De ce să consumi fulgi de ovăz. Ce beneficii aduc organismului

De ce să consumi fulgi de ovăz. Ce beneficii aduc organismului

Ovăzul este un aliment din ce în ce mai popular pentru consum, în special la micul dejun, fiind tot mai des recomandat și de către medicii nutriționiști. Acesta este apreciat de secole de către oamenii din întreaga lume, deoarece s-a dovedit a fi plin de vitamine esențiale, minerale, fibre și alți nutrienți care pot contribui la menținerea unui organism sănătos.

Ce trebuie să știți despre ovăz

Ovăzul este o cereală integrală considerată una dintre cele mai sănătoase cereale iar beneficiile pe care le aduce organismului sunt cunoscute de secole. Această cereală umilă a fost considerată cândva un aliment sacru de multe culturi din întreaga lume, grecii antici chiar folosind fulgii de ovăz ca ofrandă pentru zeii lor! Astăzi, știm că ovăzul este plin de nutrienți importanți, cum ar fi fibrele, fierul, magneziul, biotina, fosforul, cuprul și vitaminele din complexul B - toate acestea jucând un rol vital în susținerea sănătății noastre generale.

Ca și valori nutriționale ale ovăzului, acesta vine cu un aport important de nutrienți, pentru organism. O jumătate de cană de fulgi de ovăz conține:

Vitamina B1 39% din doza zilnică recomandată
Vitamina B5 10% din doza zilnică recomandată
Fosfor 41% din doza zilnică recomandată
Fier 20% din doza zilnică recomandată
Cupru 24% din doza zilnică recomandată
Acid folic 11% din doza zilnică recomandată
Magneziu 34% din doza zilnică recomandată
Calorii 65 kcal


Care sunt beneficiile pentru sănătate ale consumului de ovăz

Consumul de ovăz a fost asociat cu niveluri mai scăzute de colesterol, cu un control îmbunătățit al zahărului din sânge și cu un risc redus de boli de inimă și de accident vascular cerebral. Fiind o sursă excelentă de fibre, ovăzul poate ajuta la pierderea în greutate și la sănătatea digestivă.

Iată câteva dintre cele mai importante beneficii pentru sănătate ale ovăzului:

1. Scade nivelului de colesterol: Beta-glucanul este un tip de fibră solubilă care se găsește în ovăz și care ajută la reducerea absorbției colesterolului în intestin. Conform studiilor, ovăzul este cereala cu cea mai mare cantitate de fibre solubile, fibre care sunt responsabile de scăderea colesterolului rău, numit colesterol LDL.

2. Stabilizează nivelul de zahăr din sânge: Ovăzul conține un tip unic de fibre solubile numite avenantramide, care s-au dovedit a îmbunătăți sensibilitatea la insulină și a ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Acestea împiedică creșterea glicemiei, motiv pentru care, fulgii de ovăz mai puțin procesați sunt o alegere excelentă pentru persoanele cu diabet sau pentru persoanele predispuse la diabet.

3. Reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare: Consumul de ovăz poate contribui la reducerea nivelului de colesterol rău, denumit și LDL, datorită conținutului ridicat de fibre. Totodată, fiind extrem de bogați în antioxidanți, în special în avenantramide, fulgii de ovăz contribuie la reducerea inflamației și la relaxarea arterelor, ceea ce duce la îmbunătățirea sănătății inimii.

4. Susțin sănătatea intestinală: Fulgii de ovăz contribuie la eliberarea materiei din intestine, prevenind constipația, datorită beta glucanului. Totodată, pentru susținerea sănătății intestinale, fulgii de ovăz pot contribui la reducerea simptomelor apărute în caz de colon iritabil, susținând bacteriile intestinale sănătoase.

5. Contribuie la menținerea unei greutăți corporale optime: Beta-glucanul contribuie și în acest caz la susținerea sănătății deoarece oferă senzația de sațietate, ceea ce duce la eliminarea riscului de a mânca în exces. De asemenea, studiile arată că fulgii de ovăz, datorită fibrelor solubile, contribuie la reducerea grăsimii viscerale, grăsime care înconjoară organele.

6. Oferă o sursă extra de energie: Atunci când sunt consumați dimineața, fulgii de ovăz aduc organismului toți nutrienții de care acesta are nevoie pentru o nouă zi. Vitaminele B și mineralele precum magneziul, zincul, fierul (care va contribui la transportul oxigenului prin corp) și manganul vor ajuta organismul să primească o doză în plus de energie.

Așadar, consumul de ovăz în mod regulat poate ajuta la pierderea în greutate sau la menținerea greutății actuale, deoarece oferă senzația de sațietate pentru mai mult timp, datorită conținutului ridicat de fibre. De asemenea, includerea ovăzului în dietă contribuie la promovarea sănătății generale, prin furnizarea de energie, prin furnizarea de fibre , vitamine și minerale.

Ovăzul se poate consuma în diferite moduri și în diverse amestecuri, atât în preparatele dulci cât și în cele sărate. Iată câteva dintre ele:

➤ se poate adăuga făină de ovăz pentru realizarea unei pâini gustoase;
➤ se poate înlocui pesmetul cu fulgi de ovăz pentru diverse preparate precum chiftele, burgeri etc.
➤ ovăzul este ideal pentru a înlocui dulciurile, fiind optim pentru realizarea de fursecuri;
➤ fulgii de ovăz se pot adăuga în iaurt, pentru crearea unui mic dejun consistent și delicios;
➤ fulgii sau făina de ovăz sunt potrivite inclusiv în compoziția clătitelor;
➤ fulgii de ovăz fac un mic dejun ideal atunci când sunt lăsați la înmuiat, în lapte.

Pe lângă opțiunile clasice de ovăz care se găsesc pe piață, puteți beneficia de toate beneficiile acestei cereale prin extractele gemoterapice, precum Extractul din mlădițe și radicele de ovăz, de la PlantExtrakt, care, prin combinația sa, susține sistemul nervos central, sistemul endocrin (tiroida), oasele, aparatul digestiv și aparatul uro-genital. O altă variantă valoroasă este pulberea din ovăz verde, care are capacitatea de a se absorbi mult mai rapid în organism. Pentru consum, aceasta se dizolvă fie în apă fie în diverse sucuri de fructe sau de legume, în ceaiuri, shake-uri sau se poate adăuga direct în diverse sosuri sau salate.

Voi cum preferați să consumați ovăzul?


Surse:

https://www.everydayhealth.com/

https://www.health.com/

https://www.doc.ro/

https://www.webmd.com/

Comentarii