11 alimente de evitat pe stomacul gol

Știm cu toții cât este de important să luăm micul dejun în fiecare dimineață, fără excepție, și cum acesta, atunci când conține nutrienții necesari, ne pune în mișcare organismul și ne oferă o stare de bine pentru întreaga zi. Însă, atunci când pregătim micul dejun, trebuie să știm că există anumite alimente, care, deși sunt foarte sănătoase, nu sunt indicate a fi consumate la micul dejun.

Haideți să vedem care sunt acele alimente pe care este bine să le evităm la micul dejun, pe stomacul gol:

1. Cafea

Bineînțeles că, în capul de listă se găsește cafeaua, elixirul dimineții. Mulți dintre oameni au obiceiul de a consuma imediat ce se trezesc această miraculoasă și savuroasă licoare, cu scopul de a se trezi, însă, chiar dacă te trezește pe moment, aceasta poate dăuna organismului tău. Datorită faptului că are un pH acid, cafeaua poate agrava simptomatologia gastritei de reflux și totodată, aciditatea internă, care crește riscul de dezvoltare al celulelor pretumorale.

2. Iaurt

Chiar dacă iaurtul este des consumat la micul dejun și conține o serie de proteine dar și calciu, acesta nu este recomandat a fi consumat pe stomacul gol. Datorită faptului că excesul de acid clorhidric din stomac interacționează cu bacteriile lactice din iaurt, aceste bacterii sunt distruse, iar proprietățile iaurtului sunt diminuate. Astfel, pentru a putea beneficia de toate proprietățile pe care iaurtul le oferă, se recomandă a se consuma iaurt după micul dejun sau pe parcursul zilei.

3. Citrice

Chiar dacă sună tentant ca la micul dejun să consumăm citrice, este bine de știut faptul că acestea nu fac bine organismului deoarece au un efect iritant pe mucoasa esofagiană. Dintre toate citricele, excepție face lămâia, care este chiar indicată a fi consumată imediat ce ne trezim, împreună cu un pahar de apă, deoarece lămâia este singura din categoria citricelor care scade aciditatea atunci când intră în contact cu sucul gastric.

4. Legume crude

Deși prezintă o sursă bogată de nutrienți, legumele crude sunt indicate a fi consumate după ce se servește micul dejun. Deoarece sunt bogate în aminoacizi, acestea pot provoca balonări, arsuri la stomac sau dureri abdominale, atunci când sunt consumate pe stomacul gol.

5. Foietaje

Deși par savuroase (și chiar sunt) :), foietajele pe care suntem obișnuiți să le consumăm la micul dejun nu sunt cele mai indicate pentru stomac. Datorită faptului că în compoziția lor se găsesc agenți de creștere, aceștia pot irita mucoasa gastrică și pot cauza gaze.

6. Roșii

Regăsite în multe rețete pentru micul dejun, roșiile sunt delicioase alături de alte preparate. Însă, acestea au în compoziție un nivel ridicat de acid tanic, iar din acest motiv nu sunt recomandate a fi consumate pe stomacul gol. Acest acid tanic crește aciditatea și riscul dezvoltării ulcerului gastric.

7. Condimente

Mulți dintre noi preferăm în general mâncărurile cât mai condimentate, însă, este recomandat ca măcar micul dejun să nu fie extrem de condimentat sau picant. Alimentele picante au un efect iritant și cresc aciditatea gastrică.

8. Cartofi dulci

Sună bine un mic dejun consistent, dulce și sănătos în același timp? Asta ar putea oferi cartofii dulci, însă, este de preferat a fi lăsați pentru prânz. Taninul și pectinele care se găsesc în compoziția cartofilor dulci au proprietatea de a stimula producția de acid clorhidric, ducând la diverse afecțiuni gastrice.

9. Alcool

Consumat în special pe stomacul gol, alcoolul determină în mod direct creșterea alcoolemiei. Acesta provoacă hipertensiune arterială, vasodilatație și crește pulsul.

10. Banane

Consumate de obicei ca atare sau în smoothie, și fiind considerate extrem de sănătoase, bananele nu sunt indicate a fi consumate pe stomacul gol. Deoarece acestea conțin o cantitate mare de magneziu, pot crește în mod brusc nivelul de magneziu din sânge, ceea ce duce la probleme ale inimii și al sistemului circulator.

11. Băuturi carbogazoase

Consumate pe stomacul gol, băuturile carbogazoase, fie dulci, fie dietetice, pot perturba procesele digestive. Atunci când sunt consumate reci, acestea încetinesc metabolismul, deoarece scade vascularizația locală. Totodată, băuturile carbogazoase pot afecta mucoasa gastrică și pot provoca constipație.

Deși, de cele mai multe ori, dimineața este dificil să pregătim micul dejun și acesta să fie și sănătos, să îndeplinească și să conțină toți nutrienții necesari, cu puțină atenție reușim să alegem doar produse sănătoase și naturale.

Este foarte important ca micul dejun să conțină alimente care au capacitatea de a stimula digestia și care să mențină nivelul de acid gastric în limite normale.

Cu toate că la început este mai greu să alegi alimentele potrivite, cu siguranță beneficiile acestor se vor resimți, iar organismul tău îți va mulțumi pentru toate aceste eforturi.


Surse:

https://dozadesanatate.ro

http://www.goods-eu.com

https://csid.ro 

Comentarii