Moringa - arborele miraculos sau copacul vietii

Moringa este un copac originar din nordul Indiei care, în anul 2008, a fost denumit „Planta anului ” de către Institutul Național de Sănătate, datorită faptului că aceasta este singura plantă de pe planetă care are potențialul de a inversa efectele a mai multor probleme de mediu și care oferă în același timp o multitudine de beneficii pentru sănătate.


Aceasta a fost utilizată de mii de ani în scopuri terapeutice, iar aproape fiecare componentă a acestei plante poate sa fie utilizată, indiferent dacă se consumă sub formă de ceai, de ulei sau sub formă de pudră în shake-uri, sucuri, sosuri, salate etc.


Frunzele de moringa sunt extrem de nutritive, acestea conținând atât proteine, calciu, vitamine, betacaroten cât și antioxidanți, fitonutrienți sau substanțe cu proprietăți antiinflamatorii.
Totodată, păstăile de moringa sunt apreciate datorită semințelor pe care le conțin. Aceste semințe sunt materia primă în extragerea uleiului de moringa, utilizat atât pentru hidratarea pielii cât și pentru a accelera vindecarea rănilor sau ale arsurilor.

Știați că semințele de moringa au capacitatea de a absorbi bacteriile și toxinele din apă, ajutând în acest mod la purificarea apei?

Care sunt beneficiile acestui aliment?


Este plin de minerale și vitamine

Majoritatea alimentelor pe care le consumăm au în compoziție un singur nutrient deosebit. Morcovii de exemplu conțin în principal Vitamina A, citricele conțin vitamina C, nucile conțin Vitamina E etc. Ei bine, frunzele de moringa pot fi denumite chiar un super aliment deoarece, acestea conțin o cantitate semnificativă de calciu, Vitamina C, vitamina B, fier, riboflavină, potasiu, Vitamina A, Vitamina E și magneziu. Acest complex de nutrienți care se regăsesc în moringa fac din această plantă sa fie una dintre cele mai nutritive alimente din lume.


Este o sursă excelentă de proteine

Indiferent că sunteți vegetarieni sau doriți să reduceți consumul de carne, trebuie să știți că nu este întotdeauna ușor să găsiți suficiente proteine pe bază de plante, pe care să le și puteți consuma rapid. Ei bine, pudra de moringa conține o cantitate semnificativă de proteine, mai exact, o lingură de pulbere conține 3 grame de proteină. Totodată, moringa conține toți aminoacizii esențiali, benefici pentru producerea de energie și responsabili pentru o bună dispoziție.


 


Ajută la combaterea radicalilor liberi

Frunzele de moringa conțin o serie de antioxidanți precum flavonoizi, polifenoli și acid ascorbic, benefici pentru combaterea radicalilor liberi din organism. Stresul oxidativ și nivelul ridicat de radicali liberi pot genera inflamații, boli degenerative, boli cardiovasculare sau îmbătrânire.


Ajută la echilibrarea zahărului din sânge

Creșterea nivelului de insulină în sânge poate provoca schimbări ale dispoziției și totodată este una dintre principalele cauze ale apariției diabetului. Prin consumul de pulbere din frunze de moringa se reduce nivelul de lipide și glucoză, iar proteinele din moringa pot ajuta la scăderea zahărului din sânge. Totodată, substanțele chimice vegetale găsite în frunze pot ajuta organismul să proceseze mai bine zahărul și poate afecta modul în care organismul eliberează insulină.


Îmbunătățește digestia

Pudra din frunze de moringa conține aproximativ 30% fibre, ideale pentru digestie dar și pentru prevenirea diverselor afecțiuni. Fiind considerată și un antibiotic natural, aceasta ajută la inhibarea agenților patogeni care pot provoca tulburări digestive.


Susține sănătatea creierului

Datorită conținutului ridicat de Vitamina C și Vitamina E, pulberea din frunze de moringa este ideală pentru combaterea stresului oxidativ, de cele mai multe ori responsabil de Alzheimer sau de boli ale sistemului nervos. Totodată, moringa este o sursă bogată de triptofan, aminoacidul care produce hormonul fericirii, și anume serotonina.


Oferă îngrijire pielii

Prezența compușilor antifungici și antibacterieni în moringa sunt benefici pentru protejarea pielii în caz de infecție. Totodată, moringa este benefică pentru:

 • reducerea inflamației cauzată de acnee;
 • ameliorarea infecțiilor fungice;
 • eliminarea mirosurilor neplăcute;
 • îndepărtarea mătreții;
 • vindecarea înțepăturilor de insecte;
 • ameliorarea rănilor sau ale arsurilor.

Văzând câte beneficii are aceasta plantă, trebuie să știți faptul că extractele de moringa nu produc efecte adverse. Însă, pentru femeile însărcinate, se recomandă o discuție în prealabil cu medicul specialist cu privire la consumul produselor pe bază de moringa.


Știați că moringa conține:

 • de 2 ori mai multe proteine decât iaurtul?
 • de 3 ori mai mult potasiu decât bananele?
 • de 4 ori mai mult calciu decât laptele de vacă?
 • de 4 ori mai multă Vitamina A decât morcovii?
 • de 7 ori mai multă Vitamina C decât portocalele?

Surse:

https://www.healthline.com

https://www.medicalnewstoday.com

Comentarii