Mesquite  - Un superaliment cu proprietati exceptionale

Dacă ești pasionat de o dietă sănătoasă atunci probabil ai auzit deja de termenul “superaliment”. Acesta se referă la alimentele, care prin natura lor oferă un nivel ridicat de nutrienți necesari corpului, ajută la prevenirea diverselor afecțiuni și susține funcțiile cotidiene ale organismului. De obicei aceste alimente reprezintă o sursa bogată de antioxidanți, fibre, grăsimi bune, proteine, vitamine și minerale.

În această categorie de superalimente intră și pulberea de Mesquite, obținută din măcinarea semințelor provenite din păstăile copacului cu același nume. Mesquite face parte din familia Prosopis, arbori scunzi care își au originea în America de Sud. Nativii americani au folosit de-a lungul timpului pulberea de Mesquite atât în scop terapeutic cât și ca aliment complet.

Adesea când plecau la vânătoare, indienii luau cu ei prăjituri care conțineau această pudră întrucât ea le oferea necesarul zilnic de fibre, proteine și nutrienți. În plan terapeutic, Mesquite era utilizată în tratarea durerilor de cap, al dizenteriei și a diverselor boli de piele.

Beneficile consumului de Mesquite sunt numeroase și chiar remarcabile. Pulberea conține un element rar întâlnit în alte alimente și anume lizină. Acesta este un aminoacid esențial, care nu poate fi produs de organism dar care se găsește în proteinele corpului uman și al cărui rol este de a sprijini absorbția calciului. Are o utilitate foarte mare pentru recuperarea post operatorie și pentru menținerea sănătății vaselor sangvine. Pe lângă lizină, pudra de Mesquite mai este bogată în fier, potasiu, zinc, calciu, magneziu și antioxidanți care ajută la păstrarea celulelor sănătoase.

Mesquite are un indice glicemic mic, nu conține gluten și ajută la stabilizarea zahărului în sânge, de aceea este recomandat pentru consum, persoanelor care suferă de diabet și intoleranță la gluten. Datorită aportului mare de fibre solubile (25%) pe care îl aduce organismului, pudra este aliatul perfect pentru reglarea tranzitului intestinal și pentru lupta împotriva bolilor de colon. Fibrele permit absorbția lentă a nutrienților pe parcursul a 4-6 ore fapt ce duce la senzația de sațietate îndelungată. De asemenea, Mesquite are proprietatea de a tăia pofta de mâncare, fiind utilă în curele de slăbire.

O altă caracteristică extrem de benefică a pulberi, este că susține sistemul imunitar și îl ajută să facă față în lupta cu microorganismele dăunătoare. Mesquite este recunoscută pentru capacitatea sa de a lupta și de a combate infecțiile fungice din organism. De asemenea, datorită conținutului de uleiuri Omega 3, pulberea are efect antiinflamator, previne numeroase boli de inimă și contribuie la sănătatea sistemului cardiovascular.

Gustul dulce al pudrei de Mesquite, duce cu gândul la scorțișoară și cuișoare. De aceea pulberea aromatică, poate fi folosită cu succes pe post de îndulcitor. De asemenea este un aliat de nădejde atât în bucătăria raw cât și cea tradițională, fiind folosită la diverse salate și deserturi precum biscuiți, plăcinte, prăjituri, etc. Mesquite este ideală pentru micul dejun, putând fi adăugată în smoothie-uri, shake-uri și chiar iaurt.

Ca în cazul tuturor superalimentelor și a suplimentelor, există situații când acestea trebuie administrate cu prudență sau doar dacă medicul curant consideră benefic acest lucru. Așadar ai grija la consumul de Mesquite dacă:

  • Ești însărcinată/alăptezi;
  • Urmezi un tratament care presupune subțierea sângelui;
  • Ai deficit de estrogen;
  • Ești predispus la gută;
  • Analizele indică exces de acid uric în corp;
  • Suferi de Lupus sau oricare altă boală autoimună;
  • Iei medicamente imunosupresoare, suplimente de fier, medicamente care au la bază Acarboză sau Miglitol.

Întotdeauna este mai bine să previ decât să tratezi, așadar dacă scopul tău este să duci o viață echilibrată și sănătoasă, iți recomandăm cu încredere pulberea de Mesquite, atât de benefică pentru tratarea a numeroase afecțiuni și pentru susținerea sistemului imunitar.


Surse:

https://www.csid.ro/

https://ro.wikipedia.org/

https://www.hsph.harvard.edu/

Comentarii