Ceapa verde - beneficii pentru sanatate

Acum că a venit primăvara, este momentul să ne bucurăm de una dintre legumele acestui sezon și să profităm de toate rețetele în care putem adăuga ceapă verde, deoarece, nu este doar gustoasă dar este și extrem de sănătoasă pentru organism.

Ceapa verde se deosebește de ceapa matură prin faptul că oferă un gust mai blând și se pot consuma inclusiv frunzele, ceea ce oferă și o aromă unică preparatelor. Fiind recoltată înainte de a ajunge la maturitate, ceapa verde conține mai mulți nutrienți decât ceapa deja matură, iar acest lucru se datorează faptului că cea dintâi conține inclusiv hormoni vegetali, care au rolul de a stimula celulele umane și de a proteja totodată organismul de diverși factori de stres sau de diverse afecțiuni. Pe lângă hormoni vegetali, aceasta este și o sursă importantă de vitamine, precum vitamina A, B, C, K, calciu, fier, potasiu, riboflavină, acid folic, magneziu, zinc, fosfor și tiamină. Totodată, aceasta prezintă și un conținut scăzut de calorii, proteine și grăsimi.

Văzând acest mare conținut de nutrienți care se regăsesc în ceapa verde, haideți să aflăm și care sunt beneficiile cepei verzi și de ce este recomandat să o consumăm:


Scade nivelul colesterolului și al tensiunii arteriale

Substanțele de sulf prezente în ceapa verde, pot reduce cu ușurință nivelul tensiunii arteriale și totodată, pot reduce riscurile de apariție ale bolilor de inimă. De asemenea, cantitatea ridicată de vitamina K prezentă în ceapa verde, are rolul de a proteja inima și de a preveni formarea depunerilor de calciu pe pereții arterelor.

Reduce obezitatea și bolile conexe

Datorită compușilor bioactivi și ai antioxidanților, consumul de ceapă verde poate să fie benefic împotriva obezității, a diabetului sau a hipertensiunii arteriale.

Previne cancerul

Ceapa verde prezintă proprietăți anticancerigene, datorită alicinei și ai compușilor de sulf prezenți, care au rolul de a reduce incidența de apariție a cancerului. Fiind și un excelent detoxifiant, ceapa verde ajută la eliminarea unor substanțe din organism care pot produce cancerul pulmonar.

Sprijină sănătatea oaselor

Datorită conținutului ridicat de vitamina C și vitamina K, ceapa verde este un bun aliat pentru menținerea sănătății oaselor. Vitamina C protejează țesuturile și are rolul de a sintetiza colagenul, pentru menținerea unor oase puternice. Vitamina K ajută organismul să asimileze calciul pentru menținerea densității osoase, având și rolul de a coagula sângele.
De asemenea, cercetătorii asociază consumul de ceapă verde cu un risc scăzut de osteoporoză.


Scade nivelul zahărului din sânge

Datorită sulfului și a compușilor de sulf prezenți în ceapa verde, capacitatea organismului de a produce insulină tinde să crească, ceea ce duce la prevenirea apariției diabetului. Totodată, prin consumul zilnic de ceapă verde crudă, se poate preveni diabetul sau complicațiile acestuia.


Previne gripa și răceala

Ceapa verde este cunoscută ca fiind un adevărat medicament pentru combaterea gripei, datorită proprietăților sale antivirale și antibacteriene. Deoarece susține bariera naturală de apărare a organismului, aceasta are rolul de a favoriza reducerea inflamațiilor și a infecțiilor, și de a dezvolta celule sănătoase.


Remediu împotriva alergiilor

Având efect diuretic, ceapa verde are rolul de a regla activitatea glandelor care secretă cortizon, iar prin consumul zilnic al acesteia, sistemul imunitar este protejat iar erupțiile pe piele sau simptomele respiratorii specifice persoanelor alergice pot fi prevenite.


Remediu pentru bronșită

Datorită alicinei din ceapă, care este un expectorant și un antibiotic puternic, dar și al clorofilei, ceapa verde este extrem de benefică atât în cazul bronșitelor alergice cât și în cazul celor infecțioase. Totodată, consumată în cantități semnificative, aceasta poate preveni apariția astmului bronșic.


Remediu în cazul afecțiunilor renale cronice

Prin consumul de ceapă verde zilnic, în special dimineața și seara, împreună cu ridichi și tarhon verde, ajutăm organismul să elimine nisipul acumulat la rinichi. Cele trei legume au totodată și un efect diuretic puternic, ajutând la remedierea infecțiilor.


Moduri de a consuma ceapa verde

După ce am văzut câte beneficii poate aduce ceapa verde organismului nostru, haideți să aflăm câteva moduri simple în care aceasta se poate consuma:

Ceapa verde crudă - Cel mai simplu mod de a consuma ceapa verde, este să fie consumată ca atare. Astfel, tot ce trebuie să faceți este să spălați bine ceapa, inclusiv frunzele, dacă doriți, se poate presăra puțin ulei de măsline, suc de lămâie sau sare și să o consumați alături de un platou cu alte bunătățuri.

Ceapa verde în salate - Un alt mod de a consuma ceapa verde, astfel încat organismul să beneficieze de toți nutrienții pe care îi conține, este în salată. Astfel, se iau câteva tulpini de ceapă verde, se spală bine, inclusiv frunzele, și se toacă mărunt. Un mare avantaj este că aceasta se potrivește de minune cu orice tip de verdețuri sau de legume.

Sucul de ceapă verde - persoanele care îndrăgesc cu adevărat această legumă, pot să o consume prin tocarea acesteia, astfel încât să rezulte un suc de culoare verzuie. Bineînțeles, ceapa verde trebuie spălată bine înainte. Sucul de ceapă verde este recomandat a se consuma proaspăt, înainte de masă.

Voi în ce mod consumați ceapa verde?


Surse:

https://www.healthbenefitstimes.com/

https://www.verywellfit.com

https://dieta.romedic.ro/

https://www.fitness-nutritie.ro

Comentarii

Articole similare

Lintea - beneficii pentru sănătate
Lintea - beneficii pentru sănătate
Știai că în vechime, timp de secole întregi, lintea a fost considerată carnea săracului? Cei care nu își permiteau să consume carne sau pește, din cauza sărăciei, alegeau să consume linte. Alegerea...