Cătina- suplimentul natural pentru imunitate

Cunoscută încă din copilărie ca fiind un remediu pe care îl primeam fiecare dintre noi de la bunicile noastre atunci când răceala ne dădea târcoale, cătina este un remediu natural foarte apreciat pentru proprietățile și beneficiile pe care le aduce organismului nostru.


Fiind originară din Asia și des utilizată de către chinezi și tibetani, aceasta era folosită pentru îmbunătățirea funcției aparatului digestiv și bineînțeles, pentru întărirea imunității și tratarea răcelilor. Aceste beneficii pe care cătina le aduce organismului sunt datorate conținutului bogat de antioxidanți și vitamine în special vitamina A, B1, C și E, care se regăsesc în aceste fructe cu bobițe mici, galben-portocalii și acrișoare. Pe lângă acestea, cătina nu este nelipsită de Omega-6, Omega-7, aminoacizi, flavonoizi, minerale, carotenoide, compuși polifenolici.

Cum se poate prepara cătina și în ce feluri o putem consuma, astfel încât proprietățile sale să ajungă în organism:
Ulei de cătină

Ideal pentru îmbunătățirea sistemului imunitar dar și pentru a preveni deficitul de vitamina A din organism, uleiul de cătină are și acțiune bacteriană. Pentru a prepara ulei de cătină, se adaugă într-un vas, o cantitate de 150 ml de ulei de floarea soarelui și 150 g de cătină mărunțită. Se pune vasul timp de 3 săptămâni la temperatura camerei și se agită de câteva ori pe zi. După aceste 3 săptămâni, se separa partea lichidă de cea solidă, astfel încât uleiul cu cătină se poate depozita la locuri ferite de lumină și răcoroase. Se consumă câte 30-40 de picături de ulei/zi, timp de 14 zile.

Sirop de cătină

Pentru a obține un sirop gustos de cătină, numai bun de a fi și consumat, tot ce trebuie să faceți este să zdrobiți o cantitate de cătină care să încapă în 3 cești, după care se adaugă o ceașcă de miere de albine. Se amestecă bine până se omogenizează și se păstrează la rece. Pentru a preveni răcelile, este recomandat a se consuma acest sirop, zilnic, câte 5 lingurițe, pe stomacul gol, timp de o lună.

Pentru a obține un sirop de cătină pe care doriți să îl consumați pe termen lung, se poate prepara într-un mod foarte ușor: într-un litru de apă se adaugă 400 g zahăr și se pune la fiert împreună cu 3 cuișoare și 1 linguriță de scorțișoară. După ce s-a dizolvat zahărul, se adaugă câteva felii de lămâie și 1 kg de bobițe de cătină, care se mai lasă la fiert timp de 10 minute. După ce compoziția este făcută, se pun bobițele de cătină în borcan, se adaugă siropul obținut și se sterilizeaza borcanele. Se recomandă a se consuma câte o ceașcă din acest sirop, zilnic, pe stomacul gol.

Suc de cătină

Recomandat și copiilor de peste 7 ani sau chiar și persoanelor care se găsesc în convalescență, sucul de cătină se poate prepara prin stoarcerea boabelor de cătină. Sucul obținut se amestecă cu puțină miere. Se consumă câte o ceașcă dimineața, pe stomacul gol.

Ceai de cătină

Pentru recuperarea după diverse boli, pacienților li se recomandă o cură de ceai de cătină pentru remineralizare și revigorare. Pentru a realiza un ceai gustos de cătină, se fierb 3 linguri de bobițe de cătină în 300 ml de apă timp de 20 de minute. După acest timp, ceaiul obținut se filtrează și se lasă la răcit pentru a putea fi consumat. Se recomandă consumul a 2-3 căni pe zi de ceai de cătină, timp de 3 săptămâni.

Macerat de cătină

Dacă doriți să consumați cătina ca remediu împotriva anemiei, se poate realiza un macerat de cătină numai bun pentru a te ține departe de aceasta afecțiune. Cum se face? Se storc bobițele de cătină și se amestecă cu miere. Cantitatea de cătină și miere trebuie să fie egală. Se lasă la macerat la frigider timp de o zi după care se consumă câte 2-3 lingurițe, dimineața, pe stomacul gol.

Acum că am văzut în câte moduri se poate consuma cătina, haideți să vedem care sunt beneficiile dovedite pe care ni le aduc aceste fructe și cum pot ele îmbunătăți buna funcționare a organismului:

- protejează inima - uleiul de cătină este un real ajutor atunci când vorbim despre sănătatea inimii deoarece are capacitatea de a reduce nivelul de colesterol rău și de a îmbunătăți nivelul de colesterol bun.
- menține o stare de bine - datorită serotoninei care se regăsește în fructele de cătină, consumul acestor fructe vor induce o stare de optimism, calm și curaj.
- luptă împotriva cancerului - datorită conținutului ridicat de antioxidanți care se regăsesc în fructele de cătină, acestea s-au dovedit a fi un bun adjuvant pentru tratarea cancerului, împreună cu alte tratamente.
- întărește organismul - conținutul ridicat de vitamina C este un real sprijin pentru multe afecțiuni. Astfel, sucul de cătină care conține o cantitate mare de vitamina C ajută la stimularea sistemului imunitar, îmbunătățirea sănătății pielii, a oaselor sau a gingiilor și totodată ajută la vindecarea rănilor.
- îmbunătățește vederea - carotenoizii prezenți în fructele de cătină au capacitatea de a proteja vederea prin încetinirea dezvoltării degenerescenței maculare.
- protejează stomacul - cu o capacitate antiinflamatoare, sucul de cătină poate ameliora disconfortul creat de către durerile de stomac sau stresul gastric.
- ajută circulația sangvină - datorită conținutului ridicat de vitamina C, cătina ajută la creșterea consumului de fier din organism.
- protejează pielea tânără - cătina prezintă substanțe cu efect antiîmbătrânire, datorită antioxidanților care au rolul de a neutraliza radicalii liberi.

Acestea sunt o parte dintre beneficiile pe care consumul de cătină le oferă organismului. Cunoscută ca și ginsengul românesc, cătina oferă o sumedenie de motive numai bune de a te îndemna să o consumi.


PS. Știați că, datorită proprietăților sale antiîmbătrânire, cătina a fost folosită de către greci și ca produs de înfrumusețare pentru caii de curse deoarece se considera ca aceasta le oferă luciu părului?


Surse:
https://www.webmd.com/
https://www.healthline.com/
https://poise.ro/

Comentarii