Cum se prepara #PapaBun de la Polcz

Cum se prepară #PapaBun de la Polcz


Se spune că mâncarea maghiară este extrem de delicioasă, nu e așa? Ei bine, noi putem să confirmăm această vorbă datorită produselor pe care le găsiți la noi în magazin, și anume #PapaBun de la Polcz. Așa cum probabil ați văzut în articolul anterior, mâncarea gătită de la Polcz nu numai că este o mâncare ready-to-eat, sănătoasă, fără gluten, conservanți, aditivi, lapte sau ouă, dar a câștigat și o mulțime de premii, tocmai datorită acestor caracteristici.

În articolul de față, ne propunem să vă spunem cum se prepară conținutul acestor borcănașe numai bune de pus la pachet, și care este procesul care le face să reziste, chiar și fără conservanți. Mai mult decât atât, vă vom arăta și câteva imagini direct de la sursă, din fabrică, pentru a vedea linia de producție, modul în care se prepară, dozează și împachetează produsele Polcz.

Cum se prepară produsele Polcz?

Așa cum am mai menționat, produsele Polcz conțin doar ingrediente naturale, fără coloranți, conservanți, zahăr, lapte sau ouă. Întrebarea care apare pe buzele tuturor atunci când descoperă aceste produse este, bineînțeles, cum se poate ca acestea, făcute într-un mod natural, să reziste depozitate timp de 1 an și să nu se altereze? Ei bine, răspunsul la această întrebare este unul destul de simplu, utilizat încă de pe vremea bunicii, și anume conservarea prin tratament termic.

Știm cu toții faptul că alimentele tind să se altereze datorită temperaturii ridicate deoarece microorganismele „prind viață” la căldură. Drept urmare, nu ne miră niciodată faptul că fructele din bucătărie se alterează mai repede pe timp de vară, sau ciorba lăsată pe aragaz devine acrișoară într-un timp mult mai scurt decât în perioada iernii. Pentru a evita și a prelungi acest tip de alterare, alegem să depozităm preparatele alimentare în frigider, la temperaturi optime, ceea ce se numește tot conservare, însă prin refrigerare și pentru un timp relativ scurt. Însă, atunci când se dorește o păstrare îndelungată, gospodinele și marii maeștrii ai bucătăriei, aleg varianta de conservare a alimentelor.

Conservarea alimentelor se poate face prin mai multe metode (naturale sau mai puțin naturale), cele mai comune fiind:

  • Congelarea - prin această metodă, alimentele suferă o serie de modificări fizice, de structură și biochimice deoarece sunt păstrate la temperaturi scăzute, între -18 și -45 grade. Pentru a se putea consuma, acestea trebuie (re)aduse la forma inițială, și anume, decongelate.
  • Pasteurizarea - este una dintre cele mai utilizate metode de conservare din industria alimentară. Acest proces presupune distrugerea fermenților prin metoda de încălzire moderată și prelungită.
  • Sterilizarea - această metodă urmărește distrugerea microorganismelor prin aducerea produsului la temperaturi de peste 100 grade Celsius. Pentru realizarea acestui proces de conservare, trebuie să se acorde o mare atenție tipului de produs, temperaturii și presiunii folosite.
  • Conservarea prin sărare sau adaos de zahăr - acest tip de conservare duce la creșterea presiunii osmotice în structura moleculară.
  • Conservarea prin acidifiere - acest proces poate să fie natural, prin murare, folosit în general pentru păstrarea legumelor, sau artificial, prin marinare, cu ajutorul oțetului, care are rolul de a distruge microorganismele.

Însă, atunci când vorbim despre conservarea a mai multe ingrediente împreună, cum ar fi carne, fructe, legume etc. precum în cazul produselor Polcz, atenția trebuie să fie mult mai sporită asupra fiecărui ingredient în parte. Spre deosebire de tratamentul termic pe care noi sau bunicile noastre îl foloseau în compoturi sau gemuri, Polcz a ales să prepare aceste delicatese sub presiune și la temperaturi de peste 100 grade Celsius, astfel încât să se asigure că nici cel mai încăpățânat microorganism nu va supraviețui.

Bineînțeles că nu știm rețeta exactă și modul de lucru pe care Polcz îl abordează, dar ce știm sigur este faptul că, în timpul procesului, produsele sunt încălzite, ținute calde și răcite în condiții optime și perfecte, specifice tratamentului termic.

După ce tratamentul termic este finalizat, urmează etapa de măsurare a căldurii de bază a produsului. Apoi, după o perioadă de 7 săptămâni, un număr semnificativ de probe sunt examinate microbiologic, pentru a se asigura că tratamentul termic a avut succes. Abia în urma acestui proces, delicioasele preparate ajung a fi date spre comerț.

Nu-i așa că se poate să realizezi produse pe termen lung, fără adăugarea de conservanți?


Surse:

https://adalekmentesen.hu/
https://www.ideall.ro/

Comentarii