Postul Crăciunului - Ce consumăm, ce beneficii are și care sunt provocarile

Într-o lume agitată și de multe ori tulbure, postul, și în special Postul Crăciunului devine mai mult decât o restricție alimentară. Acesta devine, pentru mulți dintre noi, o perioadă numai bună de a ne îndrepta atenția și energia spre liniștea sufletească și spre sănătatea psihicului. Și, de cele mai multe ori, acestea se ating atunci când ne (re)întoarcem la origini, la tradiții și de ce nu, la copilărie. Cu siguranță fiecare dintre voi își amintește de bunicii care, în perioada postului Crăciunului, țineau postul cu strictețe și asta nu doar din considerente religioase. Cu toate că accesul la informații a fost cu mult redus față de prezent, bătrânii noștri știau că postul și alegerile alimentare pot influența starea de sănătate, energia și gândirea pozitivă.

Știm deja că, în timpul postului se impune restricționarea consumului de produse de origine animală, precum carnea și produseke lactate. Ei bine, pentru mulți poate să fie o mare provocare această restricție, însă, stați fără griji: Există o multitudine de variante care se pot prepara fără produse de origine animală. Vegetarienii știu bine despre ce vorbim! 😀

Acum că am (re)amintit că Postul Crăciunului reprezintă și o tradiție religioasă importantă pentru mulți creștini dar și o perioadă cu impact semnificativ asupra alimentației și a sănătății haideți să vedem care sunt alegerile alimentare delicioase de post, care susțin sănătatea și poftele, în această perioadă.

1. Fructe și legume

Bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, fructele și legumele sunt extrem de delicioase dar și versatile. Consumate regulat, acestea aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Vitaminele, mineralele și antioxidanții esențiali care se regăsesc în fructe și legume susțin funcționarea optimă a organismului. Ele contribuie la întărirea sistemului imunitar, menținând o stare de sănătate robustă și rezistentă la infecții. De asemenea, fructele și legumele sunt bogate în fibre alimentare, promovând sănătatea digestivă și reglând nivelurile de zahăr din sânge. Consumul lor poate ajuta și la menținerea unei greutăți sănătoase dar și la reducerea riscului de boli cronice, precum bolile de inimă și cancerul. Dacă proviziile de fructe proaspete s-au terminat, pe naturisti.ro găsesti o selecție de fructe uscate, 100% naturale, fără zahăr și fără conservanți sau alți aditivi, de la Bunătăți Uscate.

2. Nuci și semințe

Fiind surse excelente de proteine și acizi grași esențiali, nucile și semințele pot să fie gustărica ideală atunci când vine pofta de ceva dulce, de ciocolată sau de alte gustări nesănătoase. Aceste mici comori sunt încărcate cu grăsimi sănătoase, proteine esențiale, fibre, vitamine și minerale. Migdalele, spre exemplu, sunt o sursă bogată de vitamina E, care au proprietăți antioxidante puternice. Semințele de chia sunt renumite pentru conținutul lor ridicat de fibre și acizi grași Omega-3. Aceste minunății nutritive furnizează energie sustenabilă și pot contribui la menținerea sănătății inimii datorită grăsimilor sănătoase pe care le conțin. Prin aportul lor de vitamina B și antioxidanți, nucile și semințele pot sprijini sănătatea creierului și a sistemului nervos.

3. Leguminoase

Deoarece leguminoasele precum fasolea, năutul, mazărea sau lintea îmbogățesc dieta cu proteine și fibre, acestea sunt de nelipsit persoanelor care doresc să țină post. Aceste comori nutriționale aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Lintea, de exemplu, este bogată în proteine vegetale și oferă o sursă esențială de fier și fibre, susținând astfel nivelul de energie și sănătatea sângelui. Fasolea impresionează prin conținutul său semnificativ de antioxidanți care pot proteja organismul împotriva stresului oxidativ și a inflamației. Năutul, pe de altă parte, este o sursă remarcabilă de proteine, fibre și vitamine din complexul B, care contribuie la sănătatea sistemului nervos și a sistemului digestiv. Mazărea oferă vitamina K, esențială pentru întărirea sistemului osos și pentru coagularea normală a sângelui.

4. Uleiuri sănătoase

Uleiurile sănătoase reprezintă o componentă esențială a bucătăriei care aduc beneficii semnificative pentru sănătate, deoarece oferă organismului grăsimile necesare de care acesta are nevoie. Uleiul de măsline, uleiul de cocos, uleiul de arahide, de susan, de avocado, de dovleac sau uleiul de nucă, sunt toate opțiuni alternative bune. Uleiul de măsline, celebru pentru aportul său bogat de grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă, este un pilon al dietei mediteraneene. Acesta contribuie la menținerea sănătății inimii, scăzând nivelul colesterolului și protejând vasele de sânge. Uleiul de nucă de cocos este renumit pentru conținutul său de acizi grași cu lanț mediu, care oferă energie rapidă și sprijină sănătatea creierului.

5. Cereale integrale

Cerealele integrale reprezintă un grup esențial de alimente în dieta umană, caracterizate prin conținutul lor nutritiv bogat dar și prin beneficiile pe care le oferă. Cele mai cunoscute și consumate cereale integrale sunt ovăzul, orzul, quinoa, hrișca, orezul, porumbul sau grâul.
Ovăzul este cunoscut pentru conținutul său ridicat de fibre solubile, care contribuie la menținerea sănătății inimii prin scăderea colesterolului pe când orzul este o altă cereale integrală valoroasă care îi oferă organismului atât fibre cât și proteine și minerale.
Quinoa este recunoscută pentru conținutul său ridicat de proteine și fibre iar hrișca este extrem de apreciată deoarece nu conține gluten, este săracă în grăsimi și bogată în fibre, vitamine și minerale precum fierul și manganul.

Acum că am văzut care sunt o parte dintre alimentele nutritive care se pot consuma în timpul postului, haideți să vedem care sunt beneficiile și provocările cu care se confruntă persoanele care țin post:

Beneficii:

⮞ postul poate încuraja consumul de alimente sănătoase, precum legume, fructe, nuci și semințe, în detrimentul gustăricilor precum ciocolată, prăjituri etc. Aceste alimente de post sunt bogate în nutrienți și antioxidanți care contribuie la menținerea unei sănătăți bune;
⮞ postul reduce consumul de carne roșie, care, deși este sănătoasă, consumată în exces poate dăuna organismului, fiind deseori asociată cu un risc crescut de boli de inimă și alte afecțiuni;
⮞ postul oferă o detoxifiere organismului prin eliminarea toxinelor acumulate;
⮞ oferă un boost de energie datorită alimentelor bogate în nutrienți valoroși;
⮞ postul poate oferi un moment potrivit pentru autoevaluare și reflecție asupra stilului de viață, inclusiv asupra obiceiurilor alimentare și poate fi un impuls pentru a face schimbări pozitive în viața fiecăruia;
⮞ postul poate schimba modul în care fiecare apreciază viața și simplitatea.

Provocări:

⮞ una dintre cele mai mari provocări în a ține post este menținerea echilibrului nutrițional și obținerea tuturor nutrienților esențiali precum proteine, fier, vitamine. Pentru a evita deficitul de substanțe nutritive, este important ca toate mesele să fie atent planificate, astfel încât să includă o varietate de alimente nutritive;
⮞ postul poate da senzație de foame, slăbiciune și dezechilibru, în special în prima perioadă, până când organismul se obișnuiește cu lipsa produselor de origine animală. Hidratarea este extrem de esențială în astfel de momente;
⮞ postul poate crea presiuni sociale, motiv pentru care este important ca fiecare să înțeleagă că postul este o alegere personală care trebuie respectată cu încredere;
⮞ postul poate crea dificultăți în găsirea alimentelor potrivite. În special pentru persoanele pentru care carnea este de nelipsit de la fiecare masă, găsirea opțiunilor alimentare care să respecte regulile postului poate fi o provocare iar găsirea ingredientelor potrivite pot necesita timp și efort suplimentar.
⮞ postul poate reprezenta și un test de rezistență la tentații, în special când în jur se simt o sumedenie de mirosuri atrăgătoare. Este posibil ca persoanele pofticioase să consume alimente care nu sunt de post iar ulterior acestea să se simtă vinovate. În astfel de cazuri, este important să vă amintiți că nimeni nu este perfect iar abaterile ocazionale pot apărea. Ceea ce contează este modul în care le conștientizați și vă întoarceți la obiectivele principale.

Această perioadă a Postului Crăciunului este o perioadă specială și magică, plină de momente de reflecție, reculegere și atenție sporită atât la nevoile sufletului cât și la nevoile corpului. Cu toate că postul poate să fie o provocare pentru mulți dintre noi, este și o oportunitate minunată de a ne reevalua obiceiurile alimentare și de a descoperi alimente noi, sănătoase și nutritive. Cu o planificare atentă, cu ambiție și cu gânduri pozitive, fiecare poate să se îndrepte spre o dietă sănătoasă și echilibrată în această perioadă. Asigurați-vă doar că acordați atenție nevoilor nutritive pe care le aveți.


Surse:

https://www.life-church.com.au/

https://www.doc.ro/

https://www.csid.ro/

Comentarii