.

Pe lângă serotonină, alți „hormoni ai fericirii" includ dopamina, care motivează și oferă plăcere, endorfinele, care ameliorează durerea și stresul și oxitocina, cunoscută ca hormonul iubirii, care promovează legătura și încrederea. Alimentația nu doar că ne furnizează nutrienții necesari funcționării optime a corpului, ci poate și stimula producția acestor substanțe chimice benefice.

Iată așadar care sunt alimentele care promovează fericirea 🙂

Turmericul

Turmericul, condimentul galben vibrant utilizat în bucătăria indiană, conține curcumină, un compus cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante puternice. Studiile sugerează că curcumina poate crește nivelurile de serotonină și dopamină. Adăugați turmeric în smoothie-uri, supe sau la preparatele de orez pentru un plus de culoare, sănătate și…fericire.


Avocado

Avocado este plin de grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă, care sprijină sănătatea creierului și care promovează nivelurile adecvate de dopamină. De asemenea, avocado este o sursă bogată de triptofan. Acesta se poate adăuga în salate, preparat sub formă de guacamole sau folosit ca topping pe pâine prăjită.


Alimente fermentate

Iaurtul, kefirul, varza murată și alte alimente fermentate sunt bogate în probiotice, care îmbunătățesc sănătatea intestinului și, prin extensie, producția de serotonină. Un intestin sănătos este esențial pentru o minte sănătoasă și fericită. așadar, include alimente fermentate în dieta zilnică pentru a sprijini diversitatea microbiomului intestinal. Știai că până la 90% din serotonina corpului tău este produsă de microbiomul intestinal sau de colecția de bacterii sănătoase din intestin?

Banane

Bananele sunt bogate în vitamina B6, vitamină care sprijină sinteza neurotransmițătorilor responsabili pentru buna dispoziție, cum ar fi dopamina și serotonina. Atunci când este consumată împreună cu fibrele, zahărul este eliberat treptat în sânge, permițând menținerea unui nivel stabil al glicemiei și controlul mai bun al stării de spirit. Nivelurile scăzute ale glicemiei pot duce la iritabilitate și schimbări bruște de dispoziție. În plus, bananele sunt o sursă excelentă de prebiotice, un tip de fibră care ajută la hrănirea bacteriilor benefice din intestin.

Ceai verde

Ceaiul verde, bogat în aminoacidul L-teanină, are proprietăți care favorizează starea de relaxare. Acesta nu doar că furnizează o doză moderată de cofeină pentru a te ajuta să îți începi ziua cu energie și o mai bună focalizare, dar beneficiazi și de efectele liniștitoare ale L-teaninei. Această combinație unică te ajută să rămâi viguros și concentrat, evitând agitația sau anxietatea ce pot fi provocate de cofeină. Savurează-l cald dimineața sau optează pentru o variantă rece în orele de după-amiază, pentru a te răcori.

Nuci și semințe

Nucile și semințele sunt surse valoroase de proteine vegetale, grăsimi benefice și fibre. Acestea conțin, de asemenea, triptofan, un aminoacid esențial în sinteza serotoninei. Printre cele mai notabile nuci și semințe care pot contribui la nivelul de fericire se numără migdalele, caju, alunele de pădure, nucile, semințele de dovleac, de susan și semințele de floarea soarelui.
De asemenea, unele varietăți de nuci și semințe, precum nucile braziliene, migdalele și nucile de pin, sunt recunoscute ca fiind surse bogate de zinc și seleniu. Deficiențele acestor minerale, importante pentru funcționarea optimă a creierului, au fost legate de o incidență crescută a depresiei.

Ciocolata neagră

Ciocolata conține o varietate de substanțe care pot avea un impact pozitiv asupra stării de spirit. Zahărul din ciocolată, de exemplu, poate contribui la îmbunătățirea dispoziției, oferind creierului o sursă imediată de energie. Ciocolata neagră este extrem de apreciată datorită conținutului ridicat de flavonoide, cunoscute pentru capacitatea lor de a îmbunătăți circulația sanguină către creier, de a reduce inflamația și de a susține sănătatea cerebrală - factori care pot ajuta la reglarea dispoziției și la producția de serotonină. Așadar, pentru un plus de fericire, adaugă bucățele de ciocolată neagră în ovăzul de dimineață sau savurează pur și simplu o porție mică ca desert după cină, și fii fericit!

Integrarea acestor alimente în regimul tău alimentar nu numai că diversifică și îmbogățește gustul mesei, dar poate avea și un impact pozitiv asupra dispoziției tale și a stării generale de bine. Așadar, de ce să nu experimentezi includerea unora dintre aceste alimente benefice pentru starea de spirit în meniul tău următor și să observi efectele asupra gradului tău de fericire? 😀


Surse:

https://www.healthline.com/

https://www.gleneagles.com.sg/

Comentarii