5 suplimente recomandate de către cercetători

Voi știți care sunt suplimentele naturale pe care oamenii de știință le apreciază cel mai mult? Un studiu realizat tocmai în acest scop, abordează cinci oameni de știință, cu experiență vastă în diverse domenii, de la alimentație publică până la experți ai fiziologiei, pentru a arăta care sunt suplimentele nutritive care merită o atenție deosebită. Fiecare dintre aceștia au fost întrebați care este suplimentul pe care îl consumă în fiecare zi, și de ce.


1. Turmericul

Chiar dacă turmericul este mai reprezentativ pentru bucătăria asiatică, deoarece oferă un parfum mai deosebit preparatelor curry, această plantă a atras atenția cercetătorilor, datorită beneficiilor pe care le aduce pentru sănătate.
Ca rol principal pentru sănătate, turmericul este utilizat pentru a reduce inflamația și a ajuta la vindecarea rănilor. De-a lungul timpului, studiile au demonstrat că una dintre substanțele active ale turmericului, și anume curcuma, ajută la protejarea organismului de anumite boli, precum artrita reumatoidă, boli cardiovasculare, demență, dar și unele tipuri de cancer.
Astfel, Simona Bishop, lector în domeniul sănătății publice la Universitatea Bangor, afirmă că încă de acum 2 ani, consumă rădăcină de curcumă măcinată în fiecare dimineață, împreună cu prima ceașcă de cafea. Acest obicei consideră ea că poate să o ajute să trăiască mai mult.




2. Vitamina D

Vitamina D este o vitamină aparte, deoarece aceasta este sintetizată în corpurile noastre cu ajutorul luminii solare. Din acest motiv, persoanele care trăiesc în țările reci, sau care petrec marea parte a timpului în spații închise, sunt foarte predispuși la o deficiență de Vitamina D.
Totodată, acest risc al deficienței este și pentru persoanele cu tenul mai închis la culoare, deoarece melanina încetinește producția de vitamina D a pielii. Studiile făcute, demonstrează că aproximativ 1 miliard de oameni sunt deficienți de această vitamină, iar această deficiență poate duce la un sistem imunitar scăzut, dureri de spate și dureri osoase, slăbiciune musculară, oboseală, căderea părului, depresie.
Majoritatea oamenilor sunt conștienți de importanța vitaminei D în organism, datorită rolului său principal de a forma și menține oasele sănătoase, ajutând organismul să absoarbă calciul. Beneficiile acesteia nu se opresc aici, drept urmare, în ultimii ani, oamenii de știință au devenit din ce în ce mai conștienți și de alte roluri importante ale vitaminei D, precum:
• Contribuie la o bună funcționare a tiroidei;
• Ajută la reglarea ritmului cardiac;
• Îmbunătățește activitatea sistemului imunitar;
• Ajută la prevenirea anumitor boli, precum artrita, scleroza;
• Contribuie la buna dezvoltare și formare a creierului.
Graeme Close, profesor de fiziologie umană la Liverpool John Moores University, susține că vitamina D este una dintre cele mai ieftine suplimente și în același timp, deficitul de vitamina D este cu adevărat ușor de corectat.
Profesorul afirmă că datorită faptului că locuiește în Marea Britanie, unde lumina soarelui este mai scăzută între lunile octombrie și aprilie, pe toată această perioadă administrează zilnic o doză de vitamina D. Mai mult, acesta le recomandă și sportivilor de elită să facă acest lucru.




3. Probiotice

Probioticele existente în mod natural în organism sunt bacterii vii care ajută la refacerea florei intestinale dar și la îmbunătățirea sistemului digestiv.
Rolul principal al probioticelor este de a transporta mâncarea către stomac. Totodată, acestea sunt benefice organismului deoarece ajută la tratarea anumitor boli precum diaree, apărută după tratamentele cu antibiotice, infecții vaginale sau, sindromul de colon iritabil.
Justin Roberts, lector la Universitatea Anglia Ruskin, afirmă faptul că a avea diverse bacterii intestinale benefice este foarte important atât pentru sănătatea fizică cât și mentală. O modalitate de a sprijini sănătatea intestinului este de a consuma probiotice alimentare, și anume drojdii și bacterii vii, precum iaurtul, kefirul.
Justin Roberts povestește că, după ani întregi de antrenamente, de multe ori avea tulburări gastrointestinale, greață, crampe la stomac, imunitate scăzută. După o serie de studii, a realizat că o mare parte a persoanelor care fac sport întâlnesc aceleași probleme. Soluția pe care acesta a gasit-o, în urma unui studiu recent, a fost faptul că administrarea unui probiotic, seara la cină, timp de 12 săptămâni, îi diminuează în mod regulat simptomele de după antrenament și simte și o îmbunătățire a sănătății în general.



4. Prebiotice

Prebioticele sunt carbohidrați nedigerabili, care acționează ca un „îngrășământ” pentru creșterea bacteriilor benefice din intestin. Acestea prezintă o serie de beneficii pentru organism deoarece protejează organismul de infecțiile bacteriene, ajută la absorbția mineralelor, precum magneziu și calciu și diminuează disconfortul intestinal.

Neil Williams, lector in fiziologie și nutriție la Universitatea Nottingham Trent, spune că a descoperit pentru prima dată prebioticele, într-una dintre cercetările sale privind microbiota intestinală pentru sportivii care suferă de astm. În urma studiului, acesta a dovedit că administrarea prebioticelor pentru o perioadă de trei săptămâni, poate să reducă severitatea astmului indus de exercițiile fizice, cu până la 40%, pentru adulți. Toți participanții la acest studiu au remarcat, de asemenea și îmbunătățiri ale simptomelor alergice.

Totodată, Neil Williams afirmă că el adaugă pulbere prebiotică în fiecare zi, în cafeaua de dimineață. Astfel, a constatat că alergiile de primăvară și de vară îi sunt reduse, iar iarna, riscul de a răci s-a diminuat.

Pentru a oferi organismului porții de prebiotice direct din surse naturale, se recomandă consumul de banane, cartofi, praz, ceapă, usturoi, sparanghel, fulgi de ovăz.


5. Omega 3

Omega 3 ocupă locul întâi pe lista acizilor grași polinesaturați, oferind cele mai multe beneficii pentru sănătate. Totodată, reprezintă componenta esențială a membranelor celulare, acest lucru însemnând că sunt necesari în majoritatea funcțiilor organismului.

Omega 3 este prezentat în 3 forme. Două dintre acestea, EPA și DHA, sunt importante pentru dezvoltarea creierului și a sănătății mintale, ele regăsindu-se în majoritatea speciilor de pești. A treia formă, ALA, scade nivelul de colesterol, contribuie la protecția celulei hepatice, și se găsește în general în alimentele pe bază de plante, precum nucile, semințele, semințele de in.

Haleh Moravej, lector principal în științe nutriționale la Universitatea Metropolitană din Manchester, afirmă că a început să consume Omega 3 în urma participării la conferința Nutrition Society în anul 2016. Acolo, i s-au prezentat dovezi științifice referitoare la faptul că Omega 3 are puterea de a îmbunătăți funcțiile creierului, de a preveni tulburările de dispoziție dar și de a preveni boala Alzheimer. Astfel, și-a făcut o analiză a dietei, prin care a observat că organismul ei nu primește o cantitate suficientă de acizi grași Omega 3, minimul pentru un adult sănătos fiind de 500 mg/zi. 

Haleh Moravej afirmă că această carență de Omega 3 pe care a descoperit că o are, se datoreaza programului aglomerat ca lector, iar pentru a îmbunătăți și a ajunge la doza zilnică recomandată, consumă Omega 3 ca supliment, câte o capsulă/zi.




Toate aceste suplimente sunt recomandate de către cercetătorii amintiți în urma beneficiilor pe care aceștia le-au resimțit în propriul organism după consumarea acestora. Fiecare supliment își are rolul său, iar organismul nostru apreciază orice surplus benefic pe care îl primește.

Pentru a afla cu exactitate ce carențe aveți, recomandăm să cereți părerea unui medic specialist.


Surse:

https://theweek.com/
www.reginamaria.ro

Comentarii