Ce alimente sa eviti seara, inainte de culcare

Ce alimente să eviți seara, înainte de culcare

Știm deja cu toții că un somn calitativ este esențial pentru o bună sănătate și pentru o mare productivitate. Iar, dacă este să vorbim despre sănătate, știați că somnul calitativ este la fel de vital precum sunt exercițiile fizice și dietele echilibrate?

Din nefericire, multă lume se confruntă cu tulburări de somn care duc la o zi agitată, fără chef și deloc potrivită pentru a face orice activitate. Pe lângă poziția în care dormiți, salteaua, așternuturile, calitatea aerului, emoțiile de peste zi și altele, cina și alimentele pe care le consumați înainte de somn pot influența într-o mare măsură calitatea somnului. Astfel, este bine să evitați mâncărurile greu de digerat, alimentele cu prea mult zahăr, alimentele care provoacă disconfort sau arsuri la stomac sau chiar și condimentele.

Iată deci un top de 7 alimente care trebuie evitate a se consuma seara, înainte de somn:

Alcoolul

Cu toate că aveți impresia de multe ori că atunci când consumați alcool vă odihniți mai bine, aflați că nu este chiar așa. Chiar dacă probabil veți adormi mult mai repede, somnul profund și recuperator este afectat, deoarece alcoolul întrerupe ciclul natural de somn, ducând astfel la incapacitatea de regenerare a organismului.

Alimentele grele

Mâncărurile care vă oferă o profundă senzație de sațietate sunt și cele care sunt cel mai greu de digerat. Astfel, alimentele grase precum prăjelile, brânzeturile, fripturile pot duce la indigestie, arsuri gastrice și alte simptome gastrointestinale, respectiv la incapacitatea de a avea un somn odihnitor, neîntrerupt. Dacă vorbim despre carnea de porc sau de vită, aceasta influențează în mare măsură digestia, care oricum, seara este mai redusă decât în timpul zilei.

Astfel, organismul își va concentra energia pentru a digera carnea nu pentru a se reface, ceea ce va rezulta un somn de proastă calitate.

Alimente cu un conținut ridicat de apă

Desigur că este extrem de importantă hidratarea și consumului unei cantități recomandate de lichide, însă, atunci când vine vorba de somn, nu prea ne dorim să ne trezim în timpul nopții pentru a merge la toaletă.

Astfel, este recomandat ca înainte de somn să evitați consumul de alimente cu un conținut ridicat de apă precum castraveții sau pepenele verde. De asemenea, dacă apare senzația de sete, seara sau în timpul nopții, este recomandat să beți o cantitate mai mică de apă în loc de a bea un pahar întreg. Aveți o întreagă zi la dispoziție să recuperați cantitatea de lichide.

Alimente cu cofeină

Cofeina, atât de cunoscută și de consumată, este aceea substanță care are rolul de a stimula sistemul nervos. Atunci când ajunge în organism, cofeina crește tensiunea arterială și ritmul cardiac, ducând astfel la creșterea nivelului de energie. Toate aceste acțiuni pe care le provoacă cofeina atunci când este consumată, sunt de evitat atunci când se dorește un somn odihnitor.

Astfel, cafeaua, sucurile, ceaiurile negre, energizantele precum și ciocolata sau prăjiturile care conțin cafea, este bine să le evitați seara, cu 4-6 ore înainte de somn.

Alimente cu un conținut ridicat de zahăr

Cu toate că acestea nu sunt extrem de recomandate a se consuma nici în timpul zilei, consumate seara pot influența în mare măsură calitatea somnului. Produsele care conțin zahăr stimulează activitatea sistemului nervos, oferind energie și „stare de alertă”. De asemenea, consumul de produse pe bază de zahăr produce senzația de foame, riscând astfel supraalimentarea și senzația de balonare.

Așa că, oricât vă doriți să vă puneți la somn „fericiți” pentru că ați consumat desertul preferat, este recomandat să evitați a-l consuma seara, indiferent că este vorba de înghețată, prăjituri, tort, ciocolată, bomboane sau chiar și sucuri care conțin zahăr.

Alimente picante

Cu toate că orice mâncare este mai bună atunci când adaugi condimente, încercați să evitați să le adăugați atunci când preparați cina, în special dacă vorbim despre condimentele picante. Condimentele precum piperul sau ardeiul iute influențează producerea de acid gastric, provocând dureri de stomac și reflux gastroesofagian.

De asemnea, prin consumul de alimente picante înainte de somn, se stimulează creșterea temperaturii corporale și a ritmului cardiac, ceea ce duce la disconfort în timpul somnului. Mai mult decât atât, consumul de alimente picante seara, provoacă indigestie și arsuri gastrice.

Alimente acide

Sucul de citrice, ceapa crudă, sosul de roșii sunt alimente acide care pot perturba calitatea somnului, provocând arsuri la stomac sau tulburări de reflux gastroesofagian. Pentru un somn odihnitor, este esențial să se consume alimente cu un pH apropiat de cel al organismului, pentru a menține un echilibru acido-bazic. Astfel, pe lângă cele menționate mai sus, sosurile, mâncărurile fast-food sau sucurile carbogazoase este indicat să se consume în timpul zilei, nicidecum înainte de culcare.

Deși lista de mai sus pare destul de lungă, fiți fără griji! Există atât de multe alimente care sunt gustoase, sănătoase și ideale de a se consuma seara. Iată câteva dintre ele: iaurt grecesc, pește, cireșe, banane, ouă, piept de pui, carne de curcan, varză de Bruxelles, spanac, lactate și brânzeturi cu un conținut scăzut de grăsimi.

Pentru mai multe sfaturi privind somnul odihnitor, vă invităm să parcurgeți articolul nostru de blog Sfaturi pentru un somn odihnitor, și nu uitați că, pentru o viață sănătoasă și echilibrată, somnul este esențial.


Surse:

https://www.csid.ro/

https://www.sleephealthsolutionsohio.com/

Comentarii

Articole similare