Stafidele - un mod delicios de a stimula sănătatea

Stafidele - un mod delicios de a stimula sănătatea

Stafidele sunt acele fructe mici, maro, violet sau galbene, realizate prin deshidratarea strugurilor. De cele mai multe ori, sunt folosite la copt și la gătit ca îndulcitor natural sau sunt adăugate în alimente pentru un plus de aromă. Stafidele sunt, de asemenea, consumate ca atare, ca o gustare. Deși sunt mici, stafidele au un impact nutrițional mare și oferă mai multe beneficii pentru sănătate. Acestea conțin zaharuri naturale, cum ar fi glucoza și fructoza, ceea ce le face dulci la gust.

Fiind considerate o opțiune de gustare sănătoasă, ele oferă mai mult decât un simplu răsfăț culinar. Stafidele sunt pline de nutrienți care pot oferi numeroase beneficii pentru sănătate. De exemplu, stafidele conțin fibre care pot promova sănătatea digestivă iar datorită conținutului de antioxidanți, pot proteja organismul împotriva deteriorării celulelor și pot reduce inflamația. În plus, stafidele sunt o sursă excelentă de fier, care este esențial pentru transportul oxigenului în sânge și pentru prevenirea oboselii. Așadar, data viitoare când aveți nevoie de o gustare rapidă sau de un impuls de energie înainte de a merge la sală, luați niște stafide în locul unor gustări procesate precum chipsurile sau batoanele de ciocolată. Corpul vă va mulțumi!

Dacă vorbim despre informațiile nutriționale, calculate la 100 g de stafide, acestea conțin:

apă 15.43 g
carbohidrați 79.18 g
fibre 3.7 g
zaharuri 59.29 g
amidon 2.7g
grăsimi 0.46g
proteine 3.07
calciu 50 gm
fier 1.88 mg
fosfor 101 mg
magneziu 32 mg
potasiu 749 mg
sodiu 11 mg
zinc 0.22 mg
vitamina C
2.3 mg

Iată 6 proprietăți pe care le au aceste mici fructe

  1. Stafidele sunt o sursă excelentă de antioxidanți, care vă protejează celulele de daunele cauzate de moleculele dăunătoare, numite radicali liberi. Radicalii liberi pot contribui la dezvoltarea unor boli cronice precum cancerul, bolile de inimă și boala Alzheimer. Stafidele sunt bogate în mai multe tipuri de antioxidanți, inclusiv polifenoli (flavonoide), catechine și antociani.Toți acești nutrienți lucrează împreună pentru a elimina radicalii liberi dăunători din corpul nostru, reducând nivelul de stres oxidativ
  2. Pe lângă faptul că sunt bogate în antioxidanți, stafidele conțin și alte substanțe nutritive importante, precum fibre, fier și potasiu. Fibrele sunt benefice pentru sănătatea digestivă și ajută la reducerea afecțiunilor la nivelul stomacului în timp ce fierul este esențial pentru transportul oxigenului în tot corpul dar și pentru combaterea anemiei. Potasiul ajută la reglarea tensiunii arteriale. Mai mult, cercetările sugerează că prin consumul de stafide se poate contribui la îmbunătățirea nivelului de colesterol și la scăderea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer.
  3. Stafidele sunt o bună sursă de energie. Acestea conțin zaharuri naturale care pot oferi un impuls rapid de energie atunci când este nevoie, făcându-le astfel ideale pentru o gustare înainte sau în timpul exercițiilor fizice.
  4. Contribuie la îmbunătățirea sănătății oaselor datorită conținutului ridicat de bor (un mineral esențial pentru absorbția calciului). Așadar, consumul de stafide poate minimiza riscul de artrită sau poate ameliora simptomele acestor afecțiuni.
  5. Ajută la a îmbunătățirea densității osoase și la prevenirea osteoporozei. Acest lucru se datorează nivelurilor ridicate de calciu și fosfor găsite în stafide.
  6. Mențin sănătatea orală. Fitonutrienții regăsiți în stafide, precum acidul oleanolic și linoleic, prezintă proprietăți antibacteriene. Astfel, acești fitonutrienți pot contribui la limitarea bacteriilor care formează placa bacteriană. De asemenea, fitonutrienții din stafie mențin pH-ul la un nivel optim, împiedicând ca saliva să devină prea acidă.

Așadar, stafidele reprezintă un mod delicios de a vă stimula sănătatea, fiind benefice pentru persoanele de toate vârstele!

Atunci când vine vorba de stimularea sănătății, există puține lucruri mai delicioase decât stafidele. Acești mici struguri uscați au un mare impact nutrițional și sunt o modalitate ușoară de a adăuga antioxidanți, minerale și vitamine suplimentare în dieta voastră. Acestea se pot adăuga în multe preparate, precum și în smoothie-uri, plăcinte, cozonaci, tarte, iaurt sau chiar salate.

Comentarii