Proprietățile benefice ale uleiului de argan

Uleiul de argan este un produs originar din Maroc, numit și „aurul Marocului” extrem de apreciat și utilizat atât în scopuri medicinale, cât și în scopuri culinare și cosmetice.

Utilizat în scopuri medicinale, uleiul de argan poate acționa asupra organismului pentru tratarea diabetului, pentru reglarea hipertensiunii arteriale, combaterea dermatitei atopice, tratarea acneei, îmbunătățirea digestiei, pentru tratarea artritei și a bolilor reumatice sau pentru a reduce inflamația și a împiedica absorbția de colesterol din intestine. În scopuri cosmetice, uleiul de argan este considerat produsul care ferește tenul de îmbătrânire, dar și produsul ideal pentru îngrijirea părului și a unghiilor sau pentru prevenirea si ameliorarea vergeturilor.

Uleiul de argan folosit în scopuri culinare oferă preparatelor, pe lângă sumedenia de nutrienți, și o aromă ușoară de nuci, puțin picantă. Privind beneficiile asupra organismului, acesta este foarte asemănător cu uleiul de măsline.

 

Ultimii ani au fost dedicați aprofundării studiilor privind acest produs, unde s-a demonstrat faptul că uleiul de argan are în compoziție o cantitate mare de vitamina E, acizi grași nesaturați, caroten și antioxidanți, compuși care îl definesc ca fiind produsul cu proprietăți de hidratare și nutritive, iar privind tenul, uleiul de argan este considerat un produs „al tinereții fără bătrânețe”.

 

Care sunt caracteristicile uleiului de argan

 

  1. Uleiul de argan conține o mare cantitate de vitamina E care, împreună cu antioxidanții prezenți îl fac aliatul potrivit împotriva îmbătrânirii. Deoarece neutralizează radicalii liberi care afectează celulele și crește producția de colagen, acesta este cunoscut ca având capacitatea de a preveni apariția ridurilor și de a reduce liniile fine de pe ten.
  2. Uleiul de argan prezintă proprietăți antioxidante și antiinflamatoare datorită compușilor fenolici pe care îi conține, dar și a tocoferolului, melatoninei și coenzimei Q10.
  3. Uleiul de argan conține nutrienți esențiali și reprezintă o sursă de acizi grași oleici și linoleici. Totodată, acesta conține Omega-6 și un nivel ridicat de vitamina E.
  4. Uleiul de argan este un bun remediu pentru persoanele care suferă de diabet deoarece poate reduce glicemia și rezistența la insulină.
  5. Uleiul de argan îmbunătățește sănătatea inimii datorită antioxidanților și al acizilor grași care se regăsesc în compoziție. Unele studii arată că prin consumul a 15 g de ulei de argan pentru o perioadă de 30 de zile se reduce nivelul de colesterol LDL cu până la 16%.
  6. Deși este un ulei, uleiul de argan nu îngrașă tenul, fiind potrivit și pentru persoanele cu tenul mai gras deoarece are capacitatea de a regla excesul de sebum. Datorită acestei capacități dar și a faptului că prezintă proprietăți antibacteriene, uleiul de argan poate fii utilizat și pentru ameliorarea diverselor probleme ale pielii precum eczeme, arsuri, infecții, psoriazis sau a acneei.
  7. Uleiul de argan hidratează intens pielea atunci când este aplicat în mod regulat, hrănind în profunzime epiderma și protejând pielea de radicalii liberi. Astfel, pielea devine mai elastică și mai catifelată.
  8. Uleiul de argan îmbunătățește calitatea părului, redă strălucire în cazul părului deteriorat și păstrează pigmenții naturali al acestuia. Totodată, oferă o hidratare intensă atunci când este aplicat în mod regulat iar în cazul părului vopsit, uleiul de argan are un efect protector.

 

Cum se poate utiliza uleiul de argan?


  • în cazul utilizării pentru hidratarea părului, se aplică uleiul pe toată suprafața acestuia și se lasă să acționeze timp de 30 de minute după care se urmează procesul normal de spălare.
  • dacă se utilizează pentru a fortifica unghiile, se masează fiecare unghie cu ulei de argan, avînd grijă ca aceasta să acopere întreaga zonă.
  • în cazul utilizării pentru reducerea ridurilor, se aplică ulei de argan în fiecare seară pe zona afectată, pentru o perioadă de minim 3-4 săptămâni.
  • utilizat pentru îngrijirea scalpului și pentru grăbirea procesului de regenerare, uleiul de argan se aplică direct pe scalp și se lasă să acționeze câteva minute.

 

În cazul în care uleiul de argan este folosit înaintea altor produse pentru îngrijirea corpului, acesta permite produselor să pătrundă mai bine în piele.

Naturiști.ro recomandă cu încredere utlizarea uleiului de argan sau a produselor pe bază de ulei de argan de către întreaga familie și vă îndeamnă să utilizați produsele pe care natura le oferă, sănătoase, bogate în vitamine și minerale, perfecte pentru nevoile fiecăruia.



 

 

Surse:

https://www.healthline.com

https://www.verywellhealth.com

Comentarii