Cele mai sănătoase legume consumate frecvent

Știm cu toții că cea mai mare grijă pe care trebuie să o avem este recomandat să se îndrepte asupra sănătății și a modului de viață. Și, cum poți să îi oferi organismului cele necesare, într-un mod plăcut și gustos, dacă nu prin consumul de legume?

Majoritatea legumelor au un conținut ridicat de vitamine, minerale și fibre, însă, există anumite legume care aduc un aport și mai mare de nutrienți organismului și care se încadrează în lista celor mai sănătoase legume consumate frecvent.

Spanac

Această legumă verde, cu frunze, reprezintă o excelentă sursă de vitamine, fier, calciu și antioxidanți. Se poate savura fie crudă, în salate, fie în sandwich-uri sau piureuri. Consumat în mod constant, spanacul oferă organismului o serie de beneficii deoarece prezintă următoarele caracteristici:
- conținut mare de vitamina K, esențială pentru un corp sănătos și oase puternice;
- cantitate mare de vitamina A, vitamina C;
- cantitate mare de fier, necesar pentru un nivel înalt din energie;
- prezintă un nivel ridicat de magneziu, benefic pentru funcția musculară și nervoasă;
- spanacul este bogat și în antioxidanți, benefici pentru reducerea tensiunii arteriale și pentru îmbunătățirea sănătății inimii.

Broccoli

Broccoli este leguma care face parte din aceeași familie cu varza și conopida, și care prezintă o sursă impresionantă de vitamina K și vitamina C. Consumat fie gătit la aburi, fie prăjit, fie în supe sau salate, pe lângă faptul că satisface papilele gustative, oferă organismului o serie de beneficii:
- datorită faptului că este bogat în fibre și sulf, broccoli facilitează digestia. Acesta poate echilibra procesul digestiv și poate reduce constipația;
- datorită conținutului ridicat de beta-caroten și vitamina C, broccoli luptă cu bacteriile și virusurile, întărind astfel sistemul imunitar;
- conținutul de luteină și vitamina A din broccoli ajută la îmbunătățirea vederii, menținând țesuturile oculare sănătoase;
potasiul prezent în broccoli ajută la o bună funcționare al sistemului nervos, îmbunătățind memoria;
- datorită prezenței calciului și al magneziului, broccoli are capacitatea de a regla și echilibra tensiunea arterială.

Mazăre

Leguma dulce, cu amidon, pe care o consumăm în diverse preparate sau chiar gatită individual, este leguma care conține o sursă excelentă de proteine vegetale și care este extrem de utilă în special persoanelor vegane sau vegetariene. Care sunt beneficiile acesteia pentru organism?
- consumată în mod regulat, susține bacteriile bune din intestin ajutând la menținerea unui tract digestiv sănătos;
- un component important care se regăsește în boabele de mazăre, este saponina. Aceasta este un compus vegetal care ajută la protejarea împotriva stresului oxidativ dar și al cancerului;
- datorită conținutului bogat în fier, mazărea este foarte benefică pentru femeile însărcinate sau care alăptează;
- prezența a numeroși antioxidanți și compuși antiinflamatorii fac ca mazărea să fie foarte benefică pentru sănătatea vaselor de sânge.

Cartofi dulci

Leguma rădăcinoasă, dulce, preferată de mulți dintre noi, oferă, pe lângă un prânz delicios, și o serie de beneficii asupra organismului aducând un aport ridicat de vitamine, precum vitamina A, C, B6, dar și un aport ridicat de potasiu și beta-caroten, care poate să îmbunătățească sănătatea ochilor și chiar să combată cancerul.
Cartofii dulci pot fii o alegere bună inclusiv pentru persoanele care suferă de diabet deoarece au un indice glicemic scăzut și sunt bogați în fibre, ceea ce ajută la reglarea zahărului din sânge. Ce alte beneficii ne oferă cartofii dulci?
- mențin un nivel scăzut al sodiului, astfel ajută la reducerea tensiunii arteriale;
- datorită conținutului bogat în fibre dietetice, ajută la prevenirea constipației și la reglarea tranzitului intestinal;
- deoarece sunt bogați în vitamina C și beta-caroten, cartofii dulci sunt benefici pentru a crește imunitatea.

Sfecla

Atât sucul de sfeclă cât și sfecla sunt ideale pentru sănătatea organismului, deoarece ambele sunt bogate în nitrați, benefici pentru o bună funcționare a inimii și a tensiunii arteriale. Dar, pe lângă acest aspect, sfecla ne oferă și alte beneficii, prcum:
- scade riscul de cancer datorită substanței care îi oferă aceea culoare intensă, și anume betacianina;
- stimulează organismul pentru a elimina toxinele, ajutând astfel la curățarea ficatului;
- îmbunătățește digestia, datorită conținutului ridicat de fibre și totodată contribuie la reglarea colesterolului;
reduce hipertensiunea, fiind astfel benefică pentru reglarea tensiunii arteriale.

Morcovi

Consumați încă din copilărie, fie ca și garnitură, cruzi sau în supă, morcovii sunt legumele care, datorită betacarotenului, aduc organismului o cantitate semnificativă de vitamina A, extrem de esențială pentru menținerea vederii. Dar, asta nu este tot. Morcovii aduc organismului și alte beneficii, precum:
- reduc colesterolul, datorită conținutului de fibre și potasiu;
- ajută la o bună funcționare și la detoxifierea ficatului, datorită magneziului, manganului și al potasiului;
- crește nivelul de energie deoarece morcovii sunt foarte bogați în minerale și fier.

Roșii

Chiar dacă în mod științific acestea sunt fructe, majoritatea dintre noi consumăm roșiile ca fiind legume. Este bine de știut faptul că o roșie prezintă un conținut mai mare de substanțe nutritive decât un măr. Beneficiile consumului de roșii sunt date de cantitatea semnificativă de potasiu și vitamina C, dar în special al nivelului ridicat de fibre. Un carotenoid important regăsit aici este licopenul, un antioxidant cunoscut pentru prevenirea cancerului de prostată. Totodată, roșiile au un număr mic de calorii și zero colesterol.

Usturoiul

Folosit atât în gătit cât și în medicină, acesta este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai bune antibiotice naturale. Care sunt beneficiile consumului de usturoi?
- previne afecțiunile cardiovasculare deoarece usturoiul are capacitatea de a scădea tensiunea arterială, atunci când este consumat în mod constant;
- reglează tranzitul intestinal datorită substanței care îi oferă și aroma unică pe pe nume alicina;
- este benefic pentru prevenirea cancerului, datorită cantității impresionate de germaniu și seleniu dar și al antioxidanților prezenți în această legumă.

Ceapa

Preferată de către majoritatea gospodinelor atunci când gătesc, ceapa nu doar că oferă un gust aparte mâncării, dar aduce beneficii importante organismului, precum:
- ajută la reglarea și scăderea nivelului de zahăr din sânge, pentru persoanele care suferă de diabet;
- protejează sistemul respirator și reduce riscul unor reacții alergice, datorită conținutului bogat de antioxidanți;
- protejează organismul și reduce riscul de apariție al cancerului, datorită conținutului de inulină;
- totodată, inulina prezentă în ceapă are rolul de a îmbunătăți digestia și de a preveni constipația.

Ardei

Indiferent dacă este vorba despre ardei roșu, galben, verde sau portocaliu, aceștia aduc o serie de vitamine esențiale organismului precum vitamine C, B6, beta-caroten, antioxidanți, acid ascorbic. Totodată, un compus important regăsit aici este capsaicina, un alcaloid cu rol antibacterian și anticancerigen. Însă, asta nu este tot. Consumul de ardei oferă organismului și un sistem imunitar puternic, datorită complexului de nutrienți pe care îi conține și ajută la prevenirea diverselor afecțiuni al sistemului digestiv, cardiovascular și nervos.

Voi ce legume consumați în mod regulat?

Surse:
https://www.medicalnewstoday.com 
https://doc.ro/  
https://www.csid.ro/ 

Comentarii