Tratamente naturiste cu pătrunjel

Cunoscut ca unul dintre cele mai consumate zarzavaturi și des întâlnit în rețetele îndrăgite, pătrunjelul este un excelent tonic și purificator al organismului, dar și un puternic antioxidant.


Însă, nu doar aceste 3 caracteristici fac ca pătrunjelul să fie atât de benefic pentru organism. Acesta prezintă o serie de vitamine și nutrienți de care organismul are cu adevărat nevoie. De exemplu, atunci când vorbim despre vitamine, pătrunjelul se găsește în topul legumelor, deoarece este extrem de bogat în vitamina A, B, C și E.

Mai mult decât atât, știați că pătrunjelul conține o cantitate de vitamina C de 4 ori mai mare decât portocala? Tot aici, găsim și o cantitate semnificativă de fosfor, potasiu, iod, fier, mangan, magneziu, clorofilă dar și histidină, un aminoacid care are rolul de a frâna dezvoltarea tumorilor canceroase.


Care sunt așadar afecțiunile care se pot trata cu ajutorul pătrunjelului?

Lăcrimarea excesivă

Dacă ochii dumneavoastră prezintă sensibilitate și tind să lăcrimeze în exces, preparați o soluție pe bază de pătrunjel, pe care să o folosiți fie pentru a spăla ochii, fie sub formă de compresă. Această soluție se realizează prin fierberea timp de 15 minute a 10 g de rădăcină de pătrunjel pisat, cu 250 ml de apă. Infuzia astfel obținute se utilizează de 2 ori pe zi, până se văd îmbunătățiri.


Respirație urât mirositoare

Datorită faptului că frunzele de pătrunjel au acțiune dezinfectantă, dacă sunt mestecate după masă, au rolul de a elimina bacteriile din cavitatea bucală, combătând astfel respirația urât mirositoare.


Dereglări menstruale

Pătrunjelul își dovedește beneficiile și atunci când vorbim despre durerile menstruale. Astfel, o cură cu suc de frunze de pătrunjel poate să regleze ciclul menstrual dar și să amelioreze simptomele specifice premenstruale. Pentru aceasta cură, se consumă 1 dată pe zi câte 100 ml de suc de pătrunjel, cu câteva zile înainte de menstruație.


Pietre la rinichi

Deoarece ajută la eliminarea toxinelor din corp, sucul din frunze de pătrunjel este un aliat puternic atunci când este vorba despre pietre la rinichi. Pentru a ameliora această afecțiune, trebuie consumat pe stomacul gol, câte un păhărel / zi, timp de 40 de zile. Este foarte important ca înainte să începeți acest tratament naturist cu pătrunjel, să vă consultați cu medicul.


Ten obosit

Chiar și în ceea ce privește tenul, pătrunjelul poate să devină un bun aliat al doamnelor. Tot ce trebuie să faceți este să fierbeți timp de 10 minute, un pumn de frunze de pătrunjel, proaspete, în aproximativ ½ l de apă minerală. Acest amestec se filtrează și se lasă la răcit. Când este deja rece, se curăță fața cu această infuzie și nu se clătește, pentru ca pătrunjelul să își poată face efectul. Dacă se repetă această operațiune timp de mai multe zile consecutiv, atât dimineața cât și seara, nu doar că tenul își va recăpăta luminozitate și strălucirea, dar și ridurile și pistruii vor fi atenuați.


Păr lipsit de vitalitate

Infuzia din frunze de pătrunjel, care se realizează și pentru strălucirea tenului, este la fel de benefică și pentru păr. Pătrunjelul are capacitatea de a tonifia scalpul și de a stimula creșterea părului. Totodată, dacă se masează pielea capului cu această soluție, părul își va recăpăta strălucirea și elasticitatea, devenind mai puternic.


Afecțiuni cardiovasculare

Atunci când vorbim despre afecțiuni cardiovasculare cronice, frunzele de pătrunjel sunt un excelent remediu pentru evitarea agravării acestora. Consumate crude, frunzele de pătrunjel au capacitatea de a ajuta circulația sângelui către creier, de a fluidiza sângele și dilata arterele dar și de a împiedica apariția cheagurilor de sânge. Totodată, pătrunjelul ajută organismul prin faptul că reglează colesterolul din sânge și nivelul tensiunii arteriale.


Infertilitatea la femei

Atunci când sunt consumate zilnic, frunzele de pătrunjel pot stimula fertilitatea femeilor, datorită apiolului. Această substanță regăsită în frunzele proaspete ale pătrunjelului, stimulează în rândul femeilor producerea de hormoni, ajutând totodată la funcționarea corectă a ovarelor.


Reumatism, gută

Fiind un foarte puternic depurativ, diuretic, antiinflamator și antioxidant, pătrunjelul verde combate și previne inflamarea cartilajelor din articulații datorită luteolinei, un compus flavonoid regăsit în pătrunjel. Totodată, datorită conținutului mare de vitamina C cu care pătrunjelul se mândrește, este extrem de benefic atunci când vine vorba de tratarea diverselor forme de reumatism. Astfel, se recomandă consumul a 30 g / zi de frunze proaspete de pătrunjel, în cure de 60 de zile, împreună cu alte legume bogate în vitamina C.


Surse:

https://www.clicksanatate.ro/
https://doc.ro/
https://www.dcnews.ro/

Comentarii