Chia - superaliment benefic pentru sanatate

Cunoscută ca una dintre sursele principale de hrană în Mexic și Guatemala încă din anii 3500 Î. Hr., semințele de chia s-au descoperit a fi nu doar ușor de preparat ci și extrem de bogate în substanțe nutritive, grăsimi, Omega-3, antioxidanți și fibre. Totodată, știați că semințele de chia sunt cea mai bogată sursă vegetală de acizi grași Omega-3? Mai mult decât atât, aproximativ 28 de grame de semințe de chia conțin 140 de calorii, 4 grame de proteine, 11 grame de fibre, 7 grame de grăsimi nesaturate, calciu, minerale, zinc și cupru.

Beneficiile semințelor de chia pentru sănătate


1. Ajută la pierderea în greutate

Alimentele bogate în fibre oferă stomacului senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp, și, de obicei, au un conținut scăzut de calorii. Conținutul de fibre din semințele de chia, împreună cu prezența acizilor grași de tip Omega-3 și acid alfa-linoleic, sunt utile pentru pierderea în greutate.

2. Tratează boli precum cancerul

Datorită faptului că semințele de chia au un conținut ridicat de antioxidanți, acestea luptă cu radicalii liberi, ajutând totodată organismul să lupte împotriva bolilor precum cancerul.

3. Îmbunătățesc digestia

Fiind bogate în fibre, semințele de chia nu doar că ajută la pierderea în greutate, dar pot să echilibreze nivelul de insulină. Odată ce ajung în stomac, aceste semințe se comportă ca un prebiotic, deoarece ele se transformă într-o substanță gelatinoasă.

4. Mențin oasele sănătoase și dantura impecabilă

Datorită conținutului ridicat de calciu care se regăsește în aceste micuțe semințe, oasele pot deveni mai sănătoase, contribuind la fortificarea acestora. Totodată, calciul prezent aici menține și o dantură sănătoasă, cu dinți puternici.

5. Protejează inima și scade tensiunea arterială

Grăsimile polinesaturate care se află în semințele de chia, precum și fibrele și antioxidanții au beneficii cardio-protectoare. De asemenea, semințele de chia scad tensiunea arterială.

6. Reduce riscul de diabet

Proteinele, fibrele și acizii grași nesaturați au capacitatea de a stabiliza nivelul de zahăr din sânge.

7. Ajută la recuperarea mușchilor

Datorită conținutului ridicat de proteină care se regăsește în aceste semințe mici, funcția musculară este încurajată iar mușchii se pot recupera mult mai ușor, după un antrenament solicitant. Totodată, chia este utilă și pentru a crește nivelul de energie datorită proteinelor, în combinație cu magneziul.


Curiozități despre semințele de chia!

Știați că?

  • semințele de chia se găsesc atât în soi alb cât și în soi negru, dar nu există nici o diferență în conținutul nutrițional
  • semințele de chia sunt printre cele mai sănătoase alimente de pe planetă?
  • conțin de 15 ori mai mult magneziu decât brocoli?
  • conțin de 8 ori mai mult Omega-3 decât somonul sălbatic?
  • conțin de 7 ori mai multă Vitamina C decât portocalele?
  • conțin de 6 ori mai multă proteină decât fasolea?
  • conțin de 5 ori mai mult calciu decât laptele?
  • conțin de 3 ori mai mult fier decât spanacul?

Rețete simple cu semințe de chia

Chiar dacă văzându-le ambalate, aceste micuțe semințe nu par apetisant, ele se pot transforma într-un adevărat desert sau chiar într-o delicioasă gustare. Care sunt cele mai simple rețete cu semințe de chia?

Budincă din semințe de chia - după ce semințele de chia sunt îmnuiate în apă, lapte sau smoothie, ele absorb tot lichidul și se umflă. Astfel, se transformă într-o budincă sănătoasă și nutritivă, peste care puteți adăuga diverse fructe sau cereale, pentru a avea un mic dejun hrănitor.

Gem cu semințe de chia - tot ce aveți aici nevoie este fructul preferat (afine, căpșuni, piersici, zmeură etc.), semințe de chia și puțină miere. Se amestecă 1-2 linguri de semințe de chia cu puțină miere de albine și cu fructele pisate. Semințele vor absorbi sucul din fructe, creându-se astfel o pastă delicioasă, cu consistență de gem.

Icre vegetale cu semințe de chia - se toacă o ceapă cât se poate de fin, se amestecă cu semințele de chia, la care se adaugă puțin ulei de măsline, apă, lămâie și sare.

Băutură energizantă cu semințe de chia - se adaugă două lingurițe de semințe de chia la două căni de suc proaspăt stors de portocale, la care se adaugă puțin ghimbir, măcinat sau pulbere.

Smoothie-uri cu semințe de chia - se amestecă în blender lapte, banane, migdale și orice alte fructe împreună cu semințele de chia.

Semințele de chia sunt bine tolerate de către organism, însă, consumul într-o cantitate ridicată la o singură masă poate provoca disconfort abdominal, constipație și balonare. Din acest motiv, este foarte important să beți cantități adecvate de apă, în special dacă semințele nu au fost înmuiate anterior în lichid.


Surse:

https://www.hsph.harvard.edu

https://www.milkandhoneynutrition.com/

Comentarii