8 beneficii ale consumului de curcumină

8 beneficii ale consumului de curcumină

Curcumina este un compus natural puternic care se găsește în condimentul turmeric, folosit de secole ca remediu naturist. Turmericul este un condiment cu pigment galben care a fost folosit în bucătăria indiană și în medicina tradițională de secole. Curcumina, ingredientul activ din turmeric,este responsabil pentru culoarea sa distinctă, dar și pentru aroma și beneficiile pe care le oferă organismului. Deși turmericul este folosit de secole în medicina tradițională pentru a trata diverse afecțiuni, curcumina a atras recent atenția cercetătorilor datorită proprietăților sale puternice anti-inflamatorii și antioxidante. Astfel, în ultimii ani, cercetările au arătat faptul că, acest compus natural poate oferi numeroase beneficii pentru sănătate, datorită proprietăților sale antioxidante și nu numai.

Care sunt beneficiile consumului de curcumină

Curcumina a fost izolată pentru prima dată de către oamenii de știință, la începutul secolului XX, proprietățile sale antibacteriene fiind demonstrate pentru prima dată în anul 1949. Începând de atunci, cercetările efectuate au demonstrat că proprietățile curcuminei aduc o serie de beneficii marcante pentru organism, precum:

1. Este un bun antiinflamator: Inflamația cronică joacă un rol în mai multe boli occidentale comune, cum ar fi bolile de inimă și cancerul. Din fericire, curcumina poate suprima mai multe căi inflamatorii diferite în organism și poate ajuta la reducerea inflamației în tot corpul, ceea ce poate duce la îmbunătățirea sănătății generale. Se spune că, consumată în cantități potrivite, curcumina poate fi mai eficientă decât alte medicamente consumate pentru combaterea inflamației.

2. Este un bun antioxidant. Radicalii liberi sunt molecule dăunătoare care deteriorează celulele și contribuie la îmbătrânire și la dezvoltarea bolilor. Curcumina poate neutraliza radicalii liberi datorită puternicei sale activități antioxidante.

3. Ajută la protejarea organismului împotriva bolilor cardiovasculare. Curcumina joacă un rol important în protejarea inimii prin îmbunătățirea funcției endotelială și a membranelor care acoperă vasele de sânge și care ajută la reglarea tensiunii arteriale.

4. Ajută la ameliorarea simptomelor cauzate de artrită. Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, curcumina contribuie la ameliorarea durerii cauzate de osteoartrită sau a durerii cauzate de poliartrita reumatoidă.

5. Contribuie la sănătatea ochilor. Studiile au arătat faptul că, prin consumul de curcumină, se poate contribui la gestionarea afecțiunilor degenerative și inflamatorii ale ochilor, menținând ochii sănătoși.

6. Ajută la sănătatea rinichilor. Conform studiilor, consumul de curcumină ajută la creșterea antioxidanților și la ameliorarea leziunilor renale acute.

7. Poate ajuta la prevenirea și la tratarea anumitor tipuri de cancer. Cu toate că studiile nu sunt complete, unele dintre ele arată că prin consumul de curcumină se poate reduce înmulțirea celulelor canceroase, curcumina contribuind la inactivarea celulor canceroase și la reducerea angiogenezei, în special pentru cancerul stomacal, de piele, de sân și pentru cancerul oral.

8. Ajută la protejarea și îmbunătățirea funcției cerebrale. Studiile au arătat că curcumina poate reduce riscul de boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer. Curcuminul poate ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive prin modularea unor enzime și proteine specifice implicate în procesul inflamator și în neurodegenerare.

În ceea ce privește riscurile pentru sănătate, până în prezent se cunosc foarte puține efecte secundare pentru consumul de curcumină. Cele cunoscute până în prezent sunt date de consumul a unei doze extrem de mari, iar ca efecte adverse s-au raportat greață, dureri de cap sau diaree. De asemenea, persoanele alergice la plantele Zingiberaceae trebuie să fie precaute, deoarece consumul de curcumină ar putea să le afecteze starea de sănătate.

Atunci când vine vorba de sănătatea noastră, există o mulțime de lucruri diferite pe care le putem face pentru a o îmbunătăți. O modalitate naturală de a contribui la îmbunătățirea sănătății este prin consumul de curcumină, respectiv de turmeric. Curcumina se poate consuma sub formă de tablete, sau sub formă de pulbere, prin consumul de turmeric. Dacă doriți să luați suplimente de curcumin, este important să alegeți suplimente de înaltă calitate și să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe un tratament.


Surse:

https://www.everydayhealth.com/

https://www.healthline.com/

https://www.doc.ro/

Comentarii