Alergiile - cauze, manifestări, soluții naturale

Ne apropiem de mult așteptata primăvară și tocmai de aceea, mulți dintre noi s-ar putea să ne confruntăm cu tradiționalele alergii de sezon.

Ne-am propus să detaliem în articolul de azi care sunt cauzele și manifestările acestor alergii și, desigur, să venim în întâmpinarea voastră cu cele mai naturale soluții pentru a le combate.

În continuare veți citi un ghid realizat de partenerii noștri de la Plantextrakt:

Alergiile și alergenii

Alergiile sunt reacții ale organismului rezultate din interacținea cu anumite substanțe, numite stimuli sau alergeni - care în mod normal nu declanșează simptome la persoanele sănătoase. La unele persoane însă, mici cantități pot genera reacții neplăcute, chiar grave uneori (ex. polen, acarieni, praf de casă, părul animalelor, anumite cosmetice, medicamente etc.).

Alergiile pot fi localizate la nivel respirator, digestiv, cutanat sau, în formele grave, la nivelul întregului organism.

Alergiile respiratorii - cele mai frecvente sunt declanșate de alergeni sezonieri (polenul unor plante), care ajung în organism prin inhalare (respirație). Unele persoane sunt alergice la polenul arborilor și arbuștilor, altele sunt alergice la polenul de graminee (cereale).

Alergiile alimentare - apar după consumarea unui anumit tip de aliment sau datorită adivilor alimentari din unele alimente.

Alergiile cutanate - sunt fie alergii de contact (apar la contactul cu substanța sau planta alergizantă), pot însoți alergiile respiratorii sau pot fi semnul unor alergii alimentare sau medicamentoase/ chimice.

Manifestările alergiilor sunt foarte dificile, atât din punct de vedere al simptomelor care apar, cât și în ceea ce privește intensitatea și gravitatea acestora.

De ce devenim alergici?

Când apar reacții alergice, înseamnă că ceva se întâmplă cu reactivitatea organismului - apare o dereglare a imunității.

Alergiile sunt în continuă creștere la nivel mondial - sunt vehiculate ipoteze potrivit cărora, pe lângă factorul genetic, poluarea în continuă creștere sau contactul microbian prea scăzut din primii ani de viață ar putea juca un rol important.

O serie de alte cauze pot favoriza sensibilizarea organismului, cu apariția unor forme de alergie:

 • oboseala intensă și suprasolicitarea intelectuală, emoțională sau fizică - duc la epuizarea glandelor suprarenale și scăderea imunității
 • tipul de alimentație poate determina o tendință spre aciditatea în organism, datorată consumului excesiv de alimente de origine animală, băuturi acidulate, zahăr, cafea în exces - care scad rezistența organismului
 • tutunul - mucoasele respiratorii iritate de substanțele toxice din fumul de țigară sunt mai sensibile la alergeni
 • substanțele de sinteză chimică precum: aditivi alimentari, odorizante pentru interior, unele produse cosmetice, detergenți etc.
 • abuzul de antibiotice/alte medicamente de sinteză, care în timp pot afecta digestia (prin afectarea mucoasei intestinale) sau alte organe, datorită reacțiilor adverse.
 • prezența paraziților în organism poate crește sensibilitatea la multe substanțe.

Măsuri generale de prevenție

Pentru prevenirea alergiilor este important să fie cunoscută substanța alergizantă, evitându-se, pe cât posibil, contactul cu aceasta iar, în cazul alimentelor și medicamentelor care provoacă manifestări alergice, renunțarea completă la acestea.

De multe ori se constată existența alergiei la mai mulți alergeni. Este importantă echilibrarea sistemului imunitar prin intermediul alimentației (consum de antioxidanți), odihnei, evitarea abuzurilor de orice fel.

Este importantă de asemenea, mai ales în cazul alergiilor cronice, deparazitarea periodică a organismului - paraziții sunt frecvent întâlniți și sunt factori alergizanți puternici.

Cu toate măsurile de prevenție, simptomele pot apărea și atunci este nevoie de intervenție medicamentoasă.

Alergiile trebuie tratate de la primele semne, pentru a preveni agravarea sau cronicizarea lor.

Consultul medical este obligatoriu, iar persoanele aflate sub tratament medicamentos nu vor întrerupe tratamentul fără avizul medicului.

Prevenția alergiilor sezoniere (la polen)

Alergie

Calendarul (aproximativ) al unor tipuri de polen care constituie factori alergizanți, poate fi schematizat astfel:

februarie - aprilie: Arin, Castan, Mesteacăn, Plop, Frasin, Fag, Salcie, Salcâm, Pelin, Pătragină.

mai - iunie: graminee (ovăz, secară, grâu, orz), stejar, castan, mesteacăn, soc, tei.

iunie - septembrie: urzică, pătragină, tei, stejar, ovăz, ambrozie.

În cazul alergiei la polen se recomandă:

 • evitarea ieșirii în diminețile însorite sau purtarea unei măști de protecție pe nas și gură
 • se evită îmbrăcămintea din materiale sintetice, care prin frecare produce un câmp electrostatis ce atrage alergenii
 • un duș la întoarcerea acasă, cu spălarea părului, a hainelor și curățirea pantofilor
 • geamurile casei se țin închise, inclusiv noaptea - se pot folosi aparate de purificare a aerului (unele au un filtru special pentru polen)
 • animalele se țin numai afară sau numai în interior pentru a diminua aducerea în casă a alergenilor în blană sau pe labe
 • în perioadele cu simptome, trebuie evitat contactul cu substanțe iritante (soluții de curățat în casă, spray-uri pentru insecte, deodorante, fum de țigară etc.)

Nu se recomandă mutarea în altă zonă geografică în perioada alergenilor, deoarece o persoană cu predispoziție alergică poate deveni alergică la noi polenuri.

Alectra - protecție în alergii

O protecție eficientă în alergii, cu creșterea rezistenței organismului și ameliorarea simptomelor alergice (respiratorii, digestive și cutanate) realizează preparatul fito-gemoterapic Alectra.

Alectra este un produs original, 100% natural, o combinație de 2 extracte, unul gemoterapic și unul fitoterapic:

 • extractul gemoterapic din muguri de Coacăz negru, considerat a fi cortizonul natural al gemoterapiei, fără efecte secundare și
 • extractul fitoterapic din rădăcină de Astragalus membranaceus, plantă folosită de peste 2000 de ani în medicina tradițională chineză, care crește rezistența organismului, susținând revenirea la normal a sistemelor fiziologice stresante (efect adaptogen), antialergic și puternic antioxidant.

Alectra - când și cum îl administrăm

În cazul alergiei de polen, administrarea se face înainte de perioadele de expunere (cu 4 săptămâni înainte de apariția alergenilor) și în timpul expuneriila alergenii sezonieri.

 • adulți și copii peste 12 ani: câte 3-5 pufuri de 2 ori pe zi, administrate direct în gură

În timp, se poate obține diminuarea reacțiilor alergice la contactul cu alergenii.

În cazul altor tipuri de alergii, se recomandă cure periodice, de 2 luni.

 • În cazul unor stări acute se pot administra câte 3-5 pufuri de până la de 4 ori pe zi, timp de 7 zile, apoi se continuă cu doza de 3-5 pufuri de 2 ori pe zi, pe perioada expunerii la alergeni.

Atenționări:

 • Dacă simptomele nu dispar este necesară consultarea medicului sau instituirea unui tratament medicamentos
 • Nu se recomandă administrarea în timpul sarcinii și alăptării.Mai jos - în cadrul emisiunii Picătura Verde - puteți urmări abordarea Dnei Dr. Monica Spînu în această problematică din perspectiva gemoterapiei:

Comentarii

Articole similare