Top vitamine pentru cresterea imunitatii

Odată cu venirea sezonului rece și ale temperaturilor scăzute, sistemul nostru imunitar începe să fie și el afectat de toți factorii externi. Din acest motiv, este foarte important ca fiecare dintre noi să acordăm o mai mare atenție necesităților organismului, astfel încât să-i asigurăm toate vitaminele și nutrienții de care are nevoie în această perioadă.

Știm cu toții faptul că sistemul imunitar este compus dintr-un complex de celule, procese și substanțe chimice care au rolul de a apăra corpul în mod constant de posibili agenți patogeni, viruși, bacterii și toxine. Astfel, pentru a preveni apariția bolilor sau a infecțiilor, este foarte important să menținem sănătos sistemul imunitar printr-un stil de viață sănătos, exerciții fizice regulate și un somn de calitate și suficient. Totodată, există o serie de vitamine care sunt esențiale în menținerea unui sistem imunitar puternic. Acestea pot să fie luate atât din alimentație cât și sub formă de supliment alimentar, atunci când medicul recomandă.

Este foarte important să discutați cu medicul dvs. sau să vă informați cu privire la toate vitaminele și mineralele de care organismul dvs. are nevoie, deoarece, organismul diferă de la o persoană la alta, în funcție de vârstă, condiție fizică, alimentație, stres sau stil de viață.

Care sunt principalele vitamine pentru un sistem imunitar de invidiat

1. Vitamina C

Pe primul loc în topul vitaminelor pentru întărirea sistemului imunitar este Vitamina C. Cu un efect antioxidant, Vitamina C este benefică nu doar în caz de răceli sau gripă, ci este benefică și în lupta cu afecțiuni grave, precum afecțiunile cardiovasculare sau cancerul. Totodată, Vitamina C contribuie la producția de colagen, fiind extrem de benefică pentru țesături și oase. Din nefericire, organismul nostru nu are capacitatea de a produce și nici de a stoca pentru o perioadă lungă de timp Vitamina C, drept urmare, aceasta trebuie acumulată din alimente, fructe și legume, în mod constant, sau, la îndemnul medicului, din suplimente.

Fructe și legume cu aport ridicat de Vitamina C: căpșuni, afine, citrice, varză, broccoli, cartofi, fasole, ardei, spanac, cătină, măceșe, coacăze, pătrunjel. cimbru, conopidă, usturoi, morcovi, pepene galben, caise, piersici, cireșe, ananas, lime, zmeură, mangă, struguri.

2. Fierul

Fierul este un element indispensabil din alimentația și organismul fiecăruia, deoarece acesta este responsabil de formarea diverselor enzime, a hemoglobinei și a mioglobinei, asigurând o bună circulație a sângelui. Totodată, fierul este benefic și pentru menținerea tonusului muscular, de producerea energiei dar și de funcționarea în parametri normali a organelor, deoarece are capacitatea de a transforma zahărul din sânge în energie. Drept urmare, în special în sezonul rece, fierul trebuie să fie nelipsit din alimentația fiecăruia.  Lipsa acestuia determină o stare de oboseală accentuată, apatie și anemie.

Alimente cu aport ridicat de fier: carne roșie, fasole, ouă, linte, cereale, scoici, creveți, mazăre, ciuperci, cimbru, semințe de dovleac, brânză tofu, soia, măsline.

Este foarte important să știți că vitamina C ajută organismul să absoarbă cu o mai mare ușurință fierul. Astfel, odată cu consumul de alimente cu conținut ridicat de fier, se recomandă consumul de alimente cu conținut ridicat de Vitamina C, pentru ca organismul să beneficieze în egală măsură de toți nutrienții pe care îi poate extrage din alimente.

3. Vitamina A

Cu proprietăți antioxidante, Vitamina A luptă împotriva radicalilor liberi ajutând organismul să fie ferit de diverse afecțiuni. Aceasta este extrem de importantă în menținerea apărării naturale a organismului cât și în producerea și buna funcționare a leucocitelor. Totodată, Vitamina A ajută la creșterea și dezvoltarea corectă a oaselor și asigură o creștere normală a embrionului, în sarcină.

Alimente cu aport ridicat de Vitamina A: lapte, gălbenuș de ou, morcov, pește, fructe și legume cu frunze verzi, pepene galben, caise, mango, fistic, suc de roșii, ficat, ulei de pește, carne de pui, pește.

Este foarte important să știți faptul că, Vitamina A este benefică în cantități moderate. O doză prea mare de Vitamina A poate afecta organismul. Din acest motiv, se recomandă o discuție în prealabil cu medicul dvs.

4. Seleniu

Deși nu se aud foarte multe despre acest mineral, seleniu are un rol extrem de important pentru organism și pentru întărirea sistemului imunitar în sezonul rece, fiind un mineral antioxidant indispensabil pentru o bună funcționare a organismului. Acesta contribuie la formarea compușilor antioxidanți primari care luptă împotriva radicalilor responsabili de apariția diverselor afecțiuni.

Alimente cu aport ridicat de Seleniu: fructe cu coajă, nuci, pește, fructe de mare, ficat, rinichi, semințe, cereale integrale, usturoi.

5. Vitamina D

Numită și Vitamina soarelui, această vitamină este indispensabilă din organismul uman deoarece ajută la menținerea sănătății oaselor, previne astmul, bolile cardiovasculare și totodată, contribuie la întărirea sistemului imunitar prin stimularea activității acestuia. În sezonul rece este nevoie de un efort mai ridicat de extragere a acestei vitamine, deoarece razele soarelui stau după nori în cea mai mare parte din timp iar organismul nu mai beneficiază de ea direct de la sursă. Astfel, o dietă cu alimente bogate în Vitamina D este o alegere excelentă. Mai mult decât atât, la îndrumarea medicului, vitamina D se poate obține și din suplimentele alimentare.

Alimente cu aport ridicat de Vitamina D: pește, ciuperci, gălbenuș de ou, produse lactate, ulei de pește.

6. Vitamina E

Fiind un puternic antioxidant, Vitamina E are capacitatea de a-i da putere organismului să lupte împotriva infecțiilor. Totodată, aceasta are un puternic impact asupra părului și a tenului, oferind catifelare și hidratare, datorită caracterului emolient pe care îl deține. Alături de Vitamina C, Vitamina E ajută la combaterea efectelor nocive pe care radicalii liberi le au asupra organismului.

Alimente cu Vitamina E: spanac, nuci, semințe, mango, spanac, broccoli, avocado, sfeclă, dovleac, ardei, semințe de floarea soarelui.

7. Vitamina B6

Vitamina B6 este un element esențial pentru menținerea unui sistem imunitar puternic deoarece susține reacțiile biochimice de la nivelul sistemului imunitar. Totodată, aceasta joacă un rol important în procesele metabolice din corp, ajutând organismul să extragă energia din alimente prin descompunerea nutrienților dar și sarcina de a ajuta la formarea hemoglobinei.

Alimente cu Vitamina B6: kale, spanac, salată verde, năut, carne de pui, pește

Surse:

paginadelifestyle.ro

healthline.com

doc.ro

Comentarii

Articole similare