Cum previi problemele digestive de sarbatori

Am pățit și noi cel puțin o dată în viață, sau cunoaștem pe cineva drag care a întâmpinat probleme digestive în perioada Sărbătorilor, dar, oare știți care sunt principalele cauze care duc la aceste probleme digestive?

1. Porții generoase de mâncare - datorită faptului că în perioada Sărbătorilor se consumă porții mari de mâncare, se resimte o presiune asupra mușchiului responsabil de menținerea alimentelor în stomac, și anume sfincterul esofagian. Atunci când acesta simte o presiune mult prea ridicată, de cele mai multe ori cedează, ducând astfel la mult cunoscutul reflux gastro-esofagian.

2. Preparate dulci, foarte grase și fără fibre - prin consumul unor cantități mari de preparate fie cu o cantitate mare de zahăr, fie bogate în grăsimi, se formează și se depun straturile adipoase în organism (ceea ce duce și la un risc ridicat de obezitate). Alimentele preponderente care pot duce la riscul apariției refluxului gastro-esofagian sunt cafeaua, alcoolul, ciocolata sau preparatele acide. Totodată, deoarece majoritatea preparatelor nu sunt pe bază de produse care conțin fibre, precum fructe și legume proaspete sau cereale integrale, se crește riscul de apariție a constipației.

3. Stresul - nu doar preparatele și tot ceea ce se găsește pe masa de Sărbători poate să ducă la probleme digestive. Un alt factor de care sunt afectate multe persoane este stresul care intervine odată cu toate pregătirile care se fac înainte de Sărbători. Atât cumpărăturile cât și curățenia, gătitul, jobul și multe altele adunate, forțează organismul și îl fac să lucreze sub presiune. Astfel, în mod automat, hormonul responsabili de stres și anume cortizolul, își face apariția. Acest hormon este asociat cu diverse probleme, precum stomac deranjat, constipație sau arsuri gastrice.

Deoarece în perioada Sărbătorilor este destul de dificil să refuzi sumedenia de preparate delicioase care se regăsesc pe masă, este bine de luat în calcul câteva sfaturi utile care pot preveni apariția acestor problemelor digestive.

Bineînțeles că cel mai recomandat sfat este acela de a fi cumpătați în consumul alimentelor pe care le aveți în față. Astfel, din toată sumedenia de preparate, alegeți-le pe cele care „vă trag cel mai mult cu ochiul” și consumați-le moderat, astfel încât să nu vă simțiți stomacul suprasaturat. Chiar dacă tentația de a degusta toate preparatele este mare, pentru bunăstarea voastră și a organismului, este de preferat să amânați acea degustare pentru următoarea masă.

Dacă totuși ați căzut pradă tentației și ați consumat și degustat toate preparatele tradiționale pe care le-ați găsit pe masă, atunci este momentul să practicați metoda compensației. Ce presupune această metodă? Ei bine, dacă de exemplu, la masa de prânz ați consumat multe preparate cu o încărcătură nutrițională ridicată pentru stomac, atunci restul meselor încercați să le faceți mai ușoare, fie cu produse pe bază de cereale integrale, fie pe bază de legume verzi, bogate în fibre, pentru a aduce un plus de ajutor tranzitului intestinal.

Un factor important care trebuie luat în seamă atunci când suntem puși în fața multor preparate delicioase la care pofteam demult, este modul în care se mestecă mâncarea. Este foarte recomandat să alocăm un timp lung de luat masa, pentru a reuși să savurăm treptat și fără grabă toate preparatele. Servirea treptată a alimentelor și mestecarea lentă a acestora ajută la o bună digerare și la îmbunătățirea tranzitului intestinal. Totodată, această metodă „păcălește” organsmul, deoarece oferă o stare de sațietate într-un timp mult mai scurt.

Un alt sfat recomandat de către medicii specialiști, este mișcarea. Deși sportul și activitatea fizică sunt recomandate în orice moment al anului, în perioada sărbătorilor este indicat a se pune și mai mult accent, deoarece sportul combate riscul de apariție a problemelor digestive sau a arsurilor gastrice.

Nu în ultimul rând, știm cu toții cât de importantă și benefică este apa pentru organism. Ei bine, în special în această perioadă este bine să consumați cât mai multă apă, iar în preajma meselor, foarte important să se consume apă cu 30 de minute înainte de masă și cu aproximativ 30 de minute după masă.

Ei bine, acestea sunt cele mai comune sfaturi care se pot pune în aplicare în cel mai ușor mod, și cu ajutorul cărora ne vom putea bucura de Sărbători, fără a avea probleme digestive.


Surse:
https://sfatulmedicului.ro
https://sanatate.acasa.ro

Comentarii