9 beneficii ale sfeclei roșii

Sfecla, mult cunoscuta legumă din zilele noastre, este consumată încă din timpuri preistorice. Cultivată la început în Babilon și Iran, în urmă cu mii de ani, datorită gustului deosebit pe care îl aveau frunzele, la puțin timp după, țările arabe au descoperit faptul că și rădăcina sfeclei este la fel de gustoasă și bună pentru consum.


Care sunt calitățile sfeclei rosiiCare sunt calitățile sfeclei


Încă de acum 150 de ani, datorită cercetătorilor în terapie naturală modernă, se știe că sfecla este o adevărată legendă pentru proprietățile sale vindecătoare în bolile ficatului, bolile tumorale sau în bolile sângelui.

Un aspect mai puțin cunoscut este faptul că, sfecla conține aproape toate vitaminele și mineralele de care organismul nostru are nevoie. În același timp, sfecla conține o cantitate infimă de calorii. Ca un mare plus pe care sfecla îl are față de alte legume este faptul că, tot conținutul mare de microelemente și vitamine pe care îl conține, nu se distrug în urma procesului termic. Astfel, de cele mai multe ori, sfecla este consumată fiartă, fie sub formă de suc, fie în salată.


Pentru ce afecțiuni este benefică sfecla?


1. Sfecla reprezintă un ajutor extraordinar pentru sănătatea copiilor, încă din timpul vieții intrauterine. Datorită substanțelor active din sfeclă, în special al acidului folic (Vitamina B9), protejează fetușul de eventualele mutații din pântecul mamei.
2. Sfecla roșie are o adevărată influență în reducerea riscurilor de accident vascular cerebral, atacurilor de cord dar și a insuficienței cardiace. Odată ajunse în organism, anumite substanțe din sfeclă, precum nitrații, se convertesc în oxid nitric, care are rolul de a relaxa și dilata vasele de sânge, astfel încât tensiunea arterială mărită este redusă. Oxidul nitric rămâne în organism timp de aproximativ 6 ore după consumul de sfeclă, astfel, se recomandă un consum regulat, pentru a avea parte pe termen lung de aceste beneficii.
3. Purifică sângele și curăță ficatul datorită conținutul de mangan, fier, antioxidanți și vitamina B. Acestea au rolul de a proteja ficatul de factori oxidativi și de inflamații. Totodată, pectina prezentă în compoziția sfeclei, ajută la eliminarea toxinelor din ficat.
4. Este un adevărat ajutor în buna funcționare a inimii, deoarece sfecla este leguma cu cea mai mare cantitate de potasiu (vitamina K), care este esențială în coagularea sângelui. Astfel, datorită conținutului crescut de potasiu ajută la reglarea tensiunii arteriale.
5. Fiind bogată în fibre, consumul de sfeclă poate îmbunătăți sănătatea digestivă. Odată ce fibrele ajung în colon, bacteriile sănătoase de acolo folosesc aceste fibre drept hrană. Astfel, este un bun remediu pentru a scăpa de boli inflamatorii intestinale, constipație, hemoroizi sau cancer de colon.
6. Sfecla ajută la buna funcționare și dezvoltare a creierului. Deoarece funcția mentală scade odată cu înaintarea în vârstă, datorită faptului că oxigenul și sângele nu mai ajung la creier cu același flux, această problemă deseori poate duce la demență. Astfel, datorită nitraților existenți în sfeclă, vasele de sânge se dilată iar fluxul de sânge către creier este sporit.
7. Datorită conținutului de antioxidanți pe care sfecla îi conține, aceasta este un adevărat prieten în afecțiunile cancerigene. Astfel, acești antioxidanți prezenți, împreună cu tot complexul de vitamine, ajută la reducerea creșterii celulelor cancerigene, protejează celulele de radicalii liberi și în același timp susține formarea globulelor roșii necesare pentru organism.
8. Consumul de sfeclă ajută și la pierderea în kilograme. Având o cantitate redusă în calorii, și cantități mari de proteine, fibre și apă, aduce o parte din aportul necesar acestor nutrienți în organism. Astfel, consumul de sfeclă reduce pofta de mâncare oferind totodată senzația de sațietate.
9. Sfecla are rol și în creșterea imunității. Datorită conținutului ridicat de zinc, vitamina C, cupru, fier și vitamina A care stimulează globulele albe din sânge, crește numărul de anticorpi și ajută la prevenirea infecțiilor.


Știați că?


• În Roma, sfecla era văzută ca o leguma indispensabilă de pe masă, fiind numită și o legumă de lux.
• Împăratul Tiberius le-a solicitat germanilor care au fost cuceriți de romani, să plătească în sfeclă tributul stabilit.
• Pentru greci, sfecla simboliza stare de conflict. Astfel, când doi soți se certau, aceștia puneau deasupra ușilor de la intrare o cunună realizată din frunze de sfeclă.
• La păstrare, sfecla își va menține gustul și culoarea pentru o perioada mai lungă de timp, dacă se păstrează și codițele acesteia.
• Gustul mai mare sau mai scăzut de dulce al sfeclei este proporțional cu dimensiunea acesteia. Astfel, cu cât leguma este mai mică, cu atât este mai dulce.
Deoarece sunt situații în care nu avem pregătită sfecla pentru salată sau pentru suc, Naturisti.ro are pentru dumneavoastra varități de suplimente naturale pe bază de sfeclă.

Sfecla Rosie pulbere Bio - supliment alimentar organic, 100% natural. Este recomandat pentru toate categoriile de persoane, în special pentru sportivi, vârstnici, persoane care depun efort fizic intens. Produsul nu conţine coloranţi, conservanţi, aditivi chimici sau organisme modificate genetic. Se poate amesteca în apa plata, în băutura preferată sau se poate presăra pe salate.


Sfecla Rosie pulbere Bio - 60 g - Zenyth


Suc natural de mere - morcov - sfecla rosie - un produs 100% natural, obținut din mere, morcov și sfeclă roșie, toate proaspete și sănătoase. Nu conține conservanți, aditivi alimentari, coloranți și arome. În plus, fiind un produs 100% natural, acesta nu conține zahăr adăugat. Sucul este pasteurizat la rece și poate fi consumat ca atare sau poate fi folosit ca ingredient pentru diverse preparate culinare.

Suc natural de mere - morcov - sfecla rosie - Sano Vita


Surse:

https://www.healthline.com/
https://doc.ro/
http://suntsanatos.ro/

Comentarii