Copiii sunt în general mai vulnerabili la acțiunea paraziților, în special oxiuri, ascarizi, giardia. Cei mici, pentru că nu au imunitatea complet formată, prin joacă, vin în contact cu diferite obiecte, ce pot fi contaminate. Apoi, perioadele fiziologice de creștere sau stresul școlar solicită organismul și pot favoriza infectarea cu paraziți. De aceea, deparazitarea este necesară la copil, cel puțin o dată pe an, în scop curativ sau doar profilactic (preventiv).
Prezența în organism a paraziților intestinali poate determina diverse manifestări:
- lipsa poftei de mâncare, cu slăbire în greutate sau din contră, poftă exagerată, mai ales pentru dulciuri;
- dureri abdominale, mai ales în jurul ombilicului, balonări, grețuri, vărsături, scaune moi;
- alergii manifestate la nivelul pielii, la nivel digestiv ori respirator;
- la nivelul pielii pot apărea prurit (mâncărimi), cu sau fără erupție, uneori foarte deranjant - frecvent întâlnit este pruritul anal, iar la fetițe poate exista prurit la nivel genital - vulvar, tratat uneori în mod greșit cu medicamente, fără să fie luată în calcul posibilitatea unei parazitoze; apare prurit la nivelul nasului (copilul e mereu cu degetele în nas);
- poate fi prezentă o tuse iritativă, fără alte simptome și care nu răspunde la nici un tratament, spre exasperarea părinților și a medicilor, sau decompensarea unui astm bronșic;
- răcelile pot fi mai frecvente și pot avea manifestări mai grave sau vindecare dificilă;
- alte manifestări întâlnite sunt: oboseală fizică sau psihică, insomnie, agitație, tulburări de concentrare, ticuri, spasme, tresăriri, convulsii, bruxism (scrâșnete din dinți prezente mai ales noaptea);
- copiii sunt de multe ori palizi, cu cearcăne, scade și randamentul școlar;
- în timp, apar lipsuri sau carențe din cauza digestiei afectate (nu se absorb bine nici mineralele și vitaminele), iar imunitatea poate fi afectată , ducând la anemie, malnutriție.
Diagnosticul de parazitoză intestinală se pune prin examen coproparazitologic.
Deși de multe ori acesta este negativ,iar copilul are semne clinice ale prezenţei paraziţilor - în acest caz probabilitatea prezenței acestora este mare și se recomandă intervenția cu produse antiparazitare. Pe de altă parte, dacă se recoltează scaunul în apropierea zilei cu Lună plină, când paraziţii au un maxim de dezvoltare şi multiplicare, este mai mare posibilitatea identificării lor.
Medicamentele antiparazitare sunt destul de agresive pentru organism, mai ales pentru ficat și mai ales pentru copii, astfel încât de primă intenție este recomandabil de administrat un produs natural.
GIARDINOPHYT este un produs fitofarmaceutic original al dr. farm. Ovidiu Bojor, recomandat pentru eliminarea paraziţilor intestinali (limbrici, oxiuri, lamblii). Conţine extracte de Cimbru, Mărar, Cuişoare, Vetrice și Propolis – cu acțiune complexă:
- favorizează eliminarea paraziţilor din organism,
- distrug microorganismele (diverse bacterii) care s-au dezvoltat cu ajutorul acestor paraziți, și determină la rândul lor diferite simptome,
- favorizează eliminarea gazelor din intestin, combat senzaţia de vomă şi greaţă, simptome care însoțesc frecvent parazitozele.
Cura durează 14 zile: 7 zile consecutiv, urmate de 7 zile pauză, apoi încă 7 zile consecutiv. Un alt mod de administrare este următorul: 14 zile consecutiv, astfel încât jumătatea curei, deci a 7-a zi să coincidă cu Luna plină, știut fiind faptul că la Lună plină este maximul de multiplicare al paraziților intestinali.
Adminsitrarea se va face copiilor peste vârsta de 2 ani, dar și pentru toți membrii familiei, inclusiv animalul de companie trebuie trecut pe un program de deparazitare. Nu se recomandă administrarea în cazul alergiei la produse apicole (propolis), femeilor însărcinate și celor care alăptează.
Pentru copiii sub 2 ani, vă propun administrarea unor complexe homeopate, formulele 9a și 9b realizate de dr.Gheorghe Jurj. Sunt eficace atât în eliminarea paraziților, cât și în combaterea stărilor astenice postparazitare, ce se pot menține și după eradicara paraziților. Se administrează seara, câte 10 picături, 14 zile consecutiv, astfel: Formula 9A de la Luna plină până la Luna nouă - 2 săptămâni; Formula 9B de la Luna nouă până la Luna plină – următoarele 2 săptămâni.
Recomandarea mea, ca medic, este să protejați ficatul copilului, care ar putea fi afectat la administrarea repetată de medicamente antiparazitare și să mergeți pe varianta unui tratament cu produse naturale.
Comentarii