Dermatita seboreica. Remedii naturale

Dermatita seboreica. Remedii naturale

Dermatita seboreică sau eczema seboreică este o afecțiune inflamatorie necontagioasă a pielii, cel mai des întâlnită pe scalp, care provoacă roșeață, pete sau erupții cutanate cu coji de diferite dimensiuni. Aceasta poate afecta și zonele grase ale corpului, precum fața, părțile laterale ale nasului, urechile, sprâncenele sau pieptul.

Cauzele apariției dermatitei seboreice

Cauzele științifice de apariție a dermatitei seboreice nu sunt încă demonstrate, dar, se cunoaște faptul că stresul, creșterea secreției de sebum, genetica, schimbările de temperatură, prezența drojdiei Malassezia furfur, traumele sau oboseala sunt factori care determină apariția dermatitei seboreice.

Care sunt simptomele dermatitei seboreice

Dermatita seboreică prezintă simptome mai intense în anotimpurile reci și uscate, sau, în perioadele cu un nivel ridicat de stres. Cele mai comune simptome sunt:

  • mătreața sau pielea descuamată de pe scalp, barbă, mustață sau de pe sprâncene;
  • pete roșii pe scalp, nas, pleoape, față, urechi piept sau sub sâni;
  • piele inflamată sau iritată;
  • mâncărimi.

Din fericire, există o serie de produse naturale numai bune în tratarea dermatitei seboreice. Care sunt acestea?

Un remediu 100% natural pentru combaterea dermatitei seboreice este Extractul din muguri de Coacăz negru și Extractul din muguri de Ulm.

  • Extractul din muguri de coacăz negru are rolul de a stimula secreția hormonilor antiinflamatori, fiind și un stimulator al imunității și un drenor universal.
  • Extractul din muguri de ulm acționează direct asupra pielii ca un dermatoprotector și regulariznat al secreției pielii, fiind un remediu ideal pentru orice stare inflamatorie a pielii.

Pe lângă extractele naturale prezentate mai sus, există și alte remedii naturale benefice în tratarea dermatitei seboreice, și anume:

  • Uleiul de cocos - deoarece prezintă proprietăți antimicrobiene și antifungice, uleiul de cocos este benefic pentru tratarea dermatitei atunci când este aplicat ca o mască, direct pe scalp, după șamponare sau, direct pe pielea afectată. Acidul lauric și acidul capric prezenți în uleiul de cocos contribuie la reducerea excesului de microbi și ciuperci, care pot duce la iritații ale pielii.
  • Oțet de mere - acidul malic din oțetul de mere poate ajuta la eliminarea excesului de celule ale pielii de pe scalp. Totodată, acidul acetic prezent aici acționează împotriva bacteriilor și drojdiilor care cauzează mătreața. Se poate folosi prin limpezirea scalpului cu un amestec de 1:1 apă și oțet de mere.
  • Uleiuri esențiale - unul dintre cele mai comune uleiuri pentru tratarea dermatitei este uleiul de arbore de ceai. Datorită proprietăților antibacteriene, antiinflamatoare și antifungice, uleiul de arbore de ceai este un remediu alternativ pentru tratarea diverselor afecțiuni ale pielii. Tot în categoria de uleiuri esențiale pentru tratarea dermatitei se regăsesc și uleiul esențial de lămâie, tămâie, lavandă sau ulei esențial de lemn de cedru. Indiferent de tipul de ulei utilizat, acesta trebuie întotdeauna amestecat cu șamponul pe care îl folosiți sau cu un alt tip de ulei, precum uleiul de cocos sau uleiul de măsline, care, la rândul lor vor aduce și alte beneficii pielii afectate, în special, hidratarea.
  • Mierea crudă - cu acțiune antimicrobiană, mierea este benefică în tratarea și calmarea pielii, oferind un plus de hidratare. Atunci când este aplicată pe scalp, mierea poate fi atât calmantă cât și preventivă cu posibilele infecții. Se utilizează prin amestecul a 2 linguri de miere cu ¾ cană de apă și se amestecă până la dizolvarea totală a mierii. Amestecul obținut se utilizează pentru clătirea părului și pentru masarea scalpului.
  • Uleiul de pește - cu un conținut ridicat de acizi grași Omega-3, uleiul de pește se clasifică în topul produselor cu calități antiinflamatorii. Prin consumul în mod regulat și recomandat de către medic, uleiul de pește determină o reducere a simptomelor pielii sau ale diferitelor afecțiuni inflamatorii.

Produsele naturale prezentate mai sus nu sunt singurele remedii care ajută la ameliorarea dermatitei seboreice. Aceasta afecțiune trebuie monitorizată constant și prevenită. Astfel, pentru persoanele care sunt afectate de dermatita seboreică se recomandă utilizarea șampoanelor medicamentoase pe bază a diferiți compuși precum: șampon cu gudron de cărbune, șampon cu sulf de seleniu, șampon cu ulei de arbore de ceai, șampon cu piritionă de zinc.

Așa cum deja știm, orice afecțiune poate proveni chiar din interiorul corpului, iar din acest motiv este foarte important să ne asigurăm ca îi oferim organismului nostru tot ceea ce el are nevoie. Așadar, dermatita seboreică poate să fie influențată de diverși factori și de diverse activități din viața de zi cu zi.

Iată câteva sfaturi utile atât pentru prevenirea dermatitei seboreice cât și pentru o viață sănătoasă:

  • se recomandă creșterea aportului de alimente bogate în antioxidanți (fructe de pădure, verdețuri).
  • asigurați-vă 7-8 ore de somn în fiecare noapte.
  • faceți exerciții fizice pentru a controla stresul.
  • petreceți cel puțin 30 de minute în natură sau sub razele soarelui.
  • mențineți socializarea cu prietenii/colegii, pentru a vă relaxa.
  • încercați analgezice naturale precum yoga, meditația, voluntariatul, scrisul etc.
  • consumați alimente antiinflamatoare, precum banane, avocado, usturoi, ulei de cocos, ghimbir.
  • reduceți consumul de zahăr, uleiuri sau alimente prăjite.
  • asigurați-vă că atât pielea cât și corpul dvs. primește aportul necesar de apă, pe tot parcursul zilei.
  • evitați consumul de alimente care deshidratează, precum alcool, alimente sărate, cofeină, băuturi zaharoase.
  • se recomandă folosirea unui umidificator dacă se dovedește că aerul din locuință este foarte uscat (în general, în sezoanele reci aerul tinde să fie mai uscat datorită surselor de căldură)

Surse:

https://draxe.com/

https://www.mayoclinic.org/

https://www.webmd.com/

Comentarii