Cum reduci disconfortul durerilor de gât în mod natural

Majoritatea dintre noi ne bucurăm de această perioadă a anului, de frunzele colorate, de băuturile călduțe, de razele timide ale soarelui și de plimbările plăcute în aer liber. Dar, cum bine știți, toamna aduce și acea schimbare bruscă a temperaturii care ne predispune la simpaticul nas roșu dar și la durerile în gât. Întrucât diminețile sunt întâmpinate de ceață și temperaturi scăzute iar orele amiezii vin cu raze suave de soare, ne confruntăm cu dificultate în a găsi echilibrul potrivit între îmbrăcăminte și temperatura de afară.

Și, având în vedere că în jurul nostru circulă o mulțime de virusuri care pot cauza infecții respiratorii, nu putem evita neplăcerile sezoniere. Ei bine, printre aceste neplăceri, durerile în gât sunt printre cele mai comune, deoarece multe virusuri se localizează în amigdale, faringe sau laringe.

De ce apar durerile în gât

Ei bine, am trecut cu toții în fiecare an prin schimbările climatice care au loc în lunile de toamnă și, din nefericire, aceste schimbări pot fi factori declanșatori pentru durerile în gât din mai multe motive:

⮞ aerul este mai rece și mai uscat iar pe măsură ce respirăm astfel de aer, pentru o perioadă mai lungă de timp, gâtul se irită.
⮞ virușii și bacteriile sunt mai prezenți ca oricând și nerăbdători să atace organismele cu un sistem imunitare mai slăbit. Dacă dorești un supliment 100% natural pentru întărirea sistemului imunitar, îți recomandăm Polygemma nr. 17 - Imunitate.
⮞ sistemele de încălzire încep să își înceapă activitatea ceea ce duce la un aer uscat în locuință, care irită gâtul.
⮞ alergenii de toamnă sunt și ei prezenți, iar mucegaiul și ambrozia pot afecta persoanele mai sensibile.

De regulă, durerea în gât se manifestă prin senzații dureroase, senzații de mâncărime sau iritație. Acest disconfort poate crește odată cu înghițirea, ceea ce poate duce la dificultăți în alimentație sau chiar în hidratarea corespunzătoare.

Chiar dacă durerea în gât nu ajunge la nivelul în care necesită o vizită medicală, totuși poate cauza neplăceri și poate perturba calitatea somnului. Soluțiile naturiste pot fi de mare ajutor în ameliorarea durerii și a iritației. Iată câteva variante:

Uleiul de gălbenele, uleiul de cătină şi de bergamotă administrate împreună, se dovedesc a fi extrem de benefice pentru alinarea durerilor în gât dar și pentru sprijinirea sistemului imunitar. Acestea protejează și hidratează mucoasa respiratorie, stimulează imunitatea, reduce inflamația, calmează senzația de durere în gât și contribuie la vindecarea rapidă.

Propolisul, recunoscut ca fiind cel mai puternic antibiotic natural, joacă un rol esențial în cazul laringitei și a durerilor în gât. Acesta dezinfectează mucoasa respiratorie, eliminând bacteriile, virusurile și ciupercile. Totodată, stimulează sistemul imunitar și are efecte analgezice și antiinflamatoare, reducând eficient senzația de durere în gât. Propolisul acționează ca un anestezic local eficace.

Tinctura de gălbenele prezintă proprietăți dovedite de reducere a inflamației și este folosită cu succes pentru a limita extinderea infecției și pentru a diminua inflamația în cazul durerilor de gât. Gălbenelele favorizează, de asemenea, cicatrizarea și regenerarea țesuturilor, accelerând vindecarea. Tinctura de gălbenele contribuie la stimularea imunității locale.

Oțetul de mere reprezintă un tonic natural pentru sănătate, având o prezență constantă în remediile tradiționale, încă de secole. Ingredientul său principal, și anume acidul acetic, este cunoscut pentru eficiența pe care o are în lupta împotriva bacteriilor deoarece este un excelent antibacterian. Pentru a trata durerile în gât, se poate face gargară dintr-un amestec de oțet de mere cu apă călduță și miere.

Apa cu sare, folosită sub formă de gargară, este un alt remediu cunoscut, pe care cu siguranță bunicile voastre îl foloseau atunci când durerile în gât își făceau prezența. Sarea are proprietatea de a distruge bacteriile din cavitatea bucală, contribuind astfel la vindecarea cauzei care stă la baza disconfortului.
Pentru rezultate eficiente, se amestecă o cană de apă călduță cu o linguriță de sare și se efectuează gargară timp de 30 de secunde, o dată pe oră.

Mierea, folosită adesea în combinație cu alte ingrediente naturale, are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și antimicrobiene. Mierea nu doar contribuie la combaterea infecțiilor și la ameliorarea durerii, ci poate și îmbunătăți gustul altor remedii naturale.
Pentru ameliorarea durerii, mierea poate fi utilizată în mai multe moduri, fie pură, fie amestecată cu ceai sau cu suc de lămâie. După ce ați consumat miere, se recomandă să nu consumați alte alimente sau lichide imediat după.

Apa cu lămâie reprezintă o băutură răcoritoare ce poate să ofere alinare și vindecare durerii de gât în timpul răcelilor sau gripei. Lămâia conține vitamina C și antioxidanți puternici, compuși care combat inflamația și reduc stresul oxidativ. Totodată, lămâia stimulează producția de salivă, contribuind la menținerea umezelii mucoaselor.
Pentru o eficacitate și mai mare, faceți un amestec din suc de lămâie cu apă călduță, miere și sare.

Ceaiul de mentă conține compuși antiinflamatori și oferă un efect liniștitor pentru gât. Menta este recunoscută pentru abilitatea sa de a oferi o respirație proaspătă și are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii și calități antibacteriene și antivirale, proprietăți care pot contribui la ameliorarea durerii în gât.

Polygemma nr. 5 - Cavitate bucala si gat este un produs 100% natural, marca PlantExtrakt, care susţine sănătatea cavităţii bucale şi a gâtului prin întãrirea sistemului de apărare a organismului. Realizat dintr-o combinaţie de extracte gemoterapice din muguri de viţă de vie, mlădiţe de măceş şi afin cu extract fitoterapic și suc de Echinacea, Polygemma nr. 5 are acţiune antiseptică, astringentă, cicatrizantă şi antiinflamatoare.

Dacă vă confruntați cu durerile în gât, următoarele sfaturi pot să fie de mare ajutor, pentru a nu agrava problema și a ajuta la ameliorarea ei:
➤ chiar dacă înghițirea poate fi incomodă, consumul abundent de apă sau alte lichide va contribui, în cele din urmă, la ameliorarea durerii în gât. Este esențial să mențineți mucoasa gâtului hidratată pentru a facilita procesul de vindecare.
➤ este recomandat să renunțați temporar la alimentele și băuturile care pot irita gâtul, cum ar fi băuturile acidulate, alimentele picante sau prăjite;
➤ evitați să vorbiți prea mult sau să vă forțați vocea, deoarece acest lucru poate agrava durerile în gât;
➤ evitați fumatul sau expunerea la fumul de țigară deoarece acesta poate irita și mai mult gâtul;
➤ evitați expunerea prelungită la temperaturi reci sau foarte calde, deoarece acestea pot agrava durerile în gât.
➤ utilizați un umidificator în cameră pentru a menține umiditatea aerului la un nivel optim. Aerul uscat poate agrava durerile în gât;
➤ consumați alimente moi, cum ar fi supa, iaurtul sau piureurile, care sunt mai puțin susceptibile să irite gâtul.

Dacă durerea în gât persistă mai mult de o săptămână, dacă aveți febră înaltă, dificultăți de respirație sau dacă durerea în gât este atât de intensă încât nu puteți mânca sau bea, ar trebui să vă adresați unui medic specialist.


Surse:

https://www.medicalnewstoday.com/

https://www.healthline.com/

https://www.doc.ro/

Comentarii