Hidratarea pielii și pregătirea pentru vară

Acum, că suntem la un pas de a ne putea bucura de razele călduroase ale soarelui și începem să renunțăm la o mare parte dintre hainele care ne acoperă tot trupul, este momentul să acordăm o și mai mare atenție sănătății pielii (care, poate pe timp de iarnă a fost puțin neglijată) și să îi oferim hidratarea necesară, în special dacă ne combatem cu pielea uscată.

Ce presupune pielea uscată?

De cele mai multe ori, aceasta nu este o afecțiune foarte gravă, însă, este suficient de inestetică și poate duce la apariția ridurilor fine. Dacă vorbim despre pielea uscată ca și o afecțiune cronică, atunci, cu siguranță un dermatolog trebuie să investigheze și să găsească cele mai bune soluții pentru remediere. Cele mai predispuse persoane care se pot combate cu această problemă sunt persoanele cu vârsta de peste 40 de ani sau persoanele care trăiesc în zone cu umiditate scăzută, climă uscată sau temperaturi scăzute.

Care sunt simptomele care apar atunci când avem pielea uscată?

De cele mai multe ori observăm o diferență estetică a pielii în timpul iernii, atunci ea fiind mai lipsită de elasticitate, însă, dacă nu se intervine prin modalități de hidratare, această afecțiune poate persista. Bineînțeles că modul în care pielea își pierde din strălucire variază de la persoană la persoană și depinde de mai mulți factori, precum vârsta, timpul petrecut în aer liber, îngrijirea care i se oferă, alimentația, modul de hidratare și starea de sănătate generală. Însă, simptomele sunt asemănătoare pentru toate persoanele:

  • pielea nu mai este fină ci mai mult aspră;
  • pot să apară mâncărimi ale pielii;
  • dacă vorbim de un grad mare de deshidratare al pielii, atunci pot să apară chiar și adâncituri sau linii care duc la sângerare;
  • pielea devine roșie.

Care sunt cauzele pentru pielea uscată?

  • principalii factori care duc la o piele uscată și totodată cei mai periculoși sunt produsele de igienă, precum săpunurile, deodorantele și detergenții duri;
  • un factor preponderent care duce la această afecțiune este vremea. În special iarna, când umiditatea este mai mare și temperaturile sunt mai scăzute, pielea „suferă un șoc termic” și începe să își piardă din strălucire.
  • nu doar temperatura scăzută de afară produce acest lucru, ci, un alt factor care provoacă piele uscată poate să fie umiditatea. Atunci când se folosesc surse de încălzire precum șeminee, radiatoare sau centrale termice, automat umiditatea din încăpere este mai redusă, ceea ce poate afecta pielea;
  • un alt factor de risc pentru piele sunt băile și dușurile calde sau lungi. De asemenea, nici persoanele care frecventează înotul nu sunt mai în siguranță, atunci când vorbim despre bazine cu o concentrație ridicată de clor;
  • nu în ultimul rând, și expunerea la soare reprezintă un factor de risc pentru piele, atunci când nu se folosește protecția necesară, deoarece UV-urile au capacitatea de a pătrunde după stratul superior al pielii, provocând astfel atât deshidratare cât și apariția ridurilor.

Atunci când simțim că pielea noastră începe să își piardă din strălucire și elasticitate, putem lua măsuri de prevenție, în mod natural, pentru a ne asigura că produsele folosite nu conțin substanțe care ar putea dăuna pielii. Printre acestea, se enumeră:

1. Ulei din sâmburi de struguri - este un ajutor al pielii deshidratate, uscate și cu tendințe de îmbătrânire, deoarece conține bioflavonoizi, care ușurează absorbția de vitamina C în organism. Totodată, uleiul din sâmburi de struguri ajută la producerea de colagen, proteina de care pielea are nevoie pentru a se menține elastică și sănătoasă.


2. Ulei de susan alb - bogat în acizi grași nesaturați dar și în antioxidanți, uleiul din susan alb este extrem de util în îngrijirea pielii afectate de deshidratare. Acesta reglează secreția de sebum și totodată este eficient și în prevenirea sau reducerea ridurilor. 


3. Ulei de avocado - datorită faptuului că prezintă un conținut ridicat de antioxidanți și de potasiu, uleiul de avocado este un bun remediu pentru piele uscată, oferindu-i un plus de hidratare. Acesta conține și o impresionantă cantitate de acid linoleic, de ajutor pentru reglarea glandelor sebacee.


4. Ulei din migdale dulci - fiind un produs extrem de bogat în acizi grași nesaturați dar și în vitamine precum vitamina A, B și E, uleiul de migdale dulci are capacitatea de a hrăni pielea și de a-i reda strălucirea și catifelarea. Totodată, acest ulei este util și pentru regenerarea celulară sau pentru prevenirea aparițiilor vergeturilor.


Iată deci, 4 soluții naturale pe care le puteți folosi pentru ca pielea dumneavoastră să își recapete strălucirea și să fie pregătită pentru zilele frumoase de vară.
Voi ce alternative naturale cunoașteți?


Surse:

https://www.healthline.com/
https://www.mayoclinic.org/

Comentarii