Lintea - beneficii pentru sănătate

Știai că în vechime, timp de secole întregi, lintea a fost considerată carnea săracului? Cei care nu își permiteau să consume carne sau pește, din cauza sărăciei, alegeau să consume linte. Alegerea era una fericită, întrucât, așa cum vom vedea imediat, lintea conține o multitudine de nutrienți, iar din punct de vedere al proteinelor, rivalizează cu produsele de origine animală, în condițiile unui cost mult mai scăzut și a unei mai bune digerabilități.

Ce este lintea?

Proprietăți și compoziție nutrițională
Tipuri de linte
Consumul de linte: beneficii pentru sănătate
Lintea în rețete pentru bebeluși sau femei însărcinate
Lintea în dietele de slăbire
Lintea în bucătărie
Cum gătim lintea?
Rețete cu linte
Ce este lintea?

Pe numele său botanic din limba latină Lens ensculenta, lintea este o plantă leguminoasă care crește până la o înălțime de aproximtiv 40 de centimetri. Se consumă semințele pe care le găsești așezate câte două în păstăi. Se crede despre linte că ar fi originară din Orientul Mijlociu, dar dovezi ale existenței ei găsim încă din Neolitic, fiind una dintre primele plante leguminoase cultivate și consumate de către om. Chiar dacă în România zilelor noastre lintea este gătită mai mult în Ardeal (cam în același mod în care o făceau și vechii daci), lintea a fost mult mai apreciată în vechime: se spune că se cultivă chiar și în celebrele grădini suspendate ale Babilonului. Obiceiurile alimentare ale modernității s-au schimbat și nu neapărat în bine, promovarea media axându-se mai curând pe preparate rapide, cu gusturi modificate artificial, în defavoarea soluțiilor naturale și mai puțin costisitoare. Din fericire, un puternic curent de îmbunătățire a alimentației, promovat de multe dintre vedetele autohtone și susținut de medicii nutriționiști a evidențiat din ce în ce mai mult în ultimii ani beneficiile unor alimente mai puțin cunoscute, printre care și lintea, iar acestea au primit recunoașterea pe care o merită și au început să fie din nou popularizate și consumate.

Proprietăți și valoare nutrițională linte

Unul dintre motivele pentru care vegetarienii preferă lintea este conținutul său ridicat de proteine. În plus este o sursă importantă de vitamine, cum ar fi vitamina B, vitamina E, A, C, K sau minerale precum fier, zinc, cupru, potasiu, seleniu, magneziu, fosfor, calciu sau sodiu.

Lintea este sățioasă, dar nu aduce organismului tău un numar mare de calorii. 100 de grame de linte fiartă conțin:

116 calorii
9g de proteine
20g carbohidrati
7.9g fibre
0.4g grăsimi
0g zaharuri
0 colesterol

Tipuri de linte

Există mai multe tipuri de linte care diferă prin colorit (de la verde la roșu, maro, negru sau auriu), textura, gust și timp de gătire, dar cel mai des întâlnite sortimente de pe piață sunt linte roșie, linte verde, linte maro și linte neagră. În acest moment te vei întreba, desigur, care este cea mai bună? Nu există un răspuns corect în această privință, gusturile consumatorilor sunt cele care vor înclina balanța. Există lintea cea mai bună în sensul de cea mai potrivită pentru un anumit preparat și despre acest lucru vom discuta în continuare. Înainte de aceasta trebuie să spunem însă că toate tipurile de linte au compoziție nutrițională similară și aduc organismului tău aceleași beneficii.

Linte roșie - este sortimentul pe care îl poți include cel mai ușor în bucătăria ta, pentru că are cel mai scurt timp de gătire (minim 15 minute), se înmoaie destul de mult la fierbere, motiv pentru care constituie bază potrivită pentru piureuri, pateuri vegetale, supe creme, dar și plăcinte absolut senzaționale.

Linte verde - are un gust ușor de piper care este cu atât mai intens cu cât nuanța de verde a semințelor este mai intensă, la rândul său. Reprezintă varietatea cu cel mai lung timp de gătire (dar, deși lung, mult mai scurt decât în cazul fasolei), de aproximtiv 45 de minute. Cel mai mare avantaj al folosirii acestui tip de linte este faptul că boabele nu se sfărâmă, ci își păstrează forma rotundă, de lentilă, care a dat și numele legumei (lens în limba latină înseamnă lentilă). Chiar si atunci când sunt complet fierte, ele rămân ferme, așadar se potrivesc de minune mai ales în salate, dar și în tocănițe sau pilafuri.

Linte maro - O varietate de linte cu un timp mediu de fierbere și gătire, de 20-30 de minute. Sigur, poate fi gătită și mai mult, dar se va sfărâma și vei pierde unul dintre cele mai importante calități ale unui preparat: textura. O poți include cu încredere în supe, cărora le va da un gust delicios și un conținut crescut de proteine.

Linte neagra - Are gust de nucă și se folosește în special în bucătăria indiană.

Consumul de linte: beneficii pentru sănătate

linte-sanatoasaUna dintre cele mai valoroase legume, din punct de vedere al conținutului nutrițional și al ușurinței în preparare, lintea aduce organismului tău numeroase beneficii.

Lintea - beneficii pentru inimă

Acidul folic, magneziul și fibrele din compoziția lintei ajută la reducerea riscului de afecțiuni cardiovasculare. Un important studiu efectuat pe parcursul a 25 de ani, în cadrul căruia au fost urmăriți 16.000 de subiecți de vârstă mijlocie din diferite zone ale lumii a relevat un aspect absolut spectaculos: un consum mare de leguminoase cu conținut de acid folic, fibre și magneziu reduce riscul de îmbolnăvire de afecțiuni cardiovasculare cu 82%.

Lintea - beneficii pentru sistemul digestiv

Ca majoritatea legumelor, lintea este foarte bogată în fibre solubile și insolubile care sprijină tranzitul intestinal, stimulează digestia și combat constipația. De aici pornesc o multitudine de alte beneficii asupra sistemului circulator sau pielii, pentru că o digestie bună reprezintă primul pas către o sănătate înfloritoare.

Lintea reglează glicemia

Prin conținutul de fibre (mai ales cele solubile), lintea ajută organismul să își stabilizeze nivelul de zahăr din sânge, așadar este minunată, consumată cu moderație, în alimentația persoanelor care suferă de diabet. Mai multe sortimente de linte găsiți în magazinul nostru aici!

Lintea scade colesterolul

Pe lângă faptul că nu conține deloc colesterol și o doză extrem de scazută de grăsimi, lintea ajută la scăderea colesterolului rău. Acest lucru se datorează acelorași fibre de care discutăm mai devreme.

Lintea - sursă de proteine

Lintea reprezintă, alături de soia, o bogată sursă de proteine vegetale, importante pentru cei care au adoptat alimentația vegetariană sau pentru persoanele care țin post. Spre deosebire de proteinele din carne, cele din soia sunt mai sănătoase, întrucât nu vin însoțite de grăsimi și colesterol. O cană de linte gătita asigură o treime din necesarul zilnic de proteine al unei persoane.

Lintea - sursă de energie pentru copii și sportivi

Lintea conține fier (37% din doza zilnică recomandată), element care, alături de proteinele de care discutăm mai devreme, are rolul de a crește nivelul de energie din organism. Tot la energizare contribuie și carbohidrații cu eliberare lentă din compoziția legumei. Din acest motiv boabele de linte roșie sau verde sunt recomandate în dieta copiilor sau sportivilor, putând îmbunătăți atât performanțele, cât și starea de bine generală.

Lintea pentru anemie

Tot datorită conținutului de fier, lintea este recomandată persoanelor care suferă de anemie, copiilor în creștere, bolnavilor în convalescență sau femeilor aflate la menstruație.

Lintea pentru slăbit

Fibrele care sprijină digestia și numărul mic de calorii recomandă lintea ca un bun aliment pentru persoanele care doresc să își mențină o silueta suplă sau chiar să scape de kilogramele în plus. Consumând linte la o masă te asiguri că nu îți va mai fi foame multă vreme, pentru că ea menține pe termen lung starea de sațietate.

Lintea în rețete pentru bebeluși sau femei însărcinate

Datorită conținutul sau de acid folic, lintea este recomandată în alimentația femeilor gravide, mai ales în primele luni de sarcină. În alimentația bebelusului tău o poți introduce de la vârsta de 8-10 luni, în preparate de tip supe creme, piureuri sau pateuri vegetale. Pentru ele vei folosi linte roșie, care se pasează cel mai fin și are consistența cea mai cremoasă.

Lintea în dietele de slăbire

Te interesează să aflii dacă lintea îngrașă? Așa cum evidențiam și anterior, lintea nu are multe calorii: o porție de 200 de grame, adică o cană de linte fiartă, aduce organismului în jur de 200 de calorii. În schimb, fibrele pe care le conține reglează nivelul zahărului în sânge, îmbunătățesc considerabil digestia, dau senzația de sațietate rapid și aceasta se menține multă vreme, ceea ce înseamnă că nu vei simți nevoia de a mânca o perioadă mare de timp. Dacă adăugăm la aceste avantaje și faptul că lintea nu conține aproape deloc grăsimi, rezultă un aliment ideal de inclus în alimentația persoanelor care suferă de probleme cu greutatea și încercă să elimine kilogramele în plus.

Dieta cu linte presupune consumarea acestui aliment la două din mesele zilnice, prânz și cină, preparată în modalități diferite, de la supă crema de linte, la tocăniță, linte cu orez, piure de linte, găluște sau chiar clătite din linte. Cantitatea este limitată la o cană de linte fiartă per masă, la care se adaugă diferite alte ingrediente (legume, condimente, etc.) menite să îi aducă un plus de savoare și gust. Remarcăm faptul că, spre deosebire de alte programe de slăbit rapide și restrictive, care vitregesc organismul de nutrienți importanți, dieta cu linte furnizează organismului tău toți nutrienții necesari unei funcționări în condiții optime (proteine, carbohidrati și fibre), plus vitamine (A, B1, B2, B3, C, acid folic) și minerale (calciu, fier, potasiu, fosfor și zinc). Slăbirea se va produce ceva mai lent, dar va fi una de durată, nu ai sa te mai îngrași la loc după finalizarea dietei și, cel mai important, vei elimina kilogramele păstrându-ți sănătatea.

Lintea în bucătărie

Lintea poate să fie integrată în meniurile tale zilnice în modalități diverse, de la supe, tocănițe și până la găluște, pateuri, piureuri și plăcintă. Pentru a reuși să pregătești însă cele mai bune feluri de mâncare, nu uita să adaptezi tipul de linte pe care o gătești la preparatul tău. Așa cum spuneam și anterior, lintea roșie este potrivită pentru piureuri, pateuri vegetale, supe creme, în timp ce lintea verde se pretează la ciorbe, salate, tocănițe sau diferite combinații cu orez.

Specialiștii în nutriție afirmă ca fierul conținut de boabele de linte se absoarbe mai ușor dacă vom combina lintea cu legume bogate în vitamina C, cum sunt ardeii sau broccoli.

Cum gătim lintea?

Spre deosebire de fasole, lintea nu este necesar să fie ținută în apă înainte de preparare pentru a-i reduce timpul de fierbere, însă, în cazul în care folosești un sortiment de linte cu consistență mai fermă, cum este lintea verde și dacă vrei să preîntâmpini ușorul efect de balonare pe care îl poate da acest aliment, ideal ar fi să o lași peste noapte în apă rece, înainte de a o găti. Cantitatea de lichid trebuie să fie de trei ori mai mare decat cea de boabe pentru că ele se vor umfla absorbind apă.

Nu uita să o alegi, să o speli bine în mai multe ape înainte de a o găti și să adaptezi timpul de fierbere la tipul de linte folosit. Pentru a ușura procesul de digestie, fierbe lintea la foc mic și nu o adăuga în cratită cu apă de la început, ci numai în clipa în care lichidul a dat în clocot.

Retete cu linte

Supă de linte
Nu există o rețetă clasică de supă de linte, pur și simplu fierbi împreună cu lintea legumele tale preferate (morcov, țelină, pătrunjel rădăcina, ardei, ceapă) tăiate mărunt și adaugi sare după gust. Dacă vrei să pregătești o supă de linte marocană (cunoscută sub numele de harira) adaugă la aceste legume 2 căței de usturoi, pulpă de roșii și un amestec de condimente care îi va da gustul specific (chimion, piper alb, coriandru, sofran, scorțișoară măcinată).

Supă cremă de linte
Supa cremă de linte se pregătește din legume și boabe de linte. După ce acestea au fiert, se adaugă sare și piper și se pasează amestecul la blender. Pentru o consistență mai cremoasă, poți să adaugi și 200ml de cremă de cocos, care îi va desăvârși gustul.

Ciorba de linte
Acest preparat seamana foarte bine cu supa din punct de vedere al ingredientelor, numai ca se adauga un plus de pulpa de rosii si se acreste cu zeama de lamaie sau cu bors. Foloseste linte verde in cazul in care doresti sa pregatesti ciorba de linte, pentru ca boabele de linte verde raman tari, nu se zdrobesc la fiert.

Pate de linte
Pateul vegetal de linte este un foarte bun înlocuitor pentru pateurile vegetale care se găsesc pe piață, întrucât, preparându-l acasă, esti sigur că nu va conține nici un fel de conservanți și îl poți servi chiar și copiilor mai mici. Pateul de linte reprezintă o gustare sau un mic dejun delicioase, potrivite atât pentru vegetarieni, cât și pentru persoanele care țin post. Reușita acestui preparat este data de tipul de linte folosit: se recomandă lintea roșie care este mai pufoasă și dă o consistență mai cremoasă pateului tău vegetal.

Mâncare de linte scăzută

Este un preparat foarte gustos și deosebit de sațios, dar și mult mai simplu de gătit decât alte tipuri de legume cu boabe uscate, pentru că lintea fierbe mult mai repede decât fasolea sau mazărea. Și în acest caz recomandăm folosirea varietății de linte roșie.

Ingrediente:

500 g linte rosie
1/3 cană zeamă de lămâie
1 ceapă
2 morcovi
2 căței de usturoi
1 lingură de zahăr brut
1 foaie de dafin
1 linguriță de sare
1 linguriță de pătrunjel
1 linguriță boia de ardei dulce
băutură din soia simplă
ulei de măsline
făină de soia sau făină integrală

Mod de preparare: Lintea lăsată în prealabil la înmuiat se fierbe cu foaia de dafin și cu zahărul, iar după 25-30 de minute de fierbere se adaugă ceapa, morcovul și usturoiul tocate mărunt și călite puțin în câteva linguri de ulei de măsline. Pui și zeamă de lămâie imediat după legumele călite. Separat, pregătești într-o crăticioara un sos bechamel din făină integrală, băutura din soia și ulei, îl lași să dea în câteva clocote și apoi îl integrezi imediat, fierbinte, în mâncarea de linte scăzută, amestecând bine. Condimentezi cu sare și piper și te pregătești de o masă delicioasă.


Comentarii

Articole similare

Importanța fibrelor în alimentație
Importanța fibrelor în alimentație
Deși adesea neglijate, fibrele sunt elemente cruciale în dieta fiecăruia, având un rol major în menținerea unei bune sănătăți digestive și în prevenirea multor altor afecțiuni. Fibrele sunt un...